Cum se plantează un copac?
Există o vorbă care spune că, în viață, un om trebuie să planteze un copac, să construiască o casă și să facă un copil. Deși nu sunt o adeptă a listelor de bifat până la vârsta de X ani sau a tradițiilor care trebuie respectate de la cap la coadă, că altfel, vai, cine știe ce se întâmplă, recunosc că unele dintre ele îmi plac. Mai ales dacă au rolul de a ajuta această lume să devină un loc mai bun.
În plus, am în familie cel mai bun exemplu de urmat: părinții mei, bucureșteni getbeget, sunt genul de oameni care au avut grijă să aduc un aport semnificativ de natură în comunitatea lor. Și da, aici mă refer la plantarea de copaci. Și pentru că ce iese din pisică, șoareci mănâncă este încă una dintre acele vorbe care mi se par destul de relevante în viață, era inevitabil ca la un moment dat să o iau și eu pe urma lor.
Și dacă mă urmărești și pe Instagram, probabil știi deja că sâmbătă am participat la o acțiune de plantare (#plantamfaptebune #plantamaer – @silversonia) și m-am simțit genial știind că am putut contribui și eu, măcar puțin, la protejarea și ajutorul dat naturii.
După cum știți, România nu stă deloc bine la capitolul păduri și aer curat. Bucureștiul, de exemplu, este pe locul șase în topul celor mai poluate orașe din Europa conform Pollution Index 2018. Iar dacă ieșim din zona capitalei și mergem spre zonele montane, se văd efectiv arii întregi de pădure defrișată.
Așa că am lăsat la o parte pentru o zi rochiile elegante, machiajul și părul coafat, m-am echipat cu bocanci, mănuși și ceva energie, și m-am oferit voluntar în echipa Daikin România.
Dar pe lângă norma de 24 de copăcei/voluntar pe care aproape am atins-o (nu îți imagina că e ușor!!!), am plecat de-acolo și cu un ghid de trucuri și sfaturi legate despre cum se plantează un copac. Toate detaliile, pas cu pas, mai jos.
- Plantează în cea mai bună perioadă pentru acest proces.
Care este această perioadă? De regulă, plantarea de pomișori se face atunci când natura se află în stare latenă, în sezonul inactiv cum ar fi – toamna după ce au căzut frunzele copacilor sau la început de primăvară, când încă nu au dat mugurii și bobocii plantelor.
- Ai grijă la transportarea puietului.
Transplantarea unui puiet nu este nici pe departe un proces simplu și asta pentru că trebuie făcută cu grijă, pentru a nu i se deteriora rădăcinile. De asemenea, nici clima nu trebuie să difere foarte tare, pentru că s-ar putea ca arbustul să aibă de suferit de pe urma schimbărilor radicale de temperatură.
- Odată ce ai identificat locul de plantare, sapă o groapă.
Ai nevoie de mănuși, cazma (vaaai, de când nu am mai folosit acest cuvânt!!) și foarte multă forță!
Groapa pe care o sapi pentru pomișor va trebui să fie de 2, 3 ori mai largă decât circumferința rădăcinii copacului, în timp ce adâncimea ei va trebui să coincidă cu lungimea rădăcinii. Atenție! Groapa trebuie să fie suficient de adâncă pentru ca rădăcina să intre cu totul. De asemenea, păstrează pământul pe care l-ai scos din groapă, îl vei folosi imediat la replantare.
- Plantează copacul.
Rădăcina se așază în centrul gropii și trebuie să fie îndreptată în jos, ca să își dezvolte apoi ramurile în interior. Pământul pe care l-ai scos din groapă anterior se mărunțește bine și se pune peste rădăcină în mai multe tranșe (prima tranșă până la jumătatea rădăcinii și tot așa).
Din punctul în care rădăcina se întâlnește cu tulpina – termenul din punct de vedere botanic este colet – mai trebuie un strat subțire de pământ (circa 2, 3 degete). Încearcă să tasezi ușor apoi pământul (cu mâna sau cu piciorul) dinspre exterior spre interior și cu grijă să nu agăți sau să rupi rădăcina copacului.
- Păstrează distanța.
Dacă plantezi mai mulți copăcei pe același rând, încearcă să păstrezi între gropile puieților o distanță de circa 70 de centimetri.
- La nevoie, folosește țăruși de susținere.
S-au făcut studii care demonstrează că, adesea, copacii se dezvoltă mai bine, au o rădăcină mai puternică și își fixează mai bine rădăcina dacă sunt ajutați și de niște țăruși de susținere. Acești țăruși se îndepărtează după ce copacul este stabilizat.
- Îngrijește-l corespunzător.
În general, copacii se udă o dată pe săptămână, însă, la nevoie (de exemplu, în plină caniculă), îi poți uda și mai des.
Negreșit voi fi și anul viitor acolo unde #plantamaer. Și mi-aș dori tare mult ca tot mai mulți oameni să fie interesați de protejarea și prezervarea mediului înconjurător. Nu de alta, dar ne privește pe toți în mod direct.
Tu ai plantat vreodată un copac?
***