Cum te pregătești ca începător pentru un traseu montan.
De un an încoace am reușit să fac ceva la care am tânjit o viață întreagă: să merg pe munte. Primul traseu montan cu care am început a fost în sus pe Jepii Mici, în jos pe Jepii Mari. Cam opt ore de mers în total. Deloc ușor pentru prima oară când făceam așa ceva, probabil că tocmai de aceea entuziasmul meu a pompat suficient de multă adrenalină încât să nu simt niciun fel de durere sau oboseală. Dar chiar și acum, un an mai târziu, pot afirma că acea experiență a fost una dintre cele mai eliberatoare din viața mea.
Când urc pe munte mă simt liberă și lipsită de griji. Aerul curat și liniștea îmi limpezesc mintea și sufletul. Atentă la fiecare pas pe care îl fac, muntele mă obligă să trăiesc în prezent. Sunt născută și crescută în București și mult timp am crezut că nu pot fi fericită altundeva decât în oraș, dar atracția mea constantă și inexplicabilă pentru munte a căpătat sens când am simțit cele descrise anterior. Am înțeles că acela este locul în care cu adevărat reușesc să mă relaxez. Și locul în care practic un fel de meditație activă. Este terapie pură și mișcare sănătoasă (oare e un pleonasm?).
De ce am făcut această introducere lungă și introspectivă? Ei bine, dacă nu știi ce ai putea căuta pe munte, în afară de oboseală fizică și aer curat, atunci să știi că este vorba și despre altceva.
Trecând însă peste recompensele pe care muntele ți le va oferi fizici și psihic, și, desigur, pe lângă peisajele incredibile pe care le vei putea admira de la înălțime, trebuie să știi că un traseu montan ar fi înțelept să fie pregătit cu atenție în prealabil. Muntele este frumos, dar poate fi imprevizibil și periculos. Iar pentru a fi în siguranță trebuie să ții cont de câteva reguli. Le-am învățat și eu în cele câteva experiențe de până acum și sunt sigură că încă mai sunt multe pe care nu le știu. Mai ales pentru trasee mai complicate decât cele pe care le-am făcut eu până acum. Așadar acesta este un articol pentru începători, adresat celor care vor să se avânte pentru prima dată pe un traseu montan.
Așadar, cum ne pregătim pentru un traseu montan?
- Asigură-te că ai vreme bună. În primul rând, îți recomand să începi excursia cât mai devreme posibil. Vor fi mai puțini oameni pe traseu și, în plus, te vei încadra mult mai bine în timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a finaliza un traseu mai lung. În al doilea rând, verifică vremea. Dacă vrei să faci un traseu montan către un vârf de munte, verifică condițiile de pe munte. Poți folosi Mountain-Forecast.com. Înveți cât de importantă este vremea, abia atunci când ea te surprinde… 🙂
- Îmbracă-te corespunzător. Pe munte nu mergi cu hăinuțe de oraș. 🙂 Ci cu un echipament cât mai adecvat. De ce? Pentru că echipamentul corect îți poate salva viața dacă se ajunge în anumite situații extreme. În haine prea groase vei transpira. În haine prea subțiri îți va fi frig la un moment dat. Pentru a evita situații neplăcute, există o regulă de aur a celor trei straturi. Stratul de bază format din haine care se află în contact direct cu pielea ta, de aceea este esențial să te simți confortabil cu hainele pe care le porți astfel. Ele nu trebuie să fie din bumbac, pentru că vor reține transpirația și, implicit, umiditatea. Alege haine din fibre tehnice care lasă corpul să respire și să-l țină cald. Stratul de izolație este principalul strat responsabil cu păstrarea unei temperaturi confortabile pentru corpul tău. Conform climbbigmountains.com, ai de ales între un pulover de lână sau un polar, o jachetă de puf sau o jachetă sintetică. Fiecare dintre aceste variante are avantaje și dezavantaje. Studiază-le! Stratul exterior are rolul de a te proteja de vânt, de ploaie și de ninsoare. El nu are neapărat rolul de a păstra căldura corpului în interior, ci de a funcțion ca un scut în fața intemperiilor. În general, ai la dispoziție două opțiuni: jachetă hardshell sau jachetă softshell.
- Încalță-te corespunzător. Pentru siguranța ta este esențial să mergi pe munte cu o încălțăminte adecvată. Poți alege între ghete și bocanci de munte. Personal m-am convins că bocancii sunt varianta câștigătoare. Oferă mai mult sprijin și protecție decât ghetele de munte. Pentru majoritatea traseelor, bocancii de munte sunt o alegere mai înțeleaptă decât ghetele. Spre exemplu, bocancii sunt destinați terenurilor accidentate, drumețiilor lungi și situațiilor în care drumețul cară în spinare un rucsac greu. Lasă piciorul să respire și îl mențin uscat, susțin gleznele, oferă stabilitate și protecție în caz de accidentare, sunt impermeabili, conferă aderență și sunt confortabili. Brandurile cu tradiție sunt cele de la care eu aș cumpăra tot timpul echipamente specializate, pentru că tehnologia pe care o oferă este studiată și testată mult în timp.
- Ce pui în rucsac. Îmi amintesc că anul trecut, pe Jepii Mari, m-am intersectat cu două fete frumos îmbrăcate … geacă de piele, teniși albi, jeans mulați … le era foarte sete pentru că nu luaseră cu ele nimic. Jur. Le-am dat un snickers. măcar să nu leșine de foame.
Ideea e că pe munte, surpriză, nu prea poți face cumpărături. Așa că trebuie să ai la tine diverse lucruri, printre care și mâncare și apă. Batoane proteice și energizante, sandwich-uri, fructe. Să fie cât mai hrănitoare. Pentru o zi de traseu min. 2l de apă sunt necesari.
Apoi, mai pune în rucsac, haine de schimb, hartă, busolă, telefon (sau alt gadget de localizare de urgență), ochelari de soare și cremă spf (format mic), trusă de prim ajutor (neapărat leucoplast!!), cuțit, lanternă (preferabil frontală), pătură de intemperii (este o foiță mică de tot care se desface în caz de nevoie), fluier (împotriva urșilor poți lua și un spray anti urs).
- Aplicații utile. Pe lângă toate obiectele necesare, ar fi de ajutor să îți descarci și o aplicație utilă. În ultimii ani au apărut numeroase aplicații pentru telefoanele mobile care ne ajută să ne orientăm pe munte. Cea pe care eu am descărcat-o se numește Munții Noștri. Dar eu vă las aici un link către un articol cu o serie de aplicații destinate traseelor montane, care povestește despre avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.
- Trasee montane. Este foarte important să o iei ușor, în concordanță cu nivelul tău de pregătire fizică și să nu te aventurezi din prima pe trasee tehnice, foarte complicate. Sigur, e foarte posibil să reușești să urci și să cobori un traseu complicat, dar dacă va fi chinuitor, îți va anula cheful ca pe viitor să te mai bucuri de natură în acest fel. Începi cu un traseu de 3-4 ore dus-întors, apoi poți crește nivelul de dificultate.
Ai în vedere să respecți tot timpul marcajele din pădure, să nu te abați de la drum (ai văzut doar ce a pățit Scufița Roșie 🙂 ) și să calculezi că ceea ce scrie pe plăcuțele care descriu traseul reprezintă durata de dus. La care se adaugă și drumul de întors. Ce-i drept, coborârea durează de cele mai multe ori mai puțin decât urcușul. Îți las aici câteva conturi de Instagram pe care să le urmărești pentru inspirație de trasee.
View this post on Instagram
Sper ca acest articol să îți fie de ajutor și să te determine să fii activ/ă în natură. Dar să nu uiți nici de regulile care te țin în siguranță. Și, desigur, respectă natura! Nu lăsa după tine nimic din ceea ce nu ai vrea să găsești după alții. Enjoy!
***