Cupping: terapia cu ventuze care te scapă de dureri
Nu știu dacă ai văzut până acum – de fapt, ce zic eu aici, sigur ai văzut că circulă pe tot Internetul – acele filmulețe/imagini cu înotători (sau alți sportivi) cu spatele îmbulinat… la propriu! Prima dată când le-am văzut recunosc că m-am speriat puțin, pentru că nu arată deloc prea… tentant. Dar am fost curioasă să aflu despre ce e vorba și să trec la research. Așa mi-am dat seama că, de fapt, acele umflături roșii sunt rezultatul unei terapii numite… CUPPING.
Sună destul de fancy, nu-i așa? Numai că nu e nici pe departe o metodă nouă, ba chiar datează din Antichitate, fiind folosită în special de egipteni și chinezi.
Dar ce este ea și, mai ales, cum funcționează?
Cupping-ul sau terapia cu ventuze presupune utilizarea unor ventuze (de regulă, din sticlă) care sunt încălzite înainte cu ajutorul unui bețișor îmbibat într-un material inflamabil, care arde în interiorul ventuzei și absoarbe oxigenul din ea, formându-se astfel un vid. Imediat după ce ventuza e încălzită de flacăra, aceasta e aplicată pe spate și pur și simplu aspiră pielea în interiorul ei, ca urmare a vacuumului creat. Ventuza este lăsată pe piele în jur de trei minute pentru a-și face efectul. Varianta modernă a cupping-ului (mai banală, dacă mă întrebați pe mine) implică folosirea unei pompe (în locul focului) pentru crearea vacuum-ului.
Care sunt beneficiile cupping-ului?
Ventuzele pot fi aplicate pe tot corpul, chiar dacă, de regulă, sunt aplicate numai pe spate. Printre beneficiile acestei terapii se numără: îmbunătățirea circulației sângelui și a limfei, tratarea bolilor reumatice, tratarea febrei (în Antichitate, chiar acesta era scopul cupping-ului), detoxificarea organismului, dar și stimularea funcțiilor cognitive.
Altfel spus, cupping-ului poate fi considerat… sănătate într-o ventuză. Sau mai multe. 😀 Iar partea tare e că, din câte am citit și am căutat, nu prea are efecte negative. Asta, desigur, dacă nu punem la socoteală urmele pe care le lasă și care ajung să se estompeze în aproximativ două săptămâni. Dar e în regulă.
Faimosul Michael Phelps s-a prezentat la competițiile sportive cu semnele pe corp, dovadă că a aplicat ventuzele pentru a-și trata durerile de spate. Jennifer Aniston și Gwyneth Paltrow au apărut la evenimente publice cu urme de cupping și chiar au povestit despre cât de relaxantă e această terapie, pe care vreau să o încerc și eu cât de curând.
Mă atrage ideea pentru că, în primul rând, stimulează circulația sângelui, care știm cu toții că transportă și acumularea de toxine și alte substanțe care ne-ar putea afecta organismul. Iar circulația bună duce la detensionarea mușchilor și relaxarea țesuturilor. Ca să nu mai vorbesc despre beneficiile pe care le are asupra aspectului pielii noastre, care arată mai bine, mai curată, mai luminoasă! Deci da, pentru mine cupping-ul sună excelent!
Deocamdată, am găsit acest tratament doar la Thaico SPA în București, cărora plănuiesc să le fac curând o vizită pentru a le încerca ventuzele. Dar, dacă mai știi și alte locuri în care se face această terapie, dați-mi un semn. Promit să o încerc și să revin cu impresii concrete. 😀
Sursa foto: Pixabay
***
La clinica Lotus Chinese Therapy găsiți această terapie . Vă recomand cu încredere !!!