De ce este important fierul, un mineral vital pentru organismul nostru?

Despre importanta fierului pentru organism s-a scris si se va mai scrie. Poate ca nu atat de mult ca despre alte elemente, fie ele vitamine sau minerale, dar cu siguranta studiile construite in jurul sau au inceput sa capete tot mai mult teren. Iar acest lucru este de apreciat, pentru ca oamenii trebuie sa cunoasca rolul esential pe care il are fierul in organism, dar si consecintele deficitului de fier, care nu trebuie ignorate sub nicio forma. Din acest motiv, am facut un pic de cercetare despre fier si despre modul in care ne influenteaza acesta sanatatea.
De ce avem nevoie de el?
Pe scurt, procesul este simplu: celulele rosii contin hemoglobina, al carei rol este sa transporte oxigenul catre creier, inima, muschi, intregul corp practic. Formarea hemoglobinei pentru celulele rosii depinde si de o anumita cantitate de fier si alti nutrienti inclusi in alimentatia noastra.
Cateodata insa, lucrurile se complica: mancam dezordonat sau consumam cafea (chiar si ceai) in cantitati prea mari, iar toti acesti factori duc la inhibarea absortiei fierului.
Ajuta si la dezvoltarea fizica a copiilor, sporeste rezistenta la boli si combate starea de oboseala.
In plus, fierul contribuie la formarea unor enzime, dar ajuta si la dezvoltarea fizica a copiilor, sporeste rezistenta la boli si combate starea de oboseala. Producerea energiei si mentinerea unui sistem imunitar puternic depind de acest mineral.
De ce apare deficitul de fier?
Avand in vedere faptul ca fierul joaca un rol cheie in cele mai importante procese ale organismului nostrum, absenta lui poate cauza dezechilibre semnificative. Deficitul de fier duce la oboseala, migrene, pofta de mancare scazuta, o stare de slabiciune fizica si chiar anemie. Printre persoanele care pot suferi de carenta de fier se numara femeile insarcinate sau cele care alapteaza, femeile care sunt in perioada menstruala, donatorii de sange sau cei care au suferit hemoragii, bebelusii, copiii care au o alimentatie dezechilibrata si varstnicii. Sportivii de performanta, pierd o mare cantitate de fier in timpul antrenamentelor, asa ca au nevoie de el pentru a capata energie. Va mai amintiti cu ce isi sporea puterile Popey Marinarul? 🙂
Deficitul de fier duce la oboseala, migrene, pofta de mancare scazuta, o stare de slabiciune fizica si chiar anemie.
In sarcina, fierul este important deoarece protejeaza mama, pe de o parte, dar si fatul, pe de alta parte. Pe ea o ajuta sa previna anemia si sa aiba un sistem imunitar puternic, iar pe el il ajuta sa se dezvolte sanatos si sa fie aparat de problemele ulterioare cu greutatea. Mai mult decat atat, conform unui studiu realizat in Valencia, aparitia anemiei prin deficit de fier la bebelusi este strans legata de carenta de fier a mamei in sarcina.
Cum ne asiguram cantitatea necesara de fier
Partea buna este ca problema fierului poate fi rezolvata printr-o alimentatie echilibrata: spanacul, mazarea, broccoli, lintea, galbenusul de ou, soia, nucile sunt doar cateva dintre alimentele bogate in fier.
Iar pentru ca absortia fierului sa se faca intr-un mod mai usor, se recomanda si consumarea unor alimente ce ne ofera vitamina C (citricele, ardeiul gras, rosiile) in combinatie cu surse de fier.
Pentru ca absortia fierului sa se faca intr-un mod mai usor, se recomanda si consumarea unor alimente ce ne ofera vitamina C in combinatie cu surse de fier.
Iar daca alimentatia nu compenseaza sufficient deficitul de fier, eficiente sunt si suplimentele alimentare: Feroglobin B12 lichid combina fierul cu acidul folic, un complex de vitamine B (cu rol important in producerea celulelor rosii) si alte minerale precum zincul (previne, la randul sau, anemia) si cuprul (ajuta la formarea enzimelor, protejeaza creierul si sistemul cardiovascular si ajuta la absortia fierului). Nu e greu sa profitam de beneficiile fierului, nu-i asa? Mai ales daca urmam cativa pasi simpli.
Voua ce alte alimente bogate in fier va plac?