De ce este importantă donarea de sânge

Chiar dacă, în ultimii ani, lucrurile au început să se schimbe la capitolul “donare de sânge”, în România încă mai sunt mulți pași de făcut în această direcție. Pe 14 iunie a fost Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, iar eu cred că trebuie să încurajăm, încă o dată, acest demers, deoarece sângele donat poate salva în fiecare an aproximativ un million de pacienți.
Știu că multe persoane se tem să doneze sânge pentru că se gândesc la modul în care le va fi afectată starea de sănătate ulterior. Însă adevărul este că donarea de sânge poate avea beneficii semnificative pentru organism.
În primul rând, dacă donezi sânge în mod regulat, este menținut echilibrul nivelului de fier din organism, ceea ce reduce riscul apariției unor probleme cu inima. Deși fierul este un mineral esențial pentru funcționarea organismului, excesul de fier poate contribui la oxidarea țesuturilor și la deteriorarea anumitor organe (ficatul, printre altele).
În al doilea rând, după ce donezi sânge, organismul tău începe să lucreze pentru a produce noi celule roșii, sângele este astfel împrospătat, iar imunitatea crește.
Apoi, prin donarea de sânge, crește rezistența organismului tău la șocuri. Iar sentimentul pe care îl vei avea după ce vei face acest pas, care va ajuta o altă persoană, va fi unul minunat.
Așadar, în caz că nu eşti încă un donator de sânge, poate că e momentul să începi, pentru că tu eşti o voce puternică şi exemplul tău va fi urmat.
Iar dacă ai între 18 – 60 ani, peste 50 kg şi eşti sănătos, poţi fi donator de sânge! Te-ai hotărât să faci acest pas? Iată ce trebuie să știi.
Cum să te pregăteşti înainte de a dona sânge?
- Mănâncă un mic dejun uşor, fără grăsimi, care poate include produse de panificaţie, fructe, cereale, lactate, sandvişuri.
- Consumă lichide fără cafeină sau alcool.
- Este foarte important să fii odihnit.
Cum te refaci după ce ai donat sânge?
- Hidratează-te
- Consumă alimente bogate în fier: peste, carne roşie, carne de pui, spanac, sfeclă roşie, rodii, cereale cu adaos de fier, stafide, goji.
- Evită efortul fizic în ziua donării
Unde donezi sânge?
- La sediul Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti – Str. Constantin Caracas Nr 2, Bucureşti, Sector 1
- La centrele mobile de donare organizate în Bucureşti (la instituţii, întreprinderi,campusuri universitare, etc)
- Centrul Mobil de Donare de Sânge
Care sunt drepturile donatorilor?
- După fiecare donare de sânge beneficiaţi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucogramă) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+ÎI, Ac –anti Treponemă pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminază-enzima hepatică)
- La solicitarea puteţi beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie
- Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
- Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
- Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
Este important să ne implicăm! Este important să nu rămânem indiferenţi şi să contribuim sistematic la bunul mers al lucrurilor.
Între 19 – 23 noiembrie, în intervalul orar 08:00 – 13:30, la Facultatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, în parteneriat cu centrul de Transfuzie Sanguină București, un grup de studenți se ocupă de campania de donare de sânge ”Donează sânge! Fii erou.” Este important să se strângă cât mai mulți donatori, pentru că România are o nevoie constantă de sânge. Desigur, și un share al acestui articol ar fi mai mult decât binevenit. Poate ajunge la cât mai mulți oameni dornici să ajute. 🙂
Să donezi sânge e uşor şi sănătos!
#doneazasange #fiierou
***
Am mers la centrul de transmisii sa donez din simt civic si la impulsul dat de cererea atîtor campanii care se fac….si surpriza mi a fost imensă cînd doamnele (o șleatcă )care stăteau toate pe telefon mi au cerut bineinteles o grămadă de hîrtii,adeverințe,analize,ekg,..asa încît te face sa te lasi păgubaș.. pacat ca oamenii mor cu zile din pricina unor proceduri ,legi,reguli,…putori…ASA SA LE AJUTE D-ZEU!