Now Reading
Design interior și dezvoltare personală: cum îți influențează locuința ta starea de bine

Design interior și dezvoltare personală: cum îți influențează locuința ta starea de bine

Când ne gândim la sănătatea noastră, de multe ori ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice sau suplimente. Dar știați că modul în care ne amenajăm locuința are un impact profund asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale? Vorbim azi despre design interior și dezvoltare personală. 

Locuința este mai mult decât un spațiu unde ne adăpostim; este o extensie a propriei noastre ființe, un loc unde ne petrecem cele mai intime momente și ne încărcăm cu energie. De la modul în care pătrunde lumina naturală în camere, la alegerea culorilor, materialelor și modul în care sunt aranjate obiectele, fiecare detaliu influențează felul în care ne simțim și cum ne conectăm cu noi înșine și cu cei dragi.

Un spațiu bine amenajat poate reduce stresul și anxietatea, susține creativitatea și productivitatea și poate crea o atmosferă de calm și siguranță. O locuință aglomerată sau dezordonată, în schimb, poate genera tensiune și oboseală, afectându-ne concentrarea și chiar relațiile. Am invitat-o pe Andra Raicu, architect de interior să ne ofere sfaturi practice despre cum putem face spațiul în care locuim unul care să ne ajute pe toate planurile. Lunar ea va aduce în discuție un subiect de interes, pe care îl puteți sugera chiar și voi lăsând un comentariu la acest articol.

Când ne decorăm casa, nu alegem doar obiecte frumoase, ci ne conturăm mediul în care trăim, iubim și visăm. Aranjamentul din locuință poate influența și relația cu propria persoană: un colț de relaxare cu elemente care ne inspiră poate deveni un loc de meditație sau introspecție, în timp ce o bucătărie bine organizată poate încuraja o alimentație sănătoasă. Totodată, spațiile comune aranjate cu grijă pot crea oportunități de conexiune mai profundă cu cei din familie, promovând interacțiuni mai pozitive și înțelegere.

Amenajarea locuinței este, astfel, o formă de îngrijire personală și familială, un mod de a transforma spațiul într-un sanctuar care ne hrănește pe toate planurile.

Locuința noastră este mai mult decât un spațiu fizic; este locul în care ne refugiem, ne relaxăm și ne reconectăm cu noi înșine iar în ultimii ani, începe să i se acorde tot mai multă atenție conceptului de acasă, iar designul interior a căpătat o nouă valență: aceea de a susține echilibrul mental, emoțional și fizic.

Dar cum ne poate influența concret locuința starea noastră de bine? În rândurile de mai jos, am ilustrat câțiva dintre factorii care ne pot susține în dezvoltarea noastră personală.

  1. Lumina influențează starea de spirit.

Lumina joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de starea de bine și sănătatea mentală. Spațiile bine iluminate atât natural, cât și artificial, stimulează producția de serotonină și contribuie la o stare generală pozitivă.

Recomand să pui în valoare ferestrele și acolo unde este nevoie, să te folosești de oglinzi pentru a reflecta lumina naturală. Totodată, diferite scenarii de iluminat artificial contribuie semnificativ la atmosfera unei camere.

Sfat: Amplasează biroul de lucru sau zonele de relaxare în apropierea unei ferestre. O altă idee este să folosești lumini calde, de intensitate scăzută, pentru a crea un ambient relaxant în timpul serii.

  1. Alege o paleta cromatică care te reprezintă.

Psihologia culorilor este arma secretă a designului interior și este folosită pentru a crea diferite stări și emoții.

Nu întâmplător, anumite culori sunt alese în funcție de destinația unei camere. Culorile neutre, precum alb, bej, gri, au un efect calmant și pot crea o atmosferă liniștitoare. În schimb, accentele de culoare precum nuanțe de verde sau albastru contribuie la relaxare, în timp ce galbenul și portocaliul pot aduce o notă de energie pozitivă.

Astfel, te poți folosi de culori deschise și neutre în dormitor, pe când în birou poți adăuga accente de culoare care să ofere energie și concentrare.

Însă pentru a obține un rezultat bun, contează foarte mult și tonalitatea culorilor. De exemplu un ton nepotrivit de galben sau o doză mult prea mare, poate duce la iritare și anxietate.

Sfat: Este foarte important să știi ce paleta cromatică te reprezintă, așa că recomand ca înainte de toate, să faci diferite teste de culoare sau chiar să acorzi atenție reacției tale atunci când interacționezi cu anumite culori.

  1. O locuință bine organizată pentru o minte relaxată.

O casă organizată duce la o minte relaxată. Atunci când spațiul din jur este liber și ordonat, scade nivelul de stres, iar atenția este mai puțin distrasă. De asemenea, eliminarea excesului de obiecte ajută la claritate mentală și facilitează adoptarea unui stil de viață minimalist.

Sfat: Fă un declutter serios și apoi organizează lucrurile în spațiile de depozitare, astfel încât să ai acces ușor la obiectele tale. În același timp, recomand să găsești un sistem de a întreține ordinea și care funcționează pentru tine.

  1. Texturile și Confortul.

Un joc de texturi adaugă profunzime și personalitate spațiului și poate contribui la confortul tău. Materialele naturale, cum ar fi lemnul, lâna, inul sau bumbacul, induc o stare de relaxare și ajută la reducerea anxietății.

Totodată, texturile influențează și energia din spațiu, iar o combinație armonioasă între duritatea lemnului și moliciunea textilelor creează un echilibru care susține bunăstarea ta,  oferind o senzație de autenticiate și familiaritate.

Sfat: Adaugă pături, covoare și perne din materiale naturale pentru un plus de confort și intimitate.

Vă lăsăm în finalul articolului câteva linkuri către produse faine.

  1. Armonizarea spațiului cu pasiunile tale.

O locuință care susține activitățile și pasiunile tale îți va oferi spațiu să te poți dezvolta în mod autentic. Este important ca în casele noastre să avem diferite zone amenajate astfel încât să ne trezească anumite emoții și senzații.

De exemplu, dacă îți place să citești, creează-ți un colț de lectură, iar dacă meditezi, amenajează un loc dedicat. Astfel locuința devine o extensie a personalității tale și îți va aminti constant de obiectivele tale în dezvoltarea personală.

Sfat: Încearcă să îți dedici câte un colț din casă fiecărei activități importante pentru tine și amenajează-l astfel încât să îți atragă atenția într-un mod particular. De exemplu, poți adăuga culoarea ta preferată.

  1. Elementele naturale și conexiunea cu exteriorul

Plantele și elementele naturale au un impact semnificativ asupra stării de bine și ne ajută să fim mai conectați cu mediul înconjurător și cu noi înșine.

În timp ce plantele purifică aerul și aduc o notă de prospețime, elementele naturale precum diferite placări din piatră sau lemn, creează o conexiune cu natura și reduc stresul și anxietatea.

Sfat: Alege plante care se potrivesc cu locuința ta și cu stilul tău de viață. Îți recomand să creezi grupe de câte 3 plante pentru un impact vizual mai puternic și să le amplasezi în spațiile unde petreci cel mai mult timp.

  1. Plantă naturală Pilea peperomioides Money Penny

    Autenticitatea

Trendurile sunt bune atât timp cât extragem ce avem noi nevoie din ele. Recomandarea mea este să treci prin filtrul tău fiecare alegere pe care o faci pentru casa ta. Și să nu uiți că, de fapt, o locuință bine amenajată, este aceea în care tu te regăsești 100%.

Un bun exemplu pentru a obține un spațiu autentic este să nu uiți de elementele de decor care au o valoare personală sau o semnificație simbolică. Diferite obiecte decorative, suveniruri aduse din călătoriile tale sau tablouri și fotografii care rezonează cu tine, pot oferi o senzație de confort și te ajută să îți creezi ancore psihologice în casa ta.

Sfat: Amenajează colțuri cu elementele tale preferate, asftel încât să ai focus vizual pe acestea atunci când intri într-o cameră.

O locuință bine amenajată nu este doar estetică, ci și funcțională, capabilă să susțină dezvoltarea personală și starea de bine. De la lumină și culori, la organizare și obiecte de decor, fiecare element din spațiul nostru poate avea un impact asupra felului în care ne simțim și evoluăm. Investind timp și atenție în designul caselor noastre, investim de fapt în noi înșine și creăm un mediu care ne sprijină în drumul dezvoltării personale.

***

See Also

Sunt Andra Raicu, arhitect de interior și ghidez oamenii către îmbunătățirea calității vieții prin amenjarea, esențializarea și organizarea spațiilor de locuit.

Cred în puterea designului interior de a crea spații care nu doar impresionează, ci și îmbunătățesc calitatea vieții. Integrez principiile minimalismului în conceptele de amenajare atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Iar prin utilizarea materialelor naturale și abordarea holistică consider fiecare amenajare, o călătorie în care spațiul devine o extensie autentică a personalității și a nevoilor celui care îl locuiește. Mă găsești pe site-ul meu https://www.theinteriorinstinct.com/despre cu sfaturi, soluții și servicii adaptate nevoilor tale. 

 

Link-uri cu produse:

Pături.

https://www2.hm.com/ro_ro/productpage.1106954001.html

https://www.zarahome.com/ro/patura-tricot-maro-l42370004?srch=true&categoryId=1020446968&colorId=701

https://www.zarahome.com/ro/patura-din-lana-alpaca-l47139004?srch=true&categoryId=1020446968&colorId=251

https://www.zarahome.com/ro/patura-cu-franjuri-l41321004?srch=true&categoryId=1020446968&colorId=712

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top