Idei de pachețel de prânz pentru copilul tău (și nu numai)

”Dă-mi, te rog, 10 lei” – cam asta aud zilnic de vreo 2 ori de la fiecare dintre băieții mei. Mă simt ca un bancomat. ”Pentru ce ai nevoie?” și răspunsul este aproape de fiecare dată ”ceva de mâncare”. Îți dai seama ce își pot lua de acești bani care de cele mai multe ori se împart pentru o băutură carbogazoasă (da, sunt în acea perioadă în care le trebuie) și, probabil, ceva dulce. Pe lângă faptul că banii pe care îi dau pe așa ceva sunt mai mulți de cât este cazul, algerile făcute de ei cu acești bani sunt mai toate total nesănătoase.
Zilele trecute, mi-am zis că este cazul să reiau un obicei mai vechi: pachețelul de prânz. La Eric nu a fost cazul până anul acesta, deoarece avea cantină la școală. Dar am schimbat școala iar la cea nouă nu mai există această soluție controlată. Așa că a sosit momentul să fiu creativă și să pregătesc gustări altele decât sandwichuri pentru pachețelul de școală al băieților. Da, fac parte din categoria părinților care încurajează pachețelul luat de acasă chiar dacă băieților le este ușor rușine cu asta… negociem constant și s-a întâmplat deseori să găsesc în ghizdan mâncarea neatinsă. Dar încerc constant să le explic băieților încă de când erau mici că e o alternativă mult mai sănătoasă, gustoasă și economică (bănuții pe care îi primesc pentru școală ar putea fi strânși și investiți util – mai avem de lucrat la asta).
Revenind la pachețel, cred că am făcut am făcut mii de sandwichuri la viața mea. Chiar așa, tu știi de la ce vine denumirea acestei gustări? Povestea e chiar amuzantă. În secolul al XVIII-lea, exista un conte englez căruia îi plăceau mult jocurile de cărți. John Montagu sau Contele de Sandwich obișnuia să mănânce tartine cu unt sau dulceață în timp ce juca, dar, pentru că nu voia să se murdărească pe mâini, folosea două felii subțiri de mâine între care punea brânză, șuncă sau orice mai încăpea. Ideea a devenit tot mai populară, iar astăzi sandwichurile sunt consumate în lumea întreagă.
Pe lângă sandwichuri, pachețelul pentru prânz mai poate lua și alte forme. Iată câteva idei care mi s-au părut numai bune de aplicat atât pentru lunch boxul copiilor, cât și pentru al vostru.
Rulouri din lipie, cremă de brânză, șuncă și spanac/salată
Ideea din fotografia de mai jos, care e gata în mai puțin de cinci minute. În plus, e o alternativă light și pentru prânzul tău. Cum am făcut? Am tăiat lipiile fâșii, le-am uns cu cremă de brânză, am adăugat câteva felii de șuncă (tăiate tot pe forma lipiei) și frunze de spanac și am rulat. Pe lângă aceste rulouri puteți adăuga fructe, legume, chiar și un mic desert (o brioșă, o felie de plăcintă, o tabletă mică de ciocolată etc).
Wrap cu hummus, legume și carne de pui
Tot de câteva minute ai nevoie și pentru acest wrap delicious homemade. O foaie de tortilla (funcționează bine și lipia în cazul în care n-ai tortilla), hummus pe care să îl întindeți pe tortilla, un piept de pui condimentat după gust și făcut la cuptor, câteva frunze de salată, roșii tăiate cubulețe, castravete sau ardei fâșii, porumb, în funcție de legumele preferate.
Cum împachetați tortilla ca să nu pice toate ingredientele? Urmăriți clipul de mai jos.
Tortilla chips cu guacamole
Pauza de masă de la școală se va transforma într-o întâlnire amuzantă între prieteni cu această gustare tipică reuniunilor acasă ori la cinema. Pentru ea ai nevoie de o cutiuță de prânz cu mai multe compartimente. În unul pui chipsurile, iar în celălalt sosul guacamole.
Cum pregătești guacamole? Iei două, trei avocado coapte, le cureți și le pui într-un bol, adaugi suc de lămâie sau de lime imediat peste ele, pentru a preveni oxidarea lor, apoi le pisezi bine de tot (cu o furculiță sau chiar un zdrobitor de cartofi, ca cel folosit pentru pasarea piurelui). Tai cât mai mărunt o roșie, căreia îi scoți semințele în prealabil, apoi un ardei iute (tot mărunt) și un cățel de usturoi pentru un plus de gust. La final, poți adăuga puțin pătrunjel tocat (nu folosesc coriandru – I hate it!), un strop de sare, puțin piper și cel mai bun guacamole e gata de pus în lunch box.
Avocado toast cu ou fiert
Pasează bine un avocado (sau două) cu pătrunjel și diferite mirodenii și unge cu amestecul două felii de pâine sau o chiflă (pe ambele părți). Închide-le astfel încât avocado să rămână la mijloc și să nu se împrăștie în timpul transportului, iar alături pune oul fiert și tăiat în două. La ora prânzului, cele două felii vor fi „despărțite” și mâncate cu oul fiert.
Frigărui caprese
O idee simplă, rapidă și gustoasă, frigăruile caprese se pot face în câteva minute. Ai nevoie de câteva roșii cherry (pe care le poți tăia în jumătăți, dacă ți se pare mai practic așa), câteva cuburi de mozarella și câteva frunze de busuioc. Adaugă puțin ulei de măsline, sare și piper. Pe lângă acestea, poți pune în pachețel și câțiva crackers, fructe sau biscuiți.
Foto: pixabay.com
Revin cu alte idei… doar să le testez! 🙂
***