Despre secretele si riscurile operatiilor estetice cu medicul Oltjon Cobani
Despre interventiile estetice (chirurgicale sau non-chirurgicale) auzim in fiecare zi, mai ales ca este un subiect care, de regula, imparte oamenii in doua tabere: pro sau contra lor. Si cum mie imi place tare mult sa desfac firul in patru (ce sa fac, am si eu defecte 🙂 🙂 🙂 ), astazi am stat de vorba cu doctorul Oltjon Cobani, medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, si am incercat sa aflu din “secretele” operatiilor estetice.
Care sunt principalele interventii chirurgicale de ordin estetic la care apeleaza oamenii?
In general, oamenii apeleaza la interventii de chirurgie estetica in functie de complexele sau nemultumirile pe care le au si vor sa le rezolve. In Romania, principalele interventii solicitate de catre pacienti sunt asupra sanilor (augmentare, ridicare a sanului sau reductie mamara). Asupra fetei vorbim despre rinoplastie, blefaroplastie si rejuvenare faciala si, evident, la nivelul siluetei, vorbim despre lipoaspiratie si abdominoplastie.
Cine apeleaza mai des la interventiile estetice: femeile sau barbatii?
Cel mai adesea la medicul plastician apeleaza femeile, dar, in ultimul timp, se observa o crestere a cerintelor si in randul barbatilor. In ultima vreme si reprezentantii sexului masculin apeleaza la medicul plastician pentru tratamentul ridurilor, blefaroplastie si lipoaspiratie.
Cum a evoluat cererea pentru operatiile estetice in ultimii? Sunt mai multe solicitari ca in trecut?
Putem spune ca exista o crestere constanta a cerintelor in ceea ce priveste chirugia estetica cu mici variatii intre tipurile de interventii solicitate si, evident, in functie de anotimp. In trecut, multi pacienti erau reticenti in ceea ce priveste chirurgia estetica, dar acum mentalitatea s-a schimbat si atat femeile, cat si barbatii vor sa arate mai bine pentru ca imaginea este din ce in ce mai importanta. Totodata, vor sa arate tineri mai multa vreme. Oboseala si stresul zilnic isi pun amprenta asupra frumusetii fizice, iar efectele sunt din ce in ce mai vizibile. De aceea, sunt adeptul preventiei, cu alte cuvinte recomand ca tratamentele (cel putin la nivelul fetei) sa fie facute la aparitia primelor semne.
Care sunt motivele pentru care apeleaza oamenii la astfel de interventii? Primeaza motivele de sanatate sau dorinta pacientilor?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, “sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal, cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor si reprezinta capacitatea de a duce o viata productiva social si economic”. Din acesta definitie general acceptata, rezulta ca o imagine de sine mai buna este o componenta implicita a sanatatii. Cum am spus si mai sus, oamenii apeleaza la chirurgul estetician cand vor sa rezolve nemultumiri asupra modului in care arata, care s-au creat si s-au amplificat odata cu trecerea timpului.
Ca orice operatie, si cele estetice implica anumite riscuri. Care sunt interventiile estetice cu cel mai ridicat grad de risc si de ce?
Toate interventiile chirurgicale estetice (ca si orice alta interventie chirurgicala) se asociaza cu anumite riscuri mai mici sau mai mari. Aceste riscuri pot fi minimalizate prin masuri preoperatorii (analize, consultul de specialitate), intraoperatorii (tehnica riguroasa, un chirurg bine pregatit), postoperatorii (supraveghere atenta si competenta). Putem spune totusi ca interventiile care implica cele mai multe riscuri sunt liftingul facial, implantul fesier si chirurgia plastica, chirurgia plastica post obezitate, dar indicatia corecta si experienta chirurgului pot reduce, si in aceste cazuri, la minimum eventualele riscuri.
Cum ar trebui sa decurga consultatiile de dinainte de operatie? Ce pasi trebuie sa parcurga fiecare pacient?
Primul pas este consultatia la medicul specialist. In aceasta consultative, pacientul ii expune medicului motivul si nemultumirea lui, inclusiv de ordin psihologic sau functional. Mai intai, medicul ii explica pacientului interventia chirurgicala care poate fi efectuata in cazul respectiv. De asemenea, in consultatie pacientului ii sunt expuse eventualele riscuri si complicatii care pot aparea in urma interventiei. Personal, le recomand pacientilor mei un timp de gandire inainte sa ia decizia, ba chiar sa ceara si o alta parere.
Daca un pacient vine cu o solicitare care ii poate pune sanatatea in pericol, cum poate interveni medicul pentru a-l ajuta sa isi schimbe optiunea? Ati fost vreodata pus in situatia de a refuza un pacient?
Este de datoria tuturor medicilor sa indrume pacientul in sensul evitarii riscurilor sau a exagerarilor. In acest sens, se poarta o discutie cu pacientul asupra motivelor reale pentru care doreste sa recurga la o interventie chirurgicala. Ii sunt expuse riscurile, iar pacientul este sfatuit sa nu recurga la aceasta interventie daca sanatatea lui este pusa in pericol. Cateodata, pacientul este indrumat catre medicul pshilog pentru a identifica problema de baza de la care pleaca nemultumirea sa. Desigur, am fost nevoit in unele cazuri sa refuz paciente care nu aveau o indicatie chirurgicala pentru interventia pe care o doreau. Cred ca esential in aceste cazuri este corectitudinea fata de pacient si nu motivele financiare.
Cum alegem un medic estetician bun?
Chirurgul estetician trebuie ales, in functie de pregatirea lui si in mod cert dupa rezultatele pe care acesta le-a obtinut cu alti pacienti. Sunt de parere ca varsta nu este un criteriu in alegerea chirurgului, ci modul in care acesta intelege corect nevoile pacientului si stie sa se adapteze fiecarui caz in parte.
Care a fost cel mai dificil caz al dumneavoastra, cea mai mare provocare de pana acum?
Cel mai dificil caz a fost un caz secundar de rinoplastie, in care am fost nevoit sa efectuez o septoplastie extracorporala, adica scoaterea septului, indreptarea acestuia si suturarea lui.
Exista nenumarate tratamente estetice non-chirurgicale, precum tratamentul cu acid hialuronic. Au inceput acestea sa castige teren in fata interventiile chirurgicale?
Putem spune ca tendinta in ceea ce priveste tratamentele non-chirurgicale a luat amploare in ultimii ani fata de cele chirurgicale, simplul motiv fiind faptul ca aceste tratamente se pot efectua ambulatoriu si nu necesita recuperare. Cu toate ca sunt considerate tratamente simple, o cunoastere temeinica a anatomiei si fiziologiei, precum si o pregatire adecvata este necesara chiar si pentru efectuarea acestor tratamente non-chirurgicale.
Din ce ati observat dvs., cat de mult este influentata starea de spirit si increderea in sine a unei persoane de modul in care arata? Cum ii pot influenta viata schimbarile de ordin estetic?
Dupa astfel de tratamente cresc starea de spirit si increderea in sine, mai ales in randul femeilor. Din punct de vedere social, acestea se simt mai bine, cand ies in public si emana o stare de bine din interior. Putem spune ca un chirurg plastician ar trebui sa abordeze si latura psihologica a problemelor pacientului. Odata ce emaptizeaza cu pacientul si rezultatele sunt pe masura!