Now Reading
Medicina funcțională, o abordare holistică pentru îngrijirea sănătății

Medicina funcțională, o abordare holistică pentru îngrijirea sănătății

În ultimele decenii, medicina funcțională a câștigat tot mai mult teren în lumea medicală, oferind o perspectivă inovatoare și holistică asupra îngrijirii sănătății. Această abordare se distinge prin faptul că nu se concentrează doar pe tratarea simptomelor, ci își propune să identifice și să trateze cauza subiacentă a problemelor de sănătate. Cum alte cuvinte, medicina funcțională este medicina care întrebă ”de ce”. În acest articol, vom explora ce este medicina funcțională, cine beneficiază cel mai mult de această abordare și care sunt pilonii săi fundamentali.

Pentru mine este foarte clar că ceea ce se întâmplă în corpul nostru nu se întâmplă doar pe plan fizic. Este un cumul de planuri la fel de importante și care se interconectează: fizic, mental și emoțional. Ori o ființă atât de complexă cum este omul nu poate prezenta o simptomatologie care să nu aibă și o cauză. Ei bine, cauza aceasta este investigată și apoi adresată de medicina funcțională, o abordare care se află într-o creștere exponențială în alte țări, iar ușor, ușor prinde și la noi contur. Personal, consider că aceasta este medicina viitorul și tocmai de aceea am vrut să aduc subiectul în atenția publicului meu într-o discuție LIVE introductivă în ceea ce înseamnă medicina funcțională. Dr. Ioana Berciu a descris interacțiunea cu pacientul, aspectele pe care trebuie să le investigheze pentru a stabili apoi o conduită terapeutică. Vă las aici discuția ca să o urmăriți.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

Ce este Medicina funcțională?

Medicina funcțională este o abordare medicală care pune accent pe identificarea și tratamentul cauzelor profunde ale problemelor de sănătate, în loc să se concentreze exclusiv pe gestionarea simptomelor. În esență, medicina funcțională își propune să restaureze echilibrul organismului și să optimizeze funcțiile sale în totalitate. Această abordare ia în considerare interconexiunile complexe dintre diferite sisteme ale corpului și recunoaște că problemele de sănătate pot avea origini diverse.

Un principiu fundamental al medicinii funcționale este personalizarea tratamentului pentru fiecare pacient în parte. Medicii funcționali nu aplică un “tratament standard”, ci analizează istoricul medical al fiecărui pacient, stilul de viață, mediu și factorii genetici pentru a crea un plan de îngrijire specific.

Medicina funcțională consideră că sănătatea nu este doar absența bolii, ci o stare generală de bine.

Cui se adresează medicina funcțională?

Medicina funcțională este adresată persoanelor care caută o abordare mai cuprinzătoare și individualizată a sănătății lor. Ea este potrivită pentru cei care doresc să evite doar gestionarea simptomelor și să își îmbunătățească starea de sănătate în profunzime. Acest tip de medicină se adresează unei game variate de probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni cronice, tulburări autoimune, dezechilibre hormonale, boli metabolice și altele.

De asemenea, medicina funcțională poate fi benefică pentru cei care doresc să prevină apariția problemelor de sănătate în viitor, adică cei care vor să facă prevenție adoptând o abordare proactivă în menținerea sănătății și bunăstării.

Pilonii medicinei funcționale

1. Evaluarea detaliată: Un aspect esențial al medicinii funcționale este o evaluare amănunțită a istoricului medical al pacientului, stilului de viață, obiceiurilor alimentare, nivelului de stres și a altor factori care pot influența sănătatea.

În timp ce simptomele pot ajuta la o presupunere generală despre sănătatea unei persoane, progresul adevărat nu poate începe până când nu este abordată cauza principală. Aici intervin laboratoarele care prin analizele recomandate de medic, oferă o perspectivă mai amplă asupra posibilelor cauze ale stării pacientului. Există analize care cercetează starea inflamatorie din organism, analize pentru funcția tiroidei și sistemului endocrin, analize ale microbiomului, analize care măsoară cantitatea de toxine din organism, deficiențe de nutrienți.

Scopul din spatele medicinei funcționale este de a îndepărta toate straturile posibile pentru a identifica sursa problemei tale. Aprofundând, putem descoperi că problema pacientului ar trebui abordată din mai multe unghiuri diferite pentru a obține rezultate pe termen lung.

2. Medicina personalizată: Bazată pe informațiile adunate în timpul evaluării, medicina funcțională creează planuri de tratament personalizate pentru fiecare individ. Aceste planuri pot include modificări ale dietei, suplimente nutriționale, terapii alternative sau complementare și alte intervenții personalizate.

See Also

În sistemul de asistență medicală convențională, suntem cu toții obișnuiți cu medicii care adesea trebuie să limiteze durata programărilor, ceea ce înseamnă să petrec mai puțin timp cu pacienții lor. Deși există o legătură foarte puternică între dietă și sănătate, mulți profesioniști medicali nu au o educație adecvată în nutriție pentru a oferi tipul de îndrumare și sprijin de care au nevoie pacienții. Practicienii de medicină funcțională pot petrece mai mult timp cu pacienții și îi pot ajuta să facă legătura între ceea ce mănâncă și modul în care le afectează sănătatea.

3. Abordarea sistemica: Medicina funcțională tratează organismul ca un sistem integrat, în care diferitele sale părți sunt strâns interconectate. Tratarea problemelor de sănătate este abordată în mod holistic, luând în considerare relațiile complexe dintre diferitele sisteme ale corpului.

De exemplu, depresia poate fi cauzată de mulți factori diferiți, inclusiv inflamația. De asemenea, o cauză precum inflamația poate duce la o serie de diagnostice diferite, inclusiv depresia. Manifestarea precisă a fiecărei cauze depinde de genele, mediul și stilul de viață ale individului și numai tratamentele care abordează cauza corectă vor avea beneficii de durată dincolo de suprimarea simptomelor.

4. Prevenția și optimizarea sănătății: Medicina funcțională pune un accent deosebit pe prevenție și optimizarea sănătății pe termen lung. Prin identificarea și corectarea dezechilibrelor la nivelul funcțiilor organismului, medicina funcțională ajută la prevenirea apariției bolilor și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Potrivit medicului dr. Mark Hyman, corpul tău se poate vindeca singur și poate preveni aproape toate bolile care se presupune că „vin odată cu îmbătrânirea”. Poate face acest lucru dacă are nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa la capacitatea sa maximă. Practic, este vorba despre a oferi corpului tău ceea ce are nevoie pentru a se vindeca singur.

Atunci când lucrezi cu un medic de medicină funcțională, acesta încurajează pacienții să privească imaginea de ansamblu și să nu lase prezența bolii să le împiedice grija pentru sănătate sau capacitatea de a se concentra asupra corpului lor.

În concluzie, medicina funcțională oferă o perspectivă revoluționară asupra îngrijirii sănătății, abordând problemele la rădăcină și promovând o abordare individualizată și holistică centrată pe pacient. Pentru cei care caută soluții personalizate și durabile pentru problemele lor de sănătate, medicina funcțională poate reprezenta o alegere înțeleaptă și progresivă.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top