Now Reading
#SheDoer: Mirela Retegan și puterile ei magice

#SheDoer: Mirela Retegan și puterile ei magice

Când mă gândesc la Mirela Retegan BUCURIA este primul sentiment care mă încearcă. Este o persoană expansivă, energică, dinamică și care umple o cameră întreagă cu zâmbetul ei. Genul acesta de oameni sunt rari, iar dacă dai de ei, fă bine și nu-i lăsa să plece.

Mirela Retegan este femeie, mamă, antreprenor, jurnalistă și prezentatoare radio, iar paleta ei de talente este pe cât de variată, pe atât de creativă. Oamenii plini de bucurie sunt un izvor nesecat de imaginație cu ajutorul căreia, Mirela a înființat fenomenul Zurli, spectacolul vesel pentru mici și mari. Ba mai mult, este inițiatoarea multor campanii umanitare, unde demonstrează că mâinile unite construiesc poduri către oameni. Ce poate fi mai bun de atât?!

 

Și pentru că luna martie a fost specială, dedicată femeilor și mai ales mamelor, am stat un pic la taclale cu Mirela despre ce înseamnă să fii mamă, femeie și cum reușește ea să descurce ițele unui program încărcat, dar plin de satisfacții:

Eu nu concep Gașca Zurli fără Mirela Retegan și imposibil să nu o asociez cu campania umanitară Adoptă o mamă. Știu că este deja al VI-lea an de existență, așa că te rog să îmi spui ce reprezintă Adoptă o mamă? De unde a început totul?

Acum 6 ani, de 8 martie, colegii mei m-au întrebat ce-mi doresc. Nu-mi doream nimic material și le-am propus ca banii pe care i-ar fi dat pe cadoul meu, mai bine mergem și luăm câteva lucruri de care orice femeie are nevoie și să le ducem la un centru care se ocupă de femei fugite din calea soților agresivi. Așa a început povestea “Adoptă o mamă”, campanie care în 6 ani a ajuns să se întâmple în jumătate de țară.

Îmi place mult citatul tău care însumează atât de frumos că: În spatele unui copil lumină e un părinte soare. Să înțeleg că într-un fel, părinții sunt oglinzile copiilor și viceversa. Spune-mi Mirela, ce reprezintă MAMA din punctul tău de vedere?

MAMA este acea femeie care ia un copil în brațe și nu-i mai dă drumul toată viața, indiferent că acel copil este sânge din sângele ei, sau nu.

Mamele, mama mea spre exemplu, ca și multe altele pe care le cunosc, s-au pus mereu pe ultimul loc pentru binele copiii lor, pentru familie, soț etc. Mama are o putere de jertfă enormă, ca nimeni alta. Din păcate, mamele nu primesc tot timpul (unele chiar deloc) recunoștința care li se cuvine. Cum putem să le ajutăm, să le facem viața mai frumoasă?

Spunându-le cât sunt de puternice, frumoase, ajutându-le să devină conștiente de puterea lor, reamintindu-le că sunt femei, în primul rând. O mamă fericită crește copii fericiți, o mamă care are grijă de ea, crește copii care îi vor urma exemplul. 

Îmi place foarte mult faptul că Adoptă o mamă (de altfel ca toate campaniile umanitare pe care le-ai inițiat) promovează sprijinul comunitar: femei care ajută alte femei, care la rândul lor ajută alte mămici. Din câte am înțeles, persoanele interesate să dea o mână de ajutor pot lua legătura cu alte asociații, atât din București, cât și din alte orașe. Spre exemplu, Adoptă o mamă la Cluj e derulată de Asociația MamprenoarePoți să-mi povestești mai mult despre asta?

Spuneam mai devreme că anul acesta, “Adoptă o mamă” se întâmplă în 20 de orașe. În jurul meu s-au strâns câteva femei foarte frumoase. Aceste femei sunt vocale în comunitățile din care fac parte, iar eu am rezonat foarte bine cu fiecare. Îmi doresc mult ca ideea să fie preluată de cât mai mulți oameni și fiecare să o implementeze în orașului lui.

 

La Cluj, lucrez cu Anca Dinu de la Mamprenoare, la Sibiu cu Ana Maria Micu de la Asociația Mâini Unite, la Brașov cu Dana Lupșa de la Happy Moms, la Botoșani cu Gabriela Venedict de la Asociația Babywearing, la Satu Mare cu Marcela Papici și tot așa. Le cunosc personal pe fiecare și știu că împreună facem Roata Binelui să se învârtă și să crească. Suntem o rețea a binelui, iar în rețeaua asta există cu siguranță loc pentru toți cei care vor să se implice.

Poate să pară dificil pentru unii, cel puțin din punct de vedere logistic, așa că explică-mi te rog, cum procedează cineva care dorește să pregătească un cadou pentru o mamă? Ce poate să cuprindă cadoul?

Orice este util și necesar unei femei. De la parfum, deodorant, șervețele demachiante, o geantă, o eșarfă, ojă, farduri, creme, haine, încălțări. Orice se poate pune. Condiția este ca totul să fie nou. Pentru că nu dăm de pomană, facem cadouri. 

Au fost cazuri în care mamele adoptate au păstrat legătura cu femeile care le-au oferit cadoul?

Dadada, din ce în ce mai multe femei își lasă datele de contact în pachetul pe care îl pregătesc și păstrează legătura cu cele la care pachetul lor ajunge. Este atât de emoționant când primim mesaje de la ele și ne povestesc cum își schimbă ușor, ușor viața. 

Știu că anul acesta campania Adoptă o mamă s-a desfășurat până pe 20 martie. Cum s-a desfășurat ediția de anul acesta? A fost vreo diferență cauzată de pandemie, între campania din 2021 în raport cu ceilalți ani?

S-a simțit, desigur, pandemia. Oamenii au fost un pic mai nesiguri, probabil din pricina incertitudinilor contextului. Mulți au ales să doneze bani în campania de pe Galantom, pentru că nu aveau timp să meargă să cumpere lucruri.

Anul acesta i-am încurajat să comande online produsele pe care să le pună în pachet și să le trimită direct la noi. Cu toate că a fost un an greu pentru fiecare, am observat o grijă și o dăruire fantastică în ambalarea fiecărui cadou. 

Am vaga impresie că mamele, de un an de zile, de când a izbucnit pandemia, duc ca Atlas tot greul pe umerii lor. Sunt și bărbați responsabili (nu doresc să generalizez), dar consider că adevărata povară a creșterii copiilor, o duce femeia-mamă. Cum responsabilizăm figurile paterne, cum îi facem pe tătici să înțeleagă, și apoi să acționeze, împărțind într-un mod echilibrat responsabilitatea cu partenerele lor?

Cred că toți tații pot fi dedicați și implicați în relația cu copiii lor. Unii au în sânge asta, alții au nevoie de puțin ajutor, iar ajutorul îl pot primi de la partenerele lor. Sunt o grămadă de tați care își doresc să se implice și să  fie parte din viața copiilor, dar care, din diverse motive, nu se pot pune de acord cu partenerele sau soțiile lor și se simt excluși, neînțeleși.

E nevoie ca ambii părinți să depună un pic de efort, ca să facă echipă pentru copilul lor. 

Știu că ești inițiatoarea multor campanii umanitare precum: Încalță un copil, de toamnă, dar nu numai. Povestește-mi mai multe despre această inițiativă și de altele pe care le coordonezi?

Desfășor multe campanii, dar sunt câteva punctuale, care se întâmplă recurent. Adoptă o mamă, Mesaj de Iubire pentru Copiii cu Branule, Învățătoarea Anului, Ziua Eșarfelor Colorate, Încalță un copil, Vreau să-l ajut pe Moș Crăciun, Punguța Zurli.

Fiecare campanie e specială în felul ei, fiecare campanie înseamnă ceva pentru mine și pentru cei care se implică, pentru comunitățile în care se desfășoară. Sunt campanii care au puterea de a mobiliza mase întregi de oameni și de a schimba în bine viețile mamelor, copiilor bolnavi de cancer.  

Din experiența pe care o ai, cât de doritori sunt românii să participe la acest gen de inițiative?

Oamenii au nevoie de oameni și au nevoie să fie motivați. Eu cred că toți oamenii sunt buni, iar prin campaniile pe care le fac, ei au ocazia să facă ceva bun, curat și cu impact în societate. 

Cum reușești să te împarți între atât de multe inițiative? Ai echipă, cine sunt oamenii aceștia faini din spatele atâtor idei frumoase? De altfel, cine vine cu ideile acestea atât de creative? 

Sunt foarte activă, lucrez la mai multe proiecte în același timp. Am o mulțime de idei din care doar câteva ajung să fie puse și în practică. Dar toate ideile astea le pun într-un sertar al minții mele, iar atunci când le vine rândul, deschid sertarul.

Am o echipă foarte frumoasă, unită, lucrez cu oameni care cred în aceleași valori ca mine. Ne completăm unii pe alții. Sunt tare mândră de echipa mea.

Gașca Zurli este un FENOMEN! Ce îmi place foarte mult este că implică toți actorii: copii, părinți, bunici. Zurli îmbină atât de bine jocul și joaca cu învățarea. Copiii vor să fie la fel ca fetița Zurli, luând exemple pozitive care le sunt atât de necesare în societatea de astăzi. Care consideri că este secretul succesului pe care îl cunoaște Gasca Zurli (pe care de altfel tu ai fondat-o)?

Dragostea pentru copii, munca multă și pasiunea. 

Cât de important este ca părinții să fie atenți la ce consumă copilul lor, ce fel de desene văd, ce fel de eroi își aleg? 

Este extrem de important. Aceste lucruri contează enorm în dezvoltarea emoțională și psihică a celor mici. 

Când omul vrea să găsească soluții, totul este posibil. Am aflat că în plină pandemie Zurli a lansat o aplicație cu materiale pentru copiii. Ideea este minunată! Spune-mi mai multe despre aceasta.

Aplicația este un produs nou. L-am gândit ca pe un loc de joacă sigur, în online, care să vină în ajutorul părinților. Nu am vrut să aibă niciun fel de publicitate, ceea ce oferă o siguranță și liniște și părinților, și copiilor. Nu sunt asaltați de zeci de reclama, iar după o oră de utilizare, aplicația se închide automat, copilul face pauză de la ecran. Aici decide părintele când o repornește. 

Am creat conținut nou, exclusiv, venim cu materiale noi săptămânal. Este un spațiu virtual de joacă, de învățare și distracție. Copiii pot să vadă cum este în camera Fetiței Zurli, învață despre țări și capitale în rubrica lui Truli, învață să deseneze cu Vrăjimăturica, sunt acolo toate Poveștile Zurli citite de Maya. Am gândit și o secțiune dedicate părinților – Antrenorul Părinților. Iar în aprilie pregătim ceva nou acolo, un spectacol pe care o să-l transmitem live din aplicație.

Aș vrea să vorbim puțin despre gap-ul dintre generații. Cred că una dintre cele mai enervante expresii este: Pe vremea mea… Îți juri ca părinte că nu o vei folosi niciodată, așa cum au făcut-o părinții tăi, dar inevitabil cazi în această capcană. Și nici nu trebuie să fii măcar părinte ca să compari vremurile, că deh…așa suntem noi oamenii, mereu nemulțumiți. Cum ar fi corect să se raporteze părinții de azi (adică copiii de ieri) la proprii copii?

Copiii de azi sunt foarte, foarte deștepți, sunt mai dezvoltați emoțional și mai energici. Sunt surprizători și știu să câștige respectul adulților. Ca părinte trebuie să îi asculți și să îi înțelegi.

Am preluat câteva statistici de pe pagina de Instagram centrul filia, care trage un semnal de alarmă că în 2020, în România, 42 de femei și o fată au fost ucise, s-au înregistrat 26809 de cazuri de loviri sau alte violențe, din care 21095 de victime sunt femei. În pandemie s-a constatat, mai ales în perioada de izolare o creștere a violenței domestice, conform ANES. Cum putem ajuta femeile, mamele care se găsesc în astfel de situații?

Oferindu-le sprijin și încurajându-le să ceară ajutor. Noi nu știm să cerem ajutor. Stăm în durerea noastră și avem impresia că dacă cerem ajutor suntem slabi.

Din familie ar trebui să începem, mentalitatea trebuie schimbată, educația… De unde începem și mai ales, cum?

Cu educația începe totul, cu modele pe care le avem. Pe mine m-au învățat ai mei să nu întorc capul și să merg mai departe atunci când cineva e în genunchi. Oamenii au nevoie de modele pe care să le urmeze.

Ce înseamnă pentru tine o femeie puternică?

O femeie care acceptă provocările vieții și le ia ca pe niște lecții valoroase, oricât de dureroase ar fi ele. O femeie căreia nu îi este frică să meargă împotriva curentului și care își recunoaște greșelile și învață din ele, o femeie asumată. 

Mulți consideră că o femeie trebuie să muncească dublu, în comparație cu un bărbat pentru a avea succes. Tu ce părere ai despre asta?

Nu aș spune “să muncească dublu”, dar, într-adevăr, o femeie depune un efort dublu pentru a fi recunoscută.

Care este citatul tău preferat, care te-a motivat în decursul vieții?

Atitudinea îți dă altitudinea. 

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top