Now Reading
Nu abandona! Cum îți revii după un eșec profesional

Nu abandona! Cum îți revii după un eșec profesional

Un eșec profesional poate fi devastator și cred că fiecare a atins o porțiune mai mare sau mai mică de eșec în viața sa profesională. Să-ți vezi business-ul ruinat, să nu obții postul mult visat, să fii concediat de la locul de muncă, să greșești un proiect mare – toate acestea sunt lucruri care fac parte din ecosistemul trail and error. Greșelile profesionale sunt inerente, dar nu tot timpul le vedem așa pentru că de obicei, experimentarea unui eșec major aduce cu sine multă, multă durere. 

Un fiasco profesional (și nu numai) te zdrobește, îți murdărește stima de sine și te lasă demoralizat cu senzația că nu ești bun de nimic. Să mergi mai departe după un astfel de moment nu-i ușor. Te înțeleg. Am trecut de câteva ori prin așa ceva. Cu toate acestea, m-am îmbărbătat singură pentru că mi-am dat seama că dacă vreau să merg mai departe și să am o viață împlinită, nu pot lăsa în niciun caz eșecul să mă rețină din drum. Se vorbește mult despre experiența unui eșec profesional și cât de benefic poate fi în realitate pentru evoluția personală. Dar asta doar dacă reușești să te raportezi într-un anumit mod la acel eșec. Întrebarea este cum îndeplinesc acest deziderat?

Iată câteva idei:

1. Analizează situația la rece și conștientizează ce a mers greșit

În cele mai multe cazuri, eșecul nu apare din senin, ci este rezultatul direct la ceva ce ai făcut sau nu ai reușit să faci. Fie că nu te-ai pregătit suficient, ai trecut cu vederea câțiva factori importanți, ți-ai asumat un risc prea mare sau poate ai avut încredere în cineva care nu merita încrederea ta. Oricare ar fi cazul, a existat un motiv în spatele eșecului tău. Înțelegerea motivului pentru care ai eșuat este primul pas pentru a face față acestei provocări.

La nivel subtil atunci când diseci situația pentru a înțelege greșeala făcută, inevitabil îți schimbi mentalitatea. Cum? Ei bine, vei renunța să te învinovățești pentru greșeală și vei descoperi acțiunea sau inacțiunea care au dus la eșecul prezent. Acest lucru te va face să depășești mult mai ușor suferința. Hai să luăm un exemplu concret ca să-ți dai seama clar la ce mă refer: să presupunem că ai încercat să pui pe picioare un magazin online de cărți, dar în cele din urmă ai fost forțat să-l închizi din cauza vânzărilor slabe. Acest eșec te-ar putea face să te consideri o persoană incompetentă care nu a fost niciodată destinată pentru viața de antreprenor.

Cu toate acestea, după ce ai analizat circumstanțele care au condus la închiderea afacerii, s-ar putea să-ți dați seama că problema reală a fost ignorarea concurenței acerbe din piață, te-ai supraestimat sau nu ai folosit corect marketing-ul online. Astfel, odată ce îți dai seama că afacerea ta a eșuat ca urmare a subestimării concurenței și a nefolosirii corecte a practicilor de marketing online îți va fi mai ușor să treci de acest eșec. Știi acum unde ai greșit și ce poți îmbunătății la momentul oportun.

Îți dau un pont: analizează situația ca și cum s-ar fi întâmplat altcuiva, nu ție. În acest fel, conform paradigmei auto distanțării îți va fi mai ușor să privești obiectiv situația, fără a fi prins în plasa de emoțiile negative care au însoțit rateul actual. Nu  zic că este ușor, dar este un exercițiu de sinceritate cu tine care îți poate aduce multe învățăminte prețioase.

2. Învață iertarea

Cum ar fi dacă cel mai bun prieten sau sora ta au făcut o greșeală care te-a costat un proiect major și în consecință pierderea unei sume mari de bani. Deși cu siguranță ai fi supărată pe ei, ai înțelege totuși, că nimeni nu este perfect și că oricine poate să greșească. În cele din urmă, i-ai ierta pentru pentru că înțelegi că acest lucru nu îi definește ca oameni și profesioniști. Aici apare buba, buba aia urâtă pe care nu tot timpul reușim să o vindecăm.

Ironic este că, deși îi putem ierta pe alții, pe noi nu ne iertăm. Când greșim, în loc să ne strângem în brațe, să ne mângâiem și să ne iertăm așa cum i-am fi iertat pe alții, ne definim pe noi înșine prin greșeala noastră.

De aceea, este aproape imposibil să treci de eșec fără capacitatea a te ierta. Prin urmare, după ce ai identificat greșeala care a dus la problemă, reamintește-ți că nu ești perfect și iartă-te! 

3. Vezi ce poți învăța din eșecul tău

Eșecul este considerat ceva rău, chiar groaznic, dar eu cred că eșecul poate fi privit și printr-o fereastră moralizatoare, pozitivă chiar. Am învățat în ultimii ani că acesta poate fi un veritabil mecanism de feedback. Îmi spune că există ceva în abordarea sau strategia mea care nu funcționează. Astfel, dându-ți seama ce încearcă problema cu care te confrunți să-ți spună, o poți transforma într-o oportunitate de învățare. Să observi obiectiv lecțiile  create de eșec te va împiedica data viitoare să faci aceleași greșeli. Hai să presupune că ai ajuns să-ți inchizi afacerea pentru că ai făcut greșeala de a te asocia cu cineva care nu s-a angajat 100% în parteneriatul vostru, ducând mai departe la eșecul unui business care părea promițător. Acest lucru te va învăța să te bazezi pe propriile forțe, constutindu-ți o afacere de la zero fără ajutorul altcuiva sau poate să stabilești mult mai clar de la început ce îndatoriri are fiecare și ce consecințe ar putea avea ignorarea lor.

Uite aici un loc în care oamenii vorbesc despre eșec și despre cât de mult te poate ajuta.

4. Concentrează-te pe punctele tale forte

Da, ai în continuare calități, nu au dispărut ca prin minune, de aceea nu te desconsidera în niciun fel. Fondatorul Apple, Steve Jobs, oferă un exemplu bun al importanței de a te concentra asupra punctelor forte, mai ales după un eșec major. Jobs a fost terminat în momentul când a fost înlăturat din forma pe care o construise – Apple – compania pe care a fondat-o împreună cu prietenul său apropiat Steve Wozniak. Cu toate acestea, în loc să se înece în pocalul autocompătimirii, Jobs și-a mutat rapid atenția asupra punctelor sale forte. A fost un inovator talentat, care a venit cu idei noi, inovatoare în sprijinul avansării tehnologice la nivel mondial. După înlăturarea sa, Jobs a fondat rapid o altă companie de calculatoare cunoscută sub numele de NeXT. Câțiva ani mai târziu, Apple va ajunge să achiziționeze NeXT de la Jobs și, în cele din urmă, Jobs s-a întors la Apple ca CEO. Iar restul, după cum se spune… este istorie.

5. Ia măsuri

Eșecul este un hoț pentru că îți fură energia și te demotivează. După ce ai experimentat o astfel de situație, ți-e frică să nu repeți situațiile frustrante. Dar eșecul nu înseamnă să te complaci în inactivitate. Dacă ți-ai identificat punctele forte și ai venit cu un plan despre cum să valorifici corect aceste puncte forte, momentul acțiunii tocmai ce a sosit. Rezistă tentației de a amâna și nu te lăsa prins în bucla analizei fără de sfârșit. Acționează acum. Nu trebuie să fie luni sau mai știu eu ce zi exactă.

See Also

6. Crede în tine și nu renunța la visuri

Nu-ți pierde încrederea în propria persoană. Știi bine că ai obținut de-a lungul carierei o sumedenie de victorii. Concentrează-te pe ele. Când un copil învață să meargă, o să cadă de zeci de ori. Nu vei auzi niciodată un copil spunând „poate că treaba asta pe care o fac adulții, mersul în două picioare, nu este pentru mine”. Nu! Copiii cred în ei înșiși din instinct și continuă să încerce până când în cele din urmă, stăpânesc această abilitate esențială. În mod similar, și tu, ar trebui să crezi că încă mai ai în tine acel izvor necesar care te face să reușești și să obții ce-ți dorești. De fapt, perseverența și voința de neoprit de a câștiga este una dintre caracteristicile de bază ale antreprenorilor de succes și ale managerilor ambițioși.

Nu lăsa eșecul să estompeze visurile pe care le-ai construit sau să te imobilizeze din a pregăti unele noi. Ambiția te duce mai departe, iar fiecare eșec este un pas înainte.

Spune-mi: tu cum ai reușit să treci peste eșecurile din viața profesională?

Sursă foto: Unsplash.com

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top