Ochelarii de soare, un accesoriu stylish obligatoriu
Saptamana trecuta am filmat spot-ul pentru campania Maratonului Bucuresti din octombrie. Si cum am eu noroc de vreme frumoasa la filmari, asa a fost si de aceasta data… nici un norisor pe cer. Si daca in mod normal m-as fi bucurat, acum a fost chiar o problema. De ce? 🙂 Pentru ca am facut niste eforturi colosale sa-mi pot tine ochii deschisi, zambetul pe buze si cat mai putine riduri pe frunte.
Am vorbit de-a lungul timpului despre importanta vitaminei D pentru organism, despre miturile privind expunerea la soare, despre cat de mult conteaza hidratarea pielii, insa mi-am dat seama ca nu am povestit pana acum despre protectia ochilor nostri. Pe timp de vara (de fapt tot timpul cand este lumina puternica), efectiv nu pot sa ies din casa fara ochelari de soare. Am ochii albastri si foarte, foarte sensibili si cateodata imi este imposibil sa ii tin deschisi fara protectie. Si nu ma gandesc doar la faptul ca, din cauza soarelui orbitor, ajung sa ma incrunt si sa fac riduri, insa razele sunt periculoase si pentru sanatatea ochilor nostri. Asa ca subiectul zilei este: ochelarii de soare, un accesoriu stylish necesar pentru sanatate!
Din intelepciunea 🙂 emisiunii pe care o prezint de patru ani, Vreau sa fiu sanatos, am invatat cat de importanta este preventia. Si in cazul sanatatii ochilor, putem vorbi despre preventie, mai ales cand sunt expusi razelor UV.
Dupa discutiile cu medicii oftalmologi as putea sa enumar asa: cataracta, pterigion si chiar cancer ocular, fotocheratita si fotoconjunctivita – toate acestea sunt o parte dintre riscurile la care ne supunem ochii atunci cand ii expunem in exces la ultraviolete.
Stiu, cu totii avem senzatia ca doar vara aceste raze UV sunt periculoase. In realitate insa ele sunt cat se poate de active si nocive pe tot parcursul anului. Asa ca nu va lasati pacaliti de zilele in care pe cer se vad doar nori: radiatiile ultraviolete pot strabate norii, iar efectul lor nu este diminuat.Persoanele care prezinta cel mai mare risc in urma expunerii la soare sunt cele cu pielea deschisa sau cu ochii deschisi la culoare, mai ales daca ochii lor sunt verzi sau albastri – e clar ca eu am tras eu lozul “norocos”: am si ochii albastri, si pielea deschisa la culoare, yey! Insa, asa cum am grija sa fac sport, sa mananc echilibrat, sa imi mentin sanatatea, tot asa am grija si de ochii mei. In plus, o pereche de ochelari este un accesoriu cat se poate de stylish, care da un aer posh oricarei tinute. E clar ca fara, nu pot!
Si ca orice femeie cocheta 🙂 deseori sunt tentata sa aleg produse “frumoase”. Noroc ca am langa mine vocea constiintei (adica sotul) care mi-a repetat pana mi-a intrat bine in cap: cumpara obiecte specializate din locuri specializate. Asa ca astea sunt regulile de care eu tin cont de fiecare data cand imi cumpar o pereche noua de ochelari de soare (adica cam de 3 ori pe an).
- Investesc in ochelari de soare de buna calitate, care sa imi apere ochii de razele ultraviolete in proportie de 100% sau cat mai aproape de acest procent. Intr-adevar, ochelarii de soare cu adevarat buni costa ceva mai mult, dar sanatatea ochilor tai este cea mai importanta (preventia este tot timpul mai ieftina decat tratarea). De preferat, alege o pereche dintr-un magazin specializat, cu care sa te simti confortabil, sa fie potriviti cu fizionomia si care sa aiba lentile ce blocheaza actiunea razelor solare. De ani de zile (adica de vreo 5 ani) eu sunt clienta fidela a magazinelor OPTIblu (se vor bucura ca le-am facut reclama 🙂 dar au meritat) in care am gasit exact ceea ce mi-am dorit, plus consiliere foarte buna.
- Atunci cand cumperi ochelari verifica sa aiba filtru UV, sa aiba inscrise pe brat marcajul CE, gradul de protectie la Ultra-Violete (exprimat sub forma de UV 100% sau UV 400 nm), precum si categoria filtrului de lumina (care exprima gradul de absorbtie a luminii dat de lentila) – CAT 3 de exemplu. In afara de aceste doua mentiuni obligatorii, ochelarii de soare pot avea in plus tratament antireflex pe interior si filtru polarizant.
- O nuanta mai inchisa a lentilelor nu inseamna neaparat mai multa protectie. Nu stiam cu precizie care este semnificatia fiecarei nuante a lentilelor dar am aflat cu aceasta ocazie:
Gri, negru – reduc cantitatea generala de lumina
Galben, auriu si portocaliu – reduc cantitatea de lumina albastra ce patrunde in ochi . Lumina albastra (despre care se stie ca poate provoca in timp cataracta) are tendinta de a “imprastia” marginile obiectelor, creand un halou in jurul lor. Filtrul galben elimina complet lumina albastra, facand totul mai clar, cu margini mai nete. De aceea, ochelarii de soare pentru condus pe timp de noapte sau de ceata, au, de obicei, lentilele galbene.
Maro – absoarbe lumina de frecventa inalta, inclusiv albastrul
Verde – filtreaza lumina albastra, ofera cel mai inalt contrast si acuitate vizuala foarte buna (dintre toate nuantele de lentile).
Roz si mov – ofera cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Astfel, sunt cea mai buna alegere pentru pescuit (sau alte sporturi de apa) sau vanatoare.
- Tu stii cu ce categorie de lentile sunt facuti ochelarii tai de soare? Uita-te pe bratul ochelarilor tai, acolo ar trebui sa gasesti marcata una dintre aceste variante:
Categoria 0 – lasa sa intre 80-100% din lumina sa treaca prin lentila – eficienti in vreme cu nori, fara soare
Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare
Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip
Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada, interzisi a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica)
- Decat sa purtati o pereche de ochelari de soare despre a carei provenienta nu sunteti sigur, mai bine nu ii purtati deloc. Pupila (partea neagra a ochilor) se dilata sub asemenea ochelari, care au doar o simpla culorare, si permit radiatiilor UV sa intre in cantitate si mai mare in ochi.
- De cele mai multe ori atunci cand sunt la volanul masinii, aleg o pereche de ochelari de soare cu lentile polarizate. Motivul este simplu: vederea este fara reflexii orbitoare (si periculoase), ofera contraste clare, culorile sunt cele naturale, reduc senzatia de ochi obositi iar protectia UV este 100%.
- La un moment dat am gasit niste ochelari superbi (adica cu o rama minunata) care insa aveau lentile fara nici un fel de protectie. Dar am gasit solutie! Le-am pus lentile noi, de calitate, cu filtru UV, si acum ma bucur de ei in deplina siguranta.
Acestea sunt sfaturile mele pentru protejarea ochilor pe timp de vara si nu numai, astept, ca de obicei, si recomandarile voastre, ca doar intotdeauna este loc de mai mult si, desigur, de mai bine. Si chiar, imi trimiteti o poza cu ochelarii de soare preferati? 🙂