România este frumoasă. Top sate superbe din Munții Piatra Craiului pe care să le vizitezi la sfârșitul verii
Pentru iubitorii de munte, Piatra Craiului reprezintă o sursă nesecată de frumos, de bine, de magie. M-am cățărat des pe culmile Craiului oridecâteori am avut ocazia, deși nu-i ușor deloc să le cucerești vârfurile. Munții Piatra Craiului sunt sălbatici și absolut zguduitori; cei care locuiesc în zonă sunt binecuvântați, iar cei care nu o fac, ar face bine să citească materialul pe care l-am pregătit deoarece am alcătuit o listă cu sate încântătoare pe care să le iei ușor-ușor la pas ca să-ți bucuri sufletul. Sigur, lista este subiectivă, dar eu cred că alegerile mele îți vor încânta sufletul și te vor face să vrei să pleci mâine!
1. Satul Podul Dâmboviței, județul Argeș
O podoabă de sat! Așa-mi place mie să descriu această gură de rai argeșană. Îmi place foarte mult Podul Dâmboviței, iar cei care au ajuns în zona Rucăr-Bran sigur nu mă pot contrazice. Satul numără în jur de 700 de locuitori și are o poziție extrem de atrăgătoare pentru turiștii pasionați de drumeții. În apropiere găsești cheile și peștera Dumbrăvicioara, iar la o oră jumătate distanță de la peșteră poți vizita Cabana Brustureț. Îți recomand să uiți mașina în parcarea pensiunii și să iei la pas atât cheile, cât și traseele montane din zonă. Nu vei regreta deloc! De exemplu, la cabana Brustureț am mâncat una dintre cele mai bune ciorbe de văcuță din viața mea, iar în chei este imposibil să nu găsești locuri numai bune de urcat pe Instagram.
Cum intri în rezervație vei da în drumul tău de câteva case părăsite, dar care arată încă bine. Îmi aduc aminte de o căsuță bine păstrată, albastră tare drăgălașă unde toți turiștii se opreau să o pozeze. Deși mi-aș fi dorit să văd mai multă curățenie, întregul areal este splendid, iar satul merită toată atenția ta.
2. Satul Sătic, județul Argeș
Un loc mai puțin cunoscut pe care îl găsești tot în Argeș, satul Sătic este vecinul mai puțin faimos al satului menționat mai sus. Acesta se găsește așezat între culmile Munților Iezer Păpușa și Piatra Craiului. Drumul până în sat este foarte frumos, de la Podul Dâmboviței mergi prin chei până în Săticul de Jos (satul este împărțit în Săticul de Sus și Săticul de Jos). Întreaga zonă îmi pare ieșită dintr-un basm, mai că o văd pe Zâna Zorilor călare pe un cal ce se odihnește la umbra unui copac sau pe Harap-Alb care se ia la trântă cu Spânul și Verde Împărat.
Îmi place cum se întrezărește Piatra Craiului sau coama dragonului, așa cum îmi place mie să-i spun, fiind comoara Săticului și o revelație pentru cei care vor să scape de haos și tensiunile zilnice. Un traseu până aici, un picnic delicios și o carte! Ingredientele pentru un weekend de poveste în Piatra Craiului.
3. Satul Moieciu de Jos, județul Brașov
Moieciu de Jos este o dragoste veche la care revin mereu! Aici găsesc oameni foarte dragi sufletului meu și rar mi s-a întâmplat să spun skip unei vizite în sat. De fiecare dată (aproape că am făcut o tradiție din asta) mă plimb pe Valea cu Calea care face legătura cu Moieciu de Jos (Zbârcioara) și faimosul sat Măgura. Valea aceasta mi s-a părut de o frumusețe rară. Încă mă mir cum oamenii și-au construit de-a lungul râului casele.
România este frumoasă. Ce sate pitorești din Munții Apuseni să le vizitezi vara asta? Aici un top!
Cu cât urci, cu atât priveliștea Pietrei Craiului ți se descoperă mai clar. Cam într-o oră jumătate ajungi în satul Măgura, iar dacă nu ai chef să faci trasee, atunci îți recomand să te cazezi la una dintre pensiunile cu piscină sau ciubăr care știu să facă turism în zonă. Dacă te afli aici îți sugerez să vizitezi Moieciu de Sus, un sătuc unde nu prea am văzut case individuale, ci mai mult pensiuni și hoteluri, atât de frecventat este.
Nu în ultimul rând, trebuie să vizitezi Amfiteatrul Transilvania, un reper al zonei, recunoscut în toată țara, nu doar pentru view, dar și pentru cuisine.
4. Satul Șirnea, județul Brașov
A fost odată ca-n povești, a fost ca niciodată satul Șirnea, evident și el vecin cu ceilalți confrați menționați până acum. La peste 1200 de metri, Șirnea este atestat ca primul sat turistic de la noi încă din timpul comunismului. Aici poți face echitație, te poți bucura de plimbări cu bicicleta sau poți merge la pas pe unul dintre cele nouă trasee ecoturistice T1, până la T9. Dacă mergi în gașcă nu ar strica o experiență culinară, de aceea recomand The Barn Șirnea, un restaurant tip șură cu o priveliște fabuloasă asupra Munților Bucegi și Piatra Craiului.
În perioada de toamnă întregul sat mi se pare rupt din rai, iar dacă ai totuși poftă de plimbare, nu doar de lenevit, îți sugerez să iei la pas traseul ecoturistic numit Pe culmea bisericuței, adică T8, oarecum ușor realizabil și de copilași.
Satele Măgura și Peștera sunt ca Iron Man și Captain America, atât de faimoase au devenit încât să scriu despre ele ar suna oarecum desuet. Evident că sunt superbe și nu trebuie ratate, dar mi-ar plăcea să iei în considerare propunerile mele mai puțin celebre. La final, tu ce sate din Munții Piatra Craiului recomanzi?
Sursă foto: Unsplash.com
***