Now Reading
#SheDoer: Andreea Stor sculptează în flori cu pasiune și cu exigența unui om care știe cine este.

#SheDoer: Andreea Stor sculptează în flori cu pasiune și cu exigența unui om care știe cine este.

Mi-am dorit foarte mult să realizez un interviu cu Andreea Stor. O urmăresc din pandemie, de când și-a lansat cursurile online și îmi place că este genul de om care ceea ce predică, face. “Pentru mine să-ți asculți sufletul și să îți urmezi pasiunea este deja un stil de viață. Nu mai este o opțiune!” – un statement extraordinar de puternic din partea unei femei care respiră creativitate prin toți porii, știe să facă business la un nivel înalt, cunoaște limbajul florilor și înțelege cât de important este să-ți asculți strigătul sufletului. Vă las un interviu captivant, o adevărată lecție despre cât importantă este încredere în propriile forțe.

Se spune că cele mai frumoase cuvinte sunt alcătuite din flori. Așadar, cine este Andreea Stor?

Andreea Stor este o femeie într-un proces continuu de dezvoltare, într-un proces continuu de creare și transformare și asta se transpune inclusiv, în munca cu florile. Andreea Stor își dorește să facă lucruri care se definesc prin unicitate și să transmită ceea ce are în interior celor din jur, mai ales prin munca pe care o face cu florile.

Ai urmat facultatea de Horticultură și Peisagistică din Cluj și ești deschizătoarea de drumuri în domeniul designului floral la noi în țară. Cât de mult au ajutat și au contat studiile în formarea ta ca profesionist?

Chiar dacă în timpul facultății m-am gândit că studiile nu mă vor ajuta, ulterior am realizat că toată cariera de designer florist a fost foarte amprentată de studiile pe care le-am făcut în Facultatea de Horticultură. Astfel, am înțeles logic și din punct de vedere fiziologic ce se întâmplă cu florile tăiate. Și nu doar atât, acesta este doar un aspect. Toate cunoștințele pe care le-am acumulat în domeniul horticol timp de cinci ani au fost de un mare ajutor în cariera mea ca designer floristic internațional.

De unde a pornit pasiunea pentru flori și cât de important este să-ți asculți strigătul sufletului atunci când dorești să pornești pe un anumit drum?

Pentru mine să-ți asculți sufletul și să îți urmezi pasiunea este deja un stil de viață. Nu mai este o opțiune!

Momentul în care îți urmezi vocea sufletului, cu talentele, abilitățile pe care le deții și unești dorința sufletului cu acestea din urmă, în acel moment ajungi într-adevăr la puterea autentică. Pentru mine nu există un alt mod de a trăi, decât acela de a-ți urma pasiunea. Nu a fost ușor să fac aceste alegeri, mai ales la început când toată lumea m-a descurajat sau s-a îndoit de faptul că o școală de floristică poate să existe în România.

Mă bucur că am avut un partener care a fost alături de mine, care m-a susținut și care a crezut în visul meu; dar a fost atât de mare urgența de a-mi urma această pasiune, încât nu mai exista cale de întoarcere pentru mine.

Totodată, cum a pornit această pasiune? Nu cred că a pornit doar din momentul în care am realizat că vreau să fac design floral. Acum, uitându-mă înapoi la toate momentele din viața mea, acestea au fost ca niște piese de puzzle care s-au unit în momentul în care am spus DA, asta vreau să fac, vreau să devin profesor de design floral și să duc această meserie și în România. A început totul de când eram mică, de când desenam, mutam mobila prin casă de Crăciun și de Paști ca să fac ceva divers. Mai apoi, faptul că am vrut să devin avocat, jurnalist, am dat la Facultatea de Horticultură, toate acestea au format, așa cum spuneam, un puzzle pentru că toate abilități și talente pe care le posed și pe care acum le folosesc în meseria de designer florist și profesor floral.

Meseria de designer florist a apărut pentru mine într-una din excursiile pe care le făceam în Germania în anul III de facultate. Acolo am văzut o revistă de design floral și am rămas impresionată de un design pe care nu îl înțelegeam. Am întors revista pe toate părțile pentru a pricepe cum era realizată acea structură pe care erau puse florile cu tot felul de elemente: sârme împletite, bucăți de lemn și nu înțelegeam cum luase naștere acea sculptură florală. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să învăț, asta vreau să fac.

Din punctul meu de vedere, oricine poate să facă design floral.

Fiind studentă în anul III și întreținându-mă singură drumul nu a fost întotdeauna ușor. Acum 18 ani, un curs care părea un hobby la momentul respectiv, costa 1500 € pentru 3 zile, care erau o avere. Dar nu m-am dat bătută, am reușit să fac rost de banii respectivi, am reușit să ajung în Germania și să fiu prima floristă româncă care ajungea acolo și am intrat astfel, într-un cu totul alt univers, ceea ce mi-a schimbat pe de-a-ntregul perspectiva asupra vieții.

Ce ies din mâinile tale sunt adevărate opere de artă, nu am văzut în România pe nimeni care “să sculpteze” atât de frumos în flori. Astfel, care sunt atributele necesare pentru a urma o carieră în design floral?

Designul floral și arta florală sună doar a artă, dar ARTA de fapt, în spate are foarte multă tehnică și știință. Iar știința se învață! Din punctul meu de vedere, oricine poate să facă design floral. Într-adevăr, persoanele care au talent înnăscut sau exersat pe latura estetică și abilitatea, îndemânarea de a lucra cu mâinile au “baza” a ceea ce înseamnă meseria de designer florist. Dar eu consider că fiecare dintre persoanele care își doresc să învețe a lucra cu florile pot să facă această meserie. Doar că pentru unii poate să fie mai ușor deoarece vin cu un adaos, cu un bagaj din alte meserii sau circumstanțe din viața lor.

În 2016 ai început primul curs online, și deși nu a funcționat cum ți-ai fi dorit, pe timpul pandemiei cursurile online au devenit un „must‟. Lumea a înțeles și a avut nevoie de o regândire a modului în care se face educația, astfel că la ora actuală în cadrul școlii de floristică pe care ai deschis-o, „Floristiq Art International‟ pui la dispoziție diverse cursuri sau workshop-uri online. Care sunt cele mai căutate dintre acestea, și spre ce fel de curs ai îndruma o persoană care își dorește să intre în lumea frumoasă a designului floral?

Momentul în care am lansat în 2016 primele cursuri de floristică online din lume toată lumea a spus “Nu, cum adică să înveți flori video?” Apoi, pandemia a reprezentat o dovadă că educația se poate transforma și poate să fie online, inclusiv în industria florilor.

Cursul pe care l-aș recomanda și care este bestseller la noi pe site se numește Foundation To Master In Floral Design și este un curs online pe cinci module în care înveți tot ce înseamnă meseria de designer florist aplicată atât în florării, cât și în partea de nunți și evenimente.

Împletești educația cu designul floral și skill-urile de antreprenor formate în timp și cu trudă. Ce te-a motivat să iei calea coaching-ului?

Am ales cu precădere pe plan personal să urmez calea coaching-ului și cea de dezvoltare personală deoarece eram curioasă și simțeam nevoia  de ghidaj din exterior, care nu era neapărat specific pe strategii de business.

Am început această călătorie acum opt-nouă ani când astfel de domenii erau noi în România. Țin minte că le spuneam părinților mei că merg la cursuri de spiritualitate, de dezvoltare personală și se uitau ciudat la mine, să nu o fi luat razna cumva sau să nu fi intrat în ceva sectă. Apoi, au început să vadă rezultatele din viața mea și s-au convins că totul este în regulă, că sunt pe mâini bune. 

Ceea ce am învățat am aplicat automat în business, în cursuri, acestea devenind un mix între partea de design floral, business și dezvoltare personală. Floristica este un stil de viață, nu e ca și când închizi prăvălia la ora 17:00 și “La revedere!”. Dacă mergi într-o vacanță și vezi o plantă, o floare altfel sau o florărie făcută într-un anumit stil, inevitabil te interesează și vrei să vezi mai mult. Este o pasiune transformată într-un business.

Realizezi niște evenimente absolut superbe! Ultimul de acest gen a avut loc în Italia, Sicilia. Care este următorul masterclass pe care îl vei desfășura anul acesta?

Evenimentele pe care le realizăm sunt unice.

Da, ultimul pe care l-am realizat a fost în Sicilia, iar următorul va avea loc tot în Sicilia. Dar de data asta va fi un eveniment public mult mai complex care se va desfășura atât în piața publică din Taormina, orașul perlă al Siciliei, cât și în biserica din piață. Cu ocazia acestui masterclass eveniment lansăm linia unică de flori pe care am reușit să o certificăm cu drepturi de autor la nivel internațional.

Astfel, următorul eveniment va avea loc pe data de 25 aprilie, în Sicilia, zi națională de comemorare a păcii și a sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial în Italia. Evenimentul va reprezenta un omagiu prin flori adus păcii. Am ales culoarea albastră care este culoarea păcii și vom lansa oficial aceste flori într-o zi cu o mare importanță în Italia, dar și la nivel internațional.

Consider că femeile antreprenor muncesc mult mai mult decât bărbații pentru a face performanță. Așadar, care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai întâlnit în drumul spre succes?

Nu m-am gândit niciodată la o astfel de comparație între femeile și bărbații antreprenori. Întotdeauna am fost focusată care sunt inputurile muncii mele, cât de mult mă dedic, ce pot să fac. Cred că cea mai mare provocare a fost să găsesc un echilibru – ca om care are o viață personală și cât de mult muncesc; pentru că floristica, și tot ceea ce fac reprezintă un stil de viață și astfel că muncesc aproape non-stop – DAR să-mi ofer și pauze. Să pot să am grijă de mine, să-mi respect nevoile, somnul, orele de masă, timpul pentru mine în așa fel încât, să-mi găsesc echilibrul și să pot da energie mai departe în proiectele pe care le întreprind.

O altă provocare a fost să spun NU lucrurilor la care altădată mi-era foarte greu să renunț, mai ales la cele legate de muncă. La restul lucrurilor găsești soluții, deviza mea fiind “Find Solutions” pentru că poți să te sfătuiești și cu alți oameni, vin și informații noi din exterior astfel că, întotdeauna se găsesc soluții. De aceea, cea mai mare provocare a fost să găsesc un echilibru și să-mi spun mie DA atât ca om, ca femeie, cât și ca om de business.

Ai nevoie de un mindset puternic pentru a reuși, atât profesional, cât și personal. Cu toate astea, multe femei trăiesc cu convingeri greșite, majoritatea înrădăcinate de familia originară sau de societate. Cea mai urâtă dintre toate este convingerea: „Nu merit‟. Ce sfat sau recomandare ai sugera femeilor care se află în această postură? Vor mai mult, dar au convingeri greșite.

See Also

Provin dintr-o familie de clasă socială medie, am lucrat de la 13 ani în aprozarul părinților mei și da, ca femei venim cu convingeri, nu doar că nu merităm, dar și că trebuie să ne sacrificăm pentru familie, pentru ceilalți punându-ne pe ultimul loc. Astfel de convingeri, duc femeile în acțiuni de sacrificiu care se văd inclusiv la nivel de business, adică sunt femei care își deschid o florărie sau o agenție de evenimente care 4-5 luni pe an cât este sezonul nunților nu dorm de joi până duminică, weekend de weekend și ajung la extenuare fizică. Știu cazuri de floriste care au ajuns în spital din cauza sacrificiului enorm pe care îl fac la nivel atât fizic, cât și emoțional și mental. 

Apoi, vorbim și despre sacrificiul financiar; atunci când simți că nu meriți, că tu nu ai valoare, munca pe care o faci este lipsită de valoare din cauza convingerilor moștenite din generații în generații, ajungi să-ți vinzi munca aproape gratuit sau dacă nu, de multe ori să pui bani de acasă. Eliberarea din astfel de convingeri este un pas foarte mare pentru toate femeile, mai ales pentru cele care lucrează în medii creative, inclusiv în industria florală.

În materie de nunți ce se poartă în 2023? De altfel, cât sunt de deschise miresele românce în ceea ce privește designul floral și tematica de nuntă?

După pandemie toată lumea se aștepta ca nunțile să fie mai mici și din contră, nunțile devin mai importante în 2023. Un trend în creștere este “Destination Weddings”, deoarece oamenii sunt tot mai deschiși, vor să călătorească și în același timp să puncteze acest moment unic din viața lor. Iar când vine vorba de design floral și de mirese românce, dar nu numai, sunt mai multe categorii deoarece sunt mirese pentru care florile sunt importante și atunci investesc atenție și buget pe partea asta, și mirese pentru care florile sunt o bagatelă.

Poți să-mi spui un titlu de carte care ți-a influențat într-un fel viziunea despre lume sau despre oameni?

De căpătâi pentru mine nu este o carte, ci o trilogie Conversații cu Dumnezeu de N. D. Walsch, iar pe partea de business Blue Ocean Strategy care efectiv te face să gândești diferit în ceea ce privește strategia de business.

Ce înseamnă pentru tine o femeie puternică?

O femeie puternică pentru mine înseamnă o femeie care își folosește cu adevărat feminitatea, care presupune blândețe, creativitate și flexibilitate. 

Ce floare ai asocia cuvântului „creativitate‟? Dar pentru „curaj‟?

Floarea care definește creativitatea și curajul pentru mine este de fapt, linia de flori A-live pe care am dezvoltat-o și este unică în lume. Cu ajutorul tehnologiei A-live reușim să facem florile să se vadă și noaptea, adică le facem  fluorescente prin intermediul luminii UV. Aceste flori pentru mine înseamnă creativitate și curajul de a urma cu adevărat ceva ce vine din interiorul ființei tale, și e mai presus de tine.

Ce reprezintă pentru tine termenul de „doer‟?

Termenul de „doer‟ pentru mine înseamnă DISCIPLINĂ, într-un sens pozitiv, acela de a reuși să urmezi ceea ce simți că este potrivit ție, dar totuși să fii perseverent și consecvent în drumul tău.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top