Social media poate să-ți influențeze negativ viața amoroasă?
Cine nu a visat măcar o dată în viață să trăiască o iubire ca-n filme?! Generația cu cheia la gât, Millennials în special, știu despre ce vorbesc. Doar că timpurile se schimbă, iar Jack care își sacrifică viața pentru Rose sau domnul Darcy care o iubește în ascuns pe Elisabeth nu mai par niște eroi de legendă în mințile și sufletele adolescentilor de azi. Romantizarea cuplurilor din cărți sau cinema nu este un lucru nou, dar nici de mare actualitate. Spre deosebire de scenariul unui film, rețelele sociale arată cupluri reale, nu închipuite.
Totuși eu pun întrebarea: Poate social media să-ți influențeze negativ viața amoroasă?
Iată câteva răspunsuri:
1. Rețelele sociale formează așteptări nerealiste
Filtre din belșug, Photoshopul la putere, un pic de mândrie pentru că „Hei!‟, fiecare poză vine la pachet cu un text simpatic despre cât de bine îți merge ție. Aproape nimeni nu se plânge pe Insta de soțul prea leneș, prea rece sau prea indiferent. Nu, nu pentru că ceea ce VEZI de cele mai multe ori reprezintă imagini filtrate care scot în evidență ceea nu reprezintă o relație. Serios acum! Nu-mi spune mie că după o lună de la nașterea copilului părinții dorm șapte ore legate pe noapte și reușesc măcar o dată pe săptămână să aibă un date night la restaurantul preferat. Oricât de mult mi-aș dori să cred asta, realitatea mă lovește direct în față și îmi dau seama că noi, oamenii, suntem mult prea vanitoși ca să scoatem în evidență lucrurile grele și urâte. Din contră! Totul e mai ușor pe Instastories… Oare?!
De aceea, nu te compara cu celelalte cupluri din online pentru că această mutare greșită îți distrage atenția ție și partenerului de la relația pe care o construiți și la care TREBUIE să lucrați în fiecare zi.
2. Rețelele sociale pot stârni gelozia
Un studiu recent a asociat utilizarea Facebook cu gelozia crescută și diverse nemulțumiri în relațiile de cuplu în rândul studenților. Dacă cineva este predispus la gelozie, cercetările arată că este mai probabil să rămână „blocat‟ într-un ciclu de scrollare nesfârșită pentru a fi cu ochii pe activitățile online ale partenerului. Unele persoane se pot supăra dacă văd că partenerii apreciază sau comentează postările altora, stârnind frica interioară că sunt interesați de alți oameni sau, mai rău că îi înșală.
De altfel, s-a demonstrat că utilizarea Facebook-ului, crește sentimentele de suspiciune și gelozie în relațiile romantice dintre studenții. Acest efect poate fi rezultatul unei bucle de feedback, prin care utilizarea Facebook expune oamenii la informații adesea ambigue despre partenerul lor, la care altfel nu ar avea acces.
3. Utilizarea excesivă a rețelelor sociale este legată de cuplurile care se ceartă frecvent
Am găsit un studiu interesant din 2013 al cărui rezultate indică faptul că nivelul ridicat de utilizare Facebook este asociat cu consecințe negative în relații mai tinere de trei ani. Mai mult, s-a constatat că persoanele care sunt în cuplu cu altele care distribuie în exces detalii private pe rețelele de socializare, tind să aibă o satisfacție mai mică în relație (deși postările pozitive despre relația în sine par să evidențieze contrariul faptelor menționate anterior).
4. Rețelele sociale pot face ca viața de zi cu zi să pară mai puțin interesantă
Spune-mi: te-a „pișcat” și pe tine invidia când ai văzut cuplul X în vacanță din Seychelles? Social media pare să ignore în totalitate părțile obositoare, banale, dureroase uneori, luptele și compromisurile vieții de cuplu. De aceea, învață să prețuiești ceea ce ai, chiar dacă nu te afli pe o plajă cu nisip catifelat din Bahamas pentru că vacanța durează un moment, dar momentele de zi cu zi alături de omul iubit duc la satisfacția supremă.
5. Rețelele sociale pot afecta sănătatea mintală
Chiar dacă rețelele sociale sunt menite să promoveze conexiunea, mai multe studii au legat utilizarea rețelelor sociale cu singurătatea, tulburările de dispoziție și stima de sine slabă. Persoanele cu probleme de sănătate mintală preexistente pot fi, de asemenea, mai susceptibile la comparații sociale, din cauza unei „părtiniri” cognitiv-negative, a constatat un studiu.
Pe de altă parte, s-a demonstrat că reducerea utilizării rețelelor sociale atenuează simptomele de singurătate și depresie. Deși aceste probleme țin mai mult de individ decât de relațiile dintre oameni, ele pot cauza probleme majore în relațiile de dragoste. Atunci când un partener suferă de probleme de sănătate mintală, acesta fie se retrage în propria-i durere, fie devine codependent de cel de lângă el.
6. Rețelele sociale pot naște narcisiști
Incredibil, dar adevărat: social media poate naște narcisiștii de care cu toții ne temem, dar pe care îi iubim în aceeași măsură. Din păcate, utilizarea excesivă a rețelelor sociale este legată în unele cazuri de trăsăturile narcisice. Cercetările confirmă că utilizarea rețelelor sociale într-un mod nejustificat, reflectă nevoia de a hrăni ego-ul și încercarea persoanei de a-și îmbunătăți stima de sine. Ambele intrând sub incidența narcisismului. De altfel, tipuri diferite de rețele sociale indică aspecte distincte de narcisism.
De exemplu, persoanele care dau tweet frecvent sau postează selfie-uri pot să manifeste aroganță, una dintre trăsăturile comune ale narcisismului. Deoarece poți fi narcisist fără a avea o tulburare de personalitate, este posibil să dezvolți aceste trăsături în timp și cel puțin, un mic studiu a descoperit că utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate fi un declanșator destul de comun.
Cu toate astea, ce lucruri pozitive îți pot aduce Instagram și Facebook în relație?
Ei bine, cuplurile aflate la distanță știu cât de mult contează să îl vezi pe cel drag pe Whatsapp și să ții constant legătura cu acesta. Distanțele s-au comprimat cu ajutorul rețelelor sociale, un mare și gras plus pe care trebuie să-l recunosc, mai ales că n-am prea avut cuvinte de laudă la adresa lor.
Aș vrea să precizez, de asemenea, că pe Insta sau Facebook găsești multe conturi care oferă informații bune pentru a ajuta la dezvoltarea și menținerea unei conexiuni de cuplu sănătoase. Există o cantitate imensă de informații interesante și corecte pe rețelele sociale de la bloggeri, psihoterapeuți și sociologi care te învață cum să-ți îmbunătățești relația (nu doar cu soțul și soția, dar cu oamenii în general).
Eu te îndrum să îți iei informațiile dintr-un loc de creștere și nu de comparație, pentru că acest tip de conținut online te poate motiva să lucrezi la părți ale relației care au fost încă neglijate sau neînțelese.
În concluzie, social media folosită corect este un instrument grozav de cunoaștere, doar dacă îl mânuiești corect și cu responsabilitate. Ți s-a întâmplat să îți fie afectată viața amoroasă de lucrurile pe care le vezi în online?
Sursă foto: Pexels.com
***