Now Reading
Top cele mai frumoase piețe de Crăciun pe care să le vizitezi în Europa

Top cele mai frumoase piețe de Crăciun pe care să le vizitezi în Europa

Încep prin a spune că nu poți să dai greș vreodată cu vizitarea unui oraș faimos pentru piața de Crăciun. Chiar dacă ninge, chiar dacă plouă, chiar dacă distanța este lungă, iar oboseala pe măsură. Alegerea orașelor europene cu piețe de Crăciun este pur subiectivă, așa că te rog, să nu te superi dacă n-am inclus preferatul tău în această listă. 

Adaugă-l tu în secțiunea de comentarii, iar dacă plănuiești să petreci câteva zile în afara României, ia aminte la sugestiile de mai jos.

1. Nuremberg

Germania este împărăteasa piețelor de sărbătoare sau cel puțin așa vreau eu să cred. De altfel, piețele de Crăciun, sau Christkindlesmarkt în germană, sunt o experiență prin excelență. Iar dacă vizitezi Nuremberg anul ăsta nu vei regreta decizia. Orașul are peste 500.000 de locuitori, iar în decembrie devine supraaglomerat datorită celor 2 milioane de turiști din întreaga lumea care îl vizitează. Deși în această perioadă este frig de îngheață pietrele, vei rămâne impresionată de frumusețea locului. Piețele de Crăciun din Nuremberg au un farmec aparte. Eu le-am vizitat acum câțiva ani și îmi aduc aminte că am trecut pe lângă o pereche de îndrăgostiți care se logodiseră pe una dintre străzile pline cu oameni. Lumea le făcea poze, se opreau să-i felicite, iar perechea râdea și plângea de bucurie, totul în timp ce ningea ca-n povești, iar un domn cu o vioară cânta în surdină o colindă. Sunt eu subiectivă, dar Crăciunul aici are o vibrație romantică greu de explicat în cuvinte.

Ține cont că sunt trei piețe de Crăciun în Nuremberg. Cea mai mare piață se află în Hauptmarkt care este și piața principală a orașului, punctul culminant al Sărbătorilor de iarnă nemțești. Șiruri lungi de vânzători se întind pe de-a lungul și de-a latul pieței medievale care duce chiar la ușa din față a bisericii Frauenkirche, emblema și bijuteria gotică bavareză care datează din 1361.

De asemenea, Nuremberg are o tradiție unică, simbolizată de “Îngerul Crăciunului” sau Hristos. Îngerul (Christkind) este un simbol al piețelor bavareze și al Sărbătorii nașterii Domnului cu care generații și generații de oameni au crescut deja. Ideea că Christkind aduce daruri copiilor din oraș datează de pe vremea lui Martin Luther, inițiatorul reformei protestante. Luther a interzis venerarea sfinților catolici, ceea ce a însemnat o schimbare radicală față de tradiționala dăruire a cadourilor de Sfântul Nicolae serbat la catolici la fel ca la noi, ortodocșii pe data de 6 decembrie. Acesta le-a spus copiilor că „Sfântul Hristos” le-a adus cadourile, sfinții fiind șterși complet din memoria bisericii. De-a lungul timpului, personalitatea celui care oferea cadouri copiilor a căpătat forma umană a unui înger de Crăciun cu o înfățișare feminină. Acesta este motivul pentru care o adolescentă este aleasă anual ca personificarea a îngerului de Crăciun, și dacă o să fii atent s-ar putea să o vezi în piețele din oraș, mereu înconjurată de copii și prezidând festivitățile care au loc.

Dacă ajungi în zonă nu trebuie să ratezi faimosul Glühwein, vinul lor fierbinte aromat cu condimente de sărbătoare. Iar dacă nu-ți place cana din care bei vinul, o poți returna (iar vânzătorul îți dă înapoi o parte din bani) sau din contră, o poți păstra ca suvenir, așa ca subsemnata. Eu prefer Feuerzangenbowle, o băutură pe bază de rom cu ceva zahăr topit, un adevărat spectacol pe cerul gurii, dar știi cum e, fiecare cu plăcerile lui.

Nu în ultimul rând, dacă stai un weekend aici musai să vizitezi Castelul Imperial reconstruit după bombardamentele suferite în Al Doilea Război Mondial. Totodată, nu uita de Historischer Kunstbunker, care azi este un adăpost anti bombă, unde au fost ascunse piese de artă de neprețuit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Situat sub Kaiserburg, acesta a fost realizat într-una dintre pivnițele medievale tăiate în stâncă, iar dacă ai copii pasionați de istorie, acesta o să-i atragă în mod deosebit. Turnul de piatră și podul spânzuratului sau Henkersteg sunt de neratat, iar dacă călătorești cu toddleri bifează Muzeul Transporturilor din Nuremberg. O să fie fascinați!

Dacă n-ai ajuns până acum aici, aruncă un ochi pe canalul de youtube Prowalk Tours pentru a admira farmecul acestui oraș bijuterie.

2. Colmar

Prea predictibil? Îmi pare rău, dar n-am cum să nu-l trec pe listă, doar-doar voi reuși și eu la anul să-l vizitez. Colmar este un oraș francez din Alsacia. Deși nu am ajuns aici, am înțeles că este plin de turiști în această perioadă, fiind mai potrivit de vizitat la sfârșitul lui noiembrie când are loc deschiderea pieței de Crăciun. Cred că este adecvat familiilor călătoare, cu copii de peste 3 ani pentru ca să-și aducă aminte cât mai mult de experiența oferită de acest loc.

Clădirile sunt toate împodobite de sărbătoare, iar dacă reușești să te cazezi în cartierul La Petite Venise atunci ai tras lozul câștigător. Cu toate astea, orașul nu este foarte prietenos când vine vorba de cazări acceptabile, de aceea ar fi bine să rezervi camerele de hotel la începutul anului. Totodată, lângă Colmar sunt alte câteva sate cochete cu vibe medieval, unde te poți caza precum: Eguisheim, Kaysersberg sau Riquewihr. Dacă nu ninge, ai putea să închiriezi bicicletă și să mergi din sat în sat pentru a te bucura de Crăciunul cu iz medieval pe care întreaga Alsacie în oferă. Totuși, dacă ești cu copiii cel mai sigur ar fi să închiriezi o mașină, astfel încât să ai mai multă flexibilitate.

Totodată, crezi sau nu, dar Colmar are o mulțime de muzee interesante din care să poți alege și pe care nu ar trebui să le ratezi. Ia în considerare: Muzeul Unterlinden, Muzeul Bartholdi sau Muzeul Jucăriilor Colmar. Ține cont că piețele de Crăciun din Colmar se închid repede. De obicei, sunt deschise până la 19:00 în timpul săptămânii și până la ora 20:00 în weekend, așa că ai grijă cum îți planifici programul, mai ales dacă vii aici doar pentru câteva ore.

3. Strasbourg

O splendoare de oraș! Indiferent că-i vară sau iarnă, frumusețea aceasta franțuzească rămâne în suflet pe vecie. Iar dacă prinzi orașul în straie de sărbătoare în mijlocul lui decembrie înseamnă că știi ce vrei de la viață. :)) Mai în glumă, mai în serios, Strasbourg știe să facă marketing de Crăciun. Atât de bine, încât este supranumit “Capitala Crăciunului”, și nu degeaba. Dacă vrei să ajungi în Colmar, rămâi aici măcar două zile pentru că nu vei regreta. Cu mașina din Strasbourg în Colmar și învers faci 1 oră, așa că dacă vrei să te bucuri de feeria sărbătorilor de iarnă din Alsacia mizează pe aceste două orașe.

Strasbourg este situat aproape de granița cu Germania. De altfel, este ușor să ajungi cu trenul din alte regiuni ale Franței ori din Germania sau chiar Elveția. Cu trenul de mare viteză ajungi extrem de repede dintr-o țară în alta indiferent de kilometri parcurși, doar că ți-aș sugera să rezervi biletele din timp. Altfel poți să ai surpriza să rămâi pe din afară, mai ales în această perioadă arhiaglomerată.

Piețele de Crăciun din Strasbourg sunt situate în vechiul Strasbourg, care se află pe o insulă din mijlocul orașului. Este la aproximativ 10 minute de mers pe jos de gară, ceea ce nu este deloc rău și recomand să-ți găsești cazare în această arie. Cele mai aglomerate zone din oraș sunt pe lângă Catedrala Notre Dame sau Piața Klebe. Dacă ai copii poate ar fi bine să regândești un pic situația. Cu cât te îndepărtezi mai mult de orașul vechi, cu atât ai mai multe șanse să găsești hoteluri sau apartamente unde zbuciumul urban nu deranjează. Și pentru că tot vorbesc de orașul vechi, ține cont că este accesibil pe jos, iar mijloacele de transport sunt ușor de utilizat.

Peste 300 de tarabe pline cu bunătăți de toate felurile se înghesuie pe străduțele cochete, Capitala Crăciunului având numeroase piețe de Crăciun, așa că ai de unde alege. Piețele de Crăciun din Strasbourg se deschid în jurul orei 11:00 (deși câteva tarabe se vor deschide puțin mai devreme) și se închid la ora 20:00. Conform eatsleepbreathetravel.com iată o listă cu locațiile din Piața de Crăciun din Strasbourg în 2023:

  • Place Kléber: unde vei găsi bradul uriaș de Crăciun – simbolul Crăciunului la Strasbourg
  • Place Broglie: Christkindlesmarkt, despre care se spune că este piața originală de Crăciun din oraș
  • Place du Marché-aux-Poissons, Patioul Palais Rohan și Rue Rohan: piețe bazate pe comercializarea de produse alimentare și băuturi. Așteaptă-te la mult vin, prăjituri locale delicioase, foie gras și bere cât cuprinde
  • Place du Temple-Neuf
  • Place de la Cathédrale: Piața de Crăciun de lângă catedrală, una dintre cele mai mari și mai frumoase
  • Locul Gutenberg: unde găsești mâncăruri delicioase
  • Locul Benjamin Zix
  • Place des Meuniers: această piață este dedicată produselor și afacerilor locale din Provincia Alsacia
  • Place Grimmeissen: Piața OFF unde găsești diverse produse second hand
  • Place Saint Thomas
  • Place du Marché Gayot Atelierul Elfilor
  • Place du Château

În Strasbourg găsești câte ceva pentru fiecare poftă și pentru fiecare gust. Pentru foodies opțiunile alimentare sunt variate. Nu ai cum să nu guști vinul fiert de Alsacia (roșu sau alb), cidrul și ciocolata caldă de băut care este absolut delicioasă. De altfel, găsești o mulțime de ciocolatieri, producători de bomboane și de prăjituri tradiționale din Alsacia numite “bredele”. 

De asemenea, cele mai gustoase clătite le fac francezii fără doar și poate, iar când te saturi de dulce încearcă și porțile lor de hot dog, sandvișuri baghete și cunoscuții pretzel. 

În timpul zilei nu rata cartierul Carré D’Or, nu departe de catedrală. Majoritatea străzilor de aici sunt complet împodobite, cu luminițe strălucitoare, beteală bogată și colorată. Pe uși sau pe pereții clădirilor vei admira ursuleți de pluș, urși polari, pinguini sau spărgători de nuci, ceea ce o să-i bucure teribil pe cei mici. Cum străzile sunt destul de întortocheate, îți sugerez să cauți pe Google Maps magazinul „La Maison de Hanssen & Gretel”, care se află chiar în mijlocul cartierului. Plimbă-te pe aici și nu vei pleca dezamăgită!

See Also

Mai mult, trebuie să vizitezi clădirea cu ursuleți de pluș, cea mai instagramabilă din această perioadă. Iar dacă n-ai frică de înălțime urcă la ceasul astronomic din Catedrala Notre-Dame pentru că vei fi recompensată de o priveliște superbă asupra întreguului oraș. Nu rata podurile acoperite și Petite France, o zonă pitorească numai bună de plimbat agale cu partenerul la braț și cu piticul vostru cel zburdalnic de mână.

4. Viena

Capitala Austriei mi se pare printre cele mai kid-friendly orașe pe care le-am vizitat. Mai toate parcurile de copii sunt îngrijite și curate, locurile de joacă sunt bine întreținute și nu îți este teamă că al tău copil se poate înțepa într-un cui plin cu rugină atunci când se dă pe tobogan. Treaba asta este foarte importantă pentru mine, la fel și restaurantele care au un meniu pentru copii relativ bogat. Plus că, Viena pe timp de iarnă este o contesă splendidă. Dacă Strasbourg este capitala Crăciunului, Viena pentru mine, cel puțin este regina balului iernii!

Piața de Crăciun din fața Primăriei este cea mai mare și cea mai populară piață sezonieră din oraș. Dacă tânjești după de o atmosferă cozy de Crăciun, ia la pas străzile înguste care datează din perioada Biedermeier sau piața de Crăciun din Spittelberg. Localnicilor le place să vină aici pentru a bea o cană de vin fiert sau un punch fierbinte. Vizitează piețele de Crăciun din zona istorică, și anume: satul de Crăciun de la Maria-Theresien-Platz, amplasat între Muzeele de Istorie a Artei și Istorie Naturală, piața de artizanat și de Crăciun de la Palatul Schönbrunn și satul de Crăciun de la Palatul Belvedere.

Totuși, dacă nu ai chef de zgomot și preferi locuri mai liniștite nu trebuie să ratezi Altwiener Christkindlmarkt de la Freyung și Piața de Crăciun de la Am Hof din apropierea centrului orașului.

De asemenea, vizitează Karlsplatz care este  una dintre cele mai frecventate piețe din Viena, faimoasă foc pentru arhitectura prețioasă și restaurantele cu mâncare fenomenal de bună. Dacă rămâi trei nopți aici, ai putea să închiriezi mașina sau să iei autobuzul pentru a vizita Palatul Laxenburg și Parcul natural Lainzer. Totodată, la doar 30 de minute de Viena vei da peste o frumusețe de sătuc numit Grinzing, doldora cu restaurante tradiționale care o să-ți încânte papilele gustative.

5. Bratislava

Un oraș mai puțin ofertant pentru mulți, dar odată ce l-ai descoperit este imposibil să nu-ți placă. Slovacia este o țară ocolită de mulți români și este tare păcat că nu i-au prins gustul și nici renumele. Este o țară cu puternice influențe nemțești, dar și maghiare, iar Bratislava este o încântare. Din Timișoara până în Bratislava faci cu mașina aproximativ 5 ore, așa că ar fi păcat să nu-i dai o șansă. Din București până în capitala slavonă sunt 11 ore cu mașina, dar ar merge mai bine un zbor de 1 oră jumătate cu avionul.

Piața de Crăciun de aici nu este cunoscută și clar nu are reputația colegelor ei austriece și germane, dar Bratislava, în special, are tradiții de Crăciun care datează de sute de ani. Crăciunul nu este doar un eveniment pentru turiști, ci și un eveniment de socializare pentru localnici. Slovacii își întâlnesc prietenii și familia la prânzul din piața de Crăciun sau se bucură de un vin fiert alături de colegi după orele de muncă. De altfel, mi-au plăcut mult slovacii, deși ai crede că sunt mai reținuți sau reci, lucrurile nu stau așa. Slovacii sunt prietenoși, deschiși și calzi, iar țaralor,  de câțiva ani încoace a pus accentul pe domeniul turistic. Noi românii ar trebui să-i luăm exemplu!

Dacă ajungi în capitală, vizitează Piața principală de Crăciun din Bratislava care se găsește în inima orașului, la Hlavné Námestie, extinzându-se pe străzile din apropiere și creând o atmosferă festivă în tot centrul istoric. Recomand să admiri farfuriile, platourile, cănile sau bolurile decorative cu motive tradițional slovace, și chiar să cumperi ca suvenir, pentru că sunt de bună calitate și la prețuri ok. De asemenea, mergi să iei un brunch pe cinste la unul dintre restaurantele din orașul vechi, apoi fugi să vizitezi Castelul Bratislava care găzduiește Muzeul de istorie. Iar după-amiaza, înainte de a petrece mai mult timp în Piața de Crăciun vizitează biserica albastră. Aceasta a fost construită în stilul Art Nouveau cu o arhitectură fabuloasă. Nu știu de ce, dar Bratislava îmi aduce aminte de Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi.

În încheiere, aș mai vrea să adaug piețele de Crăciun din Praga și Budapesta, la fel de frumoase și ele ca cele din topul meu. Nu în ultimul rând, dacă ai ocazia vino în Timișoara, capitala europeană în 2023 care în această perioadă este cuprinsă de o vrajă aparte. Pentru prima dată în mulți ani, Piața de Crăciun din Timișoara și întregul centru vechi arată de poveste, așa că merită să te bucuri de al său farmec.

Tu ce piețe de Crăciun preferi?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top