Tu ai auzit că ar fi toxic? Iată discuția despre plasticul negru
![](https://doer.ro/wp-content/uploads/2025/02/pexels-kampus-6667688.jpg)
A fost odată ca niciodată o lume fără plastic… Nu știu finalul acestei povești, dar știu că suntem „îmbălsămați‟ de la interior spre exterior de plasticul care va decide mai devreme sau mai târziu o mare parte din povestea noastră, ca specie. Iar în întreg poveste cu plasticul, a mai apărut un mai ”fișată”: plasticul negru. Tu ai auzit că ar fi toxic?
Deții tacâmuri din material negru? Ai mai multe spatule negre din plastic în sertarul din bucătărie sau pungi din plastic negre (chiar parfumate) pentru coșul de gunoi? Mergi la piață și aduci acasă produsele în pungi negre de plastic?
Atunci regândește un pic situația și citește cu atenție acest material. Merită!
Totul începe cu un studiu
Anul trecut un studiu uimitor a fost publicat în revistele de știință internaționale. Acesta afirma inițial că o substanță chimică toxică găsită în plasticul negru aproape depășea limita de expunere sigură, deși ulterior alți cercetători au constatat că aceasta era în realitate de 10 ori mai mică decât limita acceptată. Eroarea a fost făcută în compararea expunerii estimate a uneia dintre substanțele ignifuge (Deca-BDE) găsite într-o ustensilă de bucătărie cu doza de referință EPA din S.U.A. Deca-BDE a fost una dintre cele 11 substanțe chimice ignifuge găsite în produsele testate. Cu toate astea, deși corecția studiului a avut loc la sfârșitul anului 2024, cercetătorii au specificat că eroarea de calcul nu afectează cu nimic rezultatul cercetării!
Ce înseamnă asta? Înseamnă că plasticul negru folosit în fabricarea jucăriilor pentru copii, a ustensilelor de bucătărie, a plaselor de cumpărături sau sacilor de gunoi, a recipientelor pentru mâncare etc poate conține niveluri alarmante de retardanți toxici de flacără care s-au putut scurge din produsele electronice în timpul reciclării. Iar acest lucru ar trebuie să ne dea de gândit, pentru că nici recalculând măsurătorile, oamenii de știință nu au găsit rezultate diferite.
În mod oficial, Deca BDE a fost interzis complet în 2021 de către Agenția pentru Protecția Mediului din S.U.A., după ce substanța fost legată de apariția cancerului, de afecțiuni de natură endocrină, probleme cu dezvoltarea fătului în uterul mamei, și inclusiv, probleme ale sistemului reproducător și imunitar. În Uniunea Europeană, Deca BDE a fost interzis încă din 2008 în toate dispozitivele electronice și electrocasnice, ceea ce este un mare plus, dar nu suficient având în vedere că restul lumii a fost destul de maleabilă în acest sens.
Din păcate, n-am cele mai bune vești pentru tine. Nu de alta, dar Deca BDE a fost găsit în 70% dintre probele testate de oamenii de știință, la niveluri cuprinse între 5 și 1.200 de ori mai mari decât limita Uniunii Europene de 10 ppm.
De aceea, pe baza expunerii la ustensile de bucătărie contaminate din plastic negru, cum ar fi: spatulele, lingurile pentru aluat, zdrobitoarele de cartofi sau polonicele pentru supă, cercetătorii studiului au estimat că o persoană poate fi expusă în medie la 34,7 părți per milion de Deca BDE în fiecare zi. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ar trebuie să renunți la toate ustensilele de acest tip, toate obiectele din plastic negru, de la jucării până la lingurile cu care învârți în mâncare zilnic.
Care e treaba cu plasticul negru?
Plasticul reciclat care este obținut din articole de diferite culori se transformă într-o culoare neatrăgătoare, precum a nămolului. De aceea, pentru ca produsele să pară mai elegante și uniforme, producătorii adaugă în mod obișnuit un colorant, negru de fum la produsele reciclate. Problema este că atunci când aceste produse ajung să fie reciclate, pigmentul de negru de fum le face efectiv invizibile pentru senzorii optici folosiți pentru a sorta diferite materiale plastice în instalațiile de reciclare.
Actualmente, producătorii au început să utilizeze pigmenți negri alternativi care nu cauzează această problemă, dar se pare că „dificultatea‟ a creat totuși o cerere de plastic negru care a fost produs de deșeurile electronice și care vine printr-un flux diferit de reciclare. Carcasele produselor precum: computere, laptopuri, televizoare și espressoare sunt de obicei, tratate cu substanțe ignifuge pentru a preveni incendiile de natură electronică. Acestea includ substanțe chimice care s-au dovedit a fi toxice pentru oameni la niveluri ridicate de expunere și care sunt acum interzise în multe țări. Cu toate acestea, materialele plastice vechi care conțin unele dintre aceste substanțe chimice par să-și facă în continuare drum prin lanțul imens de reciclare din întreaga lume.
Cum să te protejezi?
Acum când scriu acest material tocmai am dat peste un articol care afirmă că anul trecut cercetătorii au descoperit șapte tipuri diferite de microplastice în patru din cinci mostre de țesut provenit din penis, prelevate de la cinci bărbați diferiți, ca parte a unui studiu publicat în Your Sexual Medicine Journal. Nu cred că greșesc atunci când spun că natalitatea este în cădere liberă actualmente, iar plasticul poate fi o cauză. Știința ne arată asta, deși se pare că umanitatea încă nu s-a prins cât de mare este miza.
Totuși, fii atentă la propria sănătatea și cea a oamenilor pe care îi iubești! Nu poți să trăiești într-o lume plastic free. Asta este o utopie și o știi și tu! Dar poți să iei mici măsuri care să facă diferențe mari în viața de zi cu zi, deși la prima vedere sunt microscopice.
Așadar, aruncă ustensilele de bucătărie din plastic negru, galben, verde, maro cu opțiuni din oțel inoxidabil și cumpără articole care nu conțin plastic pentru a reduce expunerea generală la aditivi și plastic nociv.
De asemenea, citește eticheta! Mereu, tot timpul, întotdeauna! Unii producători au politici puternice privind eliminarea retardanților din produsele fabricate, așa că citește eticheta înainte de a cumpăra un produs nou. Apoi, fă curățenie! Serios, nu glumesc. Dacă faci curățenie în mod regulat și ștergi praful care poate fi contaminat cu microplastice și alte substanțe chimice toxice, te asiguri că sănătatea este prioritară, iar spălarea regulată a mâinilor și aerisirea camerelor sunt alte aspecte, care nu fac doar parte din igiena de bază, dar ajută la eliminarea substanțelor toxice de pe suprafețe și din spațiul personal.
Organizarea bucătăriei. Trucuri de la un organizator profesionist.
Mai mult, nu (mai) folosi vase pentru mâncare din plastic sau de unică folosință, cu atât mai mult dacă sunt închise la culoare. Depozitează mâncarea pe care o duci la birou în recipiente din plastic. Alimentele pe care le pui la frigider depozitează-le în vase din oțel inoxidabil, ceramică și sticlă. Nu pune mâncarea la cuptorul cu microunde și nu încălzi niciodată castroanele din plastic negru sau din orice fel de plastic deoarece, căldura încurajează substanțele chimice să se scurgă în alimentele cu care sunt în contact.
În concluzie, problema plasticului negru este o realitate. Grija față de sănătatea este musai să fie prioritară pentru noi toți! De fiecare în parte depinde ce alege să facă confruntat cu realitățile societății de azi, dar ține cont că unele opțiuni fac diferența.
Sursă foto: Unsplash.com
***
Surse material:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23154064/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045653524022173?via%3Dihub
https://www.nature.com/articles/s41443-024-00930-6#