Uleiurile esențiale te pot ajuta să-ți reglezi anxietatea. Top uleiuri esențiale pentru calm și pace interioară – I parte
Stresul și anxietatea sunt tovarășii fideli ai omului modern. Nu știu cum era înainte, dar azi stresul a devenit o boală cronică pentru majoritatea occidentalilor. Și pun pariu cu tine că nici restul globului nu o duce mai bine. Conform Eurostat, românii sunt europenii încoronați cu diplomă și medalie ca cei mai stresați europeni, locul de muncă fiind principalul factor cauzator. În Statele Unite ale Americii 31% dintre adulți suferă la un moment dat de o tulburare de anxietate, iar cum rata depresiei a culminant din 2020 până în prezent, nu-i de mirare că oamenii caută soluții. Un ajutor care poate contribui semnificativ la reglarea anxietății pot fi uleiurile esențiale, adică aromaterapia.
Am găsit un studiu publicat în septembrie 2020 care arată că uleiurile esențiale pot contribui la reducerea simptomelor de anxietate.
Uleiurile esențiale trebuie să fie folosite cu ajutorul unui difuzor deoarece pot fi extrem de dure pentru piele. Poți amesteca uleiul esențial cu un ulei purtător ( care este un ulei presat la rece, din partea grasă a unei plante vegetale, așa cum sunt semințele de măsline) precum uleiul de cocos, iar cu rezultatul obținut să-ți masezi pielea. Dacă intenționezi să faci acest lucru, testează pe o bucată mică din piele pentru a te asigura că nu vei avea o reacție alergică. Food and Drug Administration nu reglementează calitatea sau puritatea uleiurilor esențiale, de aceea ar fi bine și să consulți medicul înainte de a le utiliza. Acestea nu trebui să fie NICIODATĂ ingerate decât dacă sunt de calitate alimentară și NUMAI dacă medicul își dă acordul pentru asta.
Așadar, care sunt uleiurile esențiale potrivite pentru reglarea anxietății? Top uleiuri esențiale pentru calm și pace interioară:
1. Ulei esențial de valeriană
Valeriana este o plantă străveche, cu origini milenare. Uleiul esențial de valeriană provine din rădăcinile plantei și are un miros “tare” care poate fi descris ca fiind lemnos, de lut, eu l-aș asocia cu mirosul de mosc, dar cred că este o impresie strict personală. Oricum ar fi, mirosul de valeriană nu este pe placul tuturor. Se crede că valeriana conține compuși care favorizează un somn liniștit și temperează stările anxioase sau de furie. Poate avea un efect ușor sedativ asupra corpului. Din acest motiv, este adesea utilizat ca ajutor pentru somn. O lucrare amplă din 2020 a analizat beneficiile valerianei pentru somn. În această lucrare au fost examinate șapte studii care au ca subiect principal legătura dintre valeriană și anxietate. Toate au observat rezultate pozitive atunci când valeriana a fost utilizată ca supliment pentru calmare și liniștire.
Mod de utilizare: Adaugă câteva picături de ulei de valeriană într-un difuzor de aromaterapie în camera unde dormi. Valeriana te relaxează și provocă stare de somnolență. Pe lângă utilizările sale pentru somn și anxietate, valeriana poate fi folosită și pentru ameliorarea durerilor de cap și palpitațiilor la inimă.
2. Ulei esențial de lavandă
Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale pentru relaxare. Studiile arată că inhalarea aromei acesteia reduce nivelul de anxietate și îl cheamă pe Moș Ene pe la gene. Cercetările din revista Natural Medicine Journal sugerează că levănțica interacționează cu sistemul limbic, care controlează emoțiile și calmează mintea. După o zi grea la birou adaugă câteva picături într-o baie înainte de culcare. O să-ți placă și o să te relaxezi! Crede-mă pe cuvânt.
Mod de utilizare: Înainte de a face o baie caldă mai ceva ca frumoasa Cleopatra combină într-un recipient câteva picături de ulei de lavandă cu o linguriță de ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, de cocos sau de jojoba și spală-te cu un gel de baie care nu conține parfum. Agită recipientul de câteva ori și ești gata să te bucuri de un binemeritat SPA în confortul casei tale.
Uleiul esențial de lavandă este eficient atât pentru ameliorarea anxietății, cât și pentru somn, dar ajută și la ameliorarea durerilor musculare, migrenelor, arsurilor superficiale, eczemelor și coșurilor de pe față sau corp.
3. Ulei esențial de mușețel
Mușețelul este folosit cu precădere în industria ceaiului. Uleiul esențial de mușețel este foarte puternic așa că trebuie difuzată o cantitate mică în aparatul de aromaterapie. Acesta provine din florile plantei de mușețel și este recunoscut pentru proprietățile sale relaxante, sedative și pentru mirosul plăcut.
Mod de utilizare: Masează uleiul de mușețel diluat în piele sau adăugă-l în cada plină cu apă caldă. Uleiull este foarte puternic, iar 1-2 picături sunt suficiente. De asemenea, uleiul de mușețel poate fi folosit și pentru a ajuta la tulburările digestive, vindecarea rănilor sau ulcerelor, ameliorarea durerii și a inflamației.
4. Ulei esențial de trandafir
Uleiul esențial de trandafir este extras din petale de trandafir. Trandafirii au un parfum dulce, floral încântător, cunoscut pentru relaxarea simțurilor. Un studiu restrâns din 2011 a analizat efectele automasajului cu un amestec de uleiuri esențiale, inclusiv ulei de trandafiri, asupra durerilor menstruale și anxietății. S-a descoperit că automasajul cu aromoterapie în zona abdomenului cu amestecul de uleiuri esențiale a fost asociat cu un nivel mai scăzut de durere și panică. Un studiu din 2014 a examinat utilizarea băilor la picioare prin aromoterapie cu trandafiri la femei în timpul travaliului. Femeile care au experimentat acest lucru au raportat niveluri mai scăzute de anxietate decât cele care au folosit o baie de picioare care conținea doar apă caldă.
Mod de utilizare: Înmoaie picioarele într-un lighean umplut cu apă călduță și adaugă ulei esențial de trandafir diluat în prealabil. De asemenea, poți adăuga ulei de trandafiri în crema hidratantă (mai ales dacă ai ten normal spre uscat) pe care o folosești zilnic sau într-un unt de shea cu caresî îți răsfeți corpul după duș.
Uleiul de trandafir poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit sau la ușurarea simptomelor sindromului premenstrual, cu precădere la liniștirea nesuferitele crampe lunare. De altfel, are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la vindecarea rănilor, iar unele persoane pot alege să-l folosească inclusiv, ca afrodisiac. Vă las AICI link către un articol despre uleiurile esențiale pentru femei.
5. Ulei esențial de vetiver
Vetiverul este mai puțin faimos în comparație cu alte uleiuri esențiale, dar nu este mai puțin eficient. Mai este denumit și ulei de khus care provine din planta ierboasă de vetiver, originară din India. Vetiverul are un miros dulce acrișor, iar eu sunt genul de persoană care este atrasă de aroma sa.
Uleiul de vetiver ajută la calmarea sistemului nervos și la un somn liniștit. Ca atare, poate ajuta la atenuarea anxietății și stresului cronicizat. Deși studiile în ceea ce privește eficacitatea sa asupra anxietății sunt minime, studii pe animale arată că poate ajuta la reducerea anxietății. Astfel, potrivit unui studiu din 2015 pe șobolani, acesta este folosit în aromaterapie pentru relaxare. Cercetarea afirmă că vetiverul are proprietăți anti-anxietate similare cu diazepamul.
Mod de utilizare: Bucură-te de un masaj relaxant cu ulei de vetiver diluat sau adăugă câteva picături într-un difuzor. Ține cont că uleiul de vetiver stimulează imunitatea și sănătatea pielii. Pe lângă asta, are proprietăți antiinflamatorii.
Lista cu uleiuri esențiale pentru calm și pace interioară nu se încheie aici, așa că în partea a doua a materialului voi discuta și despre alte uleiuri esențiale minunate pe care să le ai în casa ta.
Sursă foto: Unsplash.com
Surse studii:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503271933160X?via%3Dihub
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585905/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711319303411?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382011001363
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270653/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25553641/
***