Now Reading
Viața secretă a celebrităților. Cărți autobiografice sau biografice pe care să le incluzi pe lista ta de lectură

Viața secretă a celebrităților. Cărți autobiografice sau biografice pe care să le incluzi pe lista ta de lectură

Îți place să citești cărți autobiografice sau biografice? Unele persoane s-au născut cu stea în frunte, spune gura lumii. Astrologii își dau seama imediat când fac o hartă astrală dacă o persoană sau nu are “duhul publicității”. Prin anii ‘30-’40 stele de cinema de la Hollywood erau personalități de neatins, studiourile făcându-se luntre și punte să ascundă cât mai mult personalitate omului din spatele ecranului de cinema. Și nu o făceau aiurea, din contră! Pe atunci, celebritățile erau ca zeii olimpieni, odată ce lumea le cunoaște viața privată, ceva din farmecul lor se stingea.

Azi, treaba asta nu mai ține, poate pentru că ne băgăm prea mult unde nu ne fierbe oala, sau poate pentru că în 2023 este ok să fii fără perdea, să arăți ce ai, ce poți și să lași la vedere prea mult din tine (indiferent că ai statut de persoană publică sau nu).

Oricum ar fi, eu recunosc că citesc biografii și autobiografii, întrucât mi se pare interesant să mă uit așa, cu coada ochiului la oameni celebri. Vreau să le înțeleg “de ce-ul” și “cum-ul”, dar mai ales scopul. Nu tot timpul reușesc, dar îmi place să o fac, de aceea, azi vin spre tine cu câteva idei de cărți biografice și autobiografice pe care să le incluzi pe lista ta de lectură… sau pe lista de cadouri pentru Moș Nicolae.

Femeia din mine de Britney Spears

Dacă ești un Millennial crescut după Revoluție cu MTV și AtomicTV este imposibil să nu fi avut măcar un poster pe pereți cu cel mai mare pop icon al secolului 21: Britney Spears. Când eram copilă duceam lupte interminabile cu prietenele de joacă care dintre noi dansează mai bine, cântă mai bine și o imită pe Britney mai bine. Oricine îmi spunea că diva Christina Aguilera e mai faină decât Britney era complet exclus de pe lista mea, și deși azi nu mai simt admirație ca în copilărie vraja nu s-a stins complet. Britney este idolul unei generații fără doar și poate. Chiar și acum nu-mi dau seama de ce a respins single-ul “Umbrella” care a făcut-o faimoasă și bogată pe Rihanna, dar probabil autoritatea tutelară a tatălui său, sub care a fost plasată involuntar timp de 13 ani a avut ceva de spus în treaba asta.

În carte Britney vorbește despre povestea de dragoste cu Justin Timberlake, un adevărat heartthrob și despre cel mai mare regret al vieții ei, acela că a făcut un avort la 20 de ani pe motiv că Justin nu era pregătit să devină tată. De asemenea, cântăreața clarifică infidelitatea de care a fost acuzată în celebrul interviu cu Diana Sawyer, de ce s-a ras în păr de față cu zeci de paparazzi, legătura de familie nocivă cu tatăl, mama și sora sa mai mică Jamie Lynn Spears, și nu numai.

Versiunea audio a cărții a apărut odată cu cea pe hârtie acum câteva luni. Este narată de actrița Michelle Williams, întrucât Britney a mărturisit că n-are putea duce până la capăt unele pasaje din cauza durerii provocată de amintirile retrăite. Brad Pitt, Shonda Rhimes, Margot Robbie și Reese Witherspoon dețin fiecare case de producție cu filme bune în palmares și sunt la ora actuală într-o cursă contracronometru pentru a obține drepturile de producție a unui film bazat pe cartea autobiografică scrisă de divă. Din punctul meu de vedere, Reese Witherspoon mi se pare alegerea cea mai bună pentru a produce filmul bazat pe cartea lui Britney. De altfel, red ca s-ar completa frumos amândouă și sunt de părere că Reese ar respecta în detaliu deciziile starletei în ceea ce privește nararea poveștii pe marele ecran. Sunt doar curioasă cine va fi protagonista filmului, nu de alta dar oricât aș încerca la ora actuală să-mi imaginez, efectiv nu găsesc vreo candidată reușită în acest rol… Tu ce părere ai? Vei citi cartea sau mai aștepți până apare filmul?

Tolkien și marele război.Originile pământului de mijloc de John Garth

Stăpânul Inelelor și Hobbitul sunt unele dintre cele mai de succes serii cinematografice din istorie, care au avut ca sursă de inspirație ororile Primul Război Mondial. Seriile fantasy care astăzi au propriile evenimente marca ComicCon în Statele Unite și în Europa de Vest au fost amprenta creativă a unui tânăr ofițer, pe numele său: J.R.R.Tolkien. Revenind de pe front, Tolkien devine profesor de anglo-saxonă la Oxford. Cartea de față reprezintă o cercetare jurnalistică atent studiată de John Garth. Aceasta se bazează pe jurnalele personale ale lui Tolkien. Pe mine acestam-a fascinat și mi-a lăsat impresia că este un om care tânjește după dragoste. De altfel, iubirea stă la baza poveștilor sale.

Deși Stăpânul Inelelor pare a fi o poveste pentru copii, nu-i chiar așa, cu toate că Hobbitul a fost scrisă pentru cei patru copii ai săi. Tolkien adora să născocească povești și împreună cu copiii lui inventa creaturi, personaje și acțiuni inspirate din legendele și miturile marilor civilizații. Aproape că-i invidiez creativitatea. Oare cum este să fii în mintea unui om cu o fantezie atât de colorată? Așadar, dacă te interesează subiectul îți recomand și vizionarea filmului Tolkien cu Nicholas Hoult și Lily Collins în rolurile principale.

Revolta curvelor – de la victimă la activistă de Amelia Țigănuș

Când am primit cartea recunosc că nu m-a tentat în mod deosebit. Am amânat-o luni de zile, tot împingând-o în spatele altor cărți. Totuși, la un moment dat am ascultat podcastul lui Allie Beth Stuckey care trata un subiect interesant: How Porn Drives Human Trafficking, iar de aici până a citi cartea lui Amelia Țigănuș nu a mai fost decât un pas.

Amelia este foarte curajoasă! Să scrii o “carte mărturisire” știind că te va cunoaște o lume întreagă înseamnă să ai un caracter puternic și un suflet pe măsură. În timp ce citeam cartea am avut senzația că mă aflu față în față cu o investigație antropologică a traficului de carne vie. Ea însăși, Amelia a fost prostituată în România și Spania și a trăit pe pielea sa, la propriu și la figurat clipe absolut înspăimântătoare, umilitoare și dureroase amplu explicate în paginile cărții. Nu vreau să dau detalii deoarece mi-aș dori să citească această carte cu mare curiozitate adolescentele de liceu, care visează la o viață mai bună, mai plină, mai colorată, mai, mai, mai și care poate, caută dragostea în brațe greșite.

Mi-aș dori să citească cartea și mamele de fete care trebuie să-și ghideze copilele corect în viață. Trăim într-o societate greșită cu tendințe bolnăvicioase, oamenii, de multe ori nu sunt cine vrem noi să fie și întotdeauna trebuie să învățăm să deslușim steagurile roșii când intrăm în contact cu cineva. Un partener violent mereu îți dezvăluie identitatea ascunsă de la începutul relației. Tu tebuie doar să fii atentă la indicii, și cu ochii în larg deschiși, conștienți să-l privești fără frică!

Totodată, mi-aș dori să nu citești cartea această cu prejudecată, așa cum am făcut-o eu la început, ci mi-aș dori să citești cartea cu empatie feminină și smerenia omului bun, conștient că orice greșeală se poate transforma într-o lecție de viață!

O autobiografie de Agatha Christie

Dacă iubești lumea creată de Agatha Christie, dacă ești “ciudat” de pasionată de true crime (ca subsemnata) atunci cartea este pentru tine. Eu am citit-o primăvara trecută, de Paște și-mi aduc perfect de bine aminte cât de impresionată am fost de această femeie. Nu-mi dau seama cum poate un om cu o copilărie așa frumoasă, să fie atât de interesat de crime (și să le imagineze atât de bine în detaliu), dar nici nu i-am găsit Agathei vreun “pattern” de psihopat. Nu, nu! Agatha a fost o femeie curioasă și de o inteligență sclipitoare. Aceste două daruri au făcut-o de neuitat!

Mi-a plăcut enorm lectura, se citește ușor, singura problemă pe care o semnalez aici este lipsa celor 11 zile de dispariție ale scriitoarei care nu a vrut sub ruptul capului să ne vorbească despre ele. Eu recunosc că sunt încă intrigata de faimoasa dispariție a Agathei, iar dacă vrei să aprofundezi subiectul acesta, mai exact să compui supoziții și să tragi linii conectare asupra motivului și locului unde a dispărut, atunci te invit să citești cartea “Agatha Christie. Misterul celor 11 zile” scrisă de Jared Cade. O să-ți placă teribil! Cert este că la 35 de ani Agatha dispare 11 zile după o ceartă aprigă cu soțul ei. Acesta dorea să divorțeze deoarece se îndrăgostise de altă femeie.

Unii psihologii, care au studiat autobiografia și însemnările Agathei, supranimită “Regina crimei” sunt de părere că aceasta a avut o cădere nervosă la aflarea veștii că soțul vrea să o părăsească pentru o femeie mai tânără. Când a fost găsită la un hotel după o săptămână jumătate de căutări, englezoaica nu și-a recunoscut soțul. O fi fost un tertip de marketing ca să-și promoveze romanele încă necunoscute, o fi fost durerea morții mamei sale sau suferința cauzată de eșecul mariajului? Hmm…fac și eu pe detectivul și după ce i-am citit autobiografia tind să cred că nimic din viața acestei femei nu a fost la voia întâmplării.

Tu ce părere ai?

 

See Also

Zaraza – Adevărata poveste a ultimului trubadur din România de Andrei Ruse

Dacă ai o persoană dragă ce adoră poveștile României interbelice, atunci, te rog, fă-i cadou această carte. Moș Nicolae așteaptă după colț! Eu recunosc că mă dau în vânt după anii începutului de secol XX. Au ceva magic, magnetic, imposibil de repetat pe alocuri. Îndrăznesc să spun că România în epoca interbelică areun aer de mister absolut încântător. De altfel, acea perioadă a fost un terne fertil pentru artiști și oameni de cultură români. Din punct de vedere muzical, unele dintre cele mai frumoase tangouri ale epocii au fost compuse și interpretate  de Cristian Vasile. Cine? Ei bine, azi puțini am auzit de el, deși cântecul Zaraza este imposibil de confundat.

Nu-mi vine să cred că istoria l-a uitat pe acest om, că viața nu i-a făcut dreptate talentului său, dar sper ca această carte să fie o lecție despre ce înseamnă devotamentul, libertatea și nemurirea unui om. În carte, Cristian Vasile este montat bucată cu bucată și reliefat pentru românii secolului XXI care încă au impresia că numai străinii spun povești frumoase și au personaje interesante în palmaresul lor. Dacă ne-am citi istoria și ne-am aprecia valorile, am scrie altfel viitorul României.

Drumul către libertate de Yeonmi Park

Uff… nici nu știu cum aș putea să caracterizez mai bine această carte. Trebuie să recunosc că nu mi-a fost ușor să o citesc, nici să o termin. Te anunț de pe acum că este o lectură grea. Yeonmi Park este originară din Coreea de Nord, o țară controversată, cunoscută ca și “punctul cel mai întunecat de pe pământ”. S-au făcut zeci de documentare bazate pe poveștile refugiaților nord-coreeni și s-au scris zeci de cărți, printre care și această autobiografie cutremurătoare. Yeonmi povestește că normalitatea ei era să treacă pe lângă cadavre în putrefacție și își amintește că simți compasiune nu exista în vocabularul său emoțional. În Coreea de Nord nu simți compasiune, vrei doar să supraviețuiești.

Ea spune că penicilină nu există în spitalele din Coreea de Nord și că de multe ori operațiile se fac fără anestezie. Totuși, a reușit să scape din iad alături de mama ei, deși au picat pe mâinile traficanților de carne vie care le-au ținut ostatice timp de doi ani în condiții cumplite și subumane.

Dacă vrei să-i asculți mărturisirea, Joe Rogan are un episod senzațional pe canalul său de Spotify. Totuși, am un disclaimer de sesizat. Unele voci consideră că Yeonmi Park își hiperbolizează povestea și că este plătită să spună minciuni. Poate că, ar fi bine să citești cartea, să-i urmărești interviurile și apoi să asculți investigațiile unor jurnaliști care îi contestă testimonialul. 

Spune-mi, tu ce cărți biografice și autobiografice ai în biblioteca ta? Lasă-le în comentarii ca sursă de inspirație pentru Moș Nicolae, și nu numai.

Sursă foto: Unsplash.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top