Infecția cu virusul HPV – ce este, care sunt riscurile și cum te poți proteja?
Despre virusul HPV am auzit târziu, foarte târziu. La mult timp după ce mi-am început eu viața sexuală. Am aflat când deja eram adult și aveam un partener stabil de la 19 ani, nu am mai fost preocupată de subiect. Până recent când am stat de vorbă cu prietene, mame de fete adolescente care mi-au spus: ”Am vaccinat-o! Vreau să o știu păzită de această problemă.” Se pare că am prietene deștepte.
Și mi se pare just. Vorbim despre un virus care îi poate da viața peste cap unei femei (dar și unui bărbat, veți vedea imediat) dar infectarea cu el poate fi prevenită.
Știu exact că nu e treabă ușoară să fii părinte. Le asiguri toate lucrurile de care au nevoie. Ai răbdare cu ei. Ești tot timpul acolo ca să-i ajuți când situația o cere. În fiecare zi le pregătești de mâncare, astfel încât să se hrănească așa cum trebuie și să crească mari și puternici. Le cumperi jucăriile pe care și le doresc, le faci surprize. Le insufli valori, astfel încât să devină adulți responsabili și independenți. Și tot așa, că lista-i lungă. Îi iubești și ai grijă de ei cât de bine poți. Și ți-ai da viața pentru ei. Dar dacă îți scapă din vedere ceva simplu dar important?
Ce-i drept, când vine vorba despre sănătate, este deosebit de important să ne documentăm temeinic înainte de a ne forma o părere și a lua o decizie care va avea impact asupra noastră și a celor din jurul nostru. Iar dacă ești părinte, ca și mine, contează cu atât mai mult, pentru că până la un anumit moment, sănătatea copilului tău depinde într-o mare măsură și de felul în care îl crești și îl protejezi. Acesta este motivul pentru care aș vrea să deschid subiectul infecției cu HPV.
Întâi de toate… ce este HPV-ul?
HPV reprezintă acronimul pentru Human Papilloma Virus, adică virusul Papiloma uman. În prezent există peste 200 de tulpini ale acestui virus. Unele dintre ele intră în categoria celor cu risc scăzut, iar altele, din păcate, sunt considerate curisc înalt – întrucât cauzează cancer. Este important de știut că HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Iar zonele pe care le atacă sunt organele genitale interne sau externe, zona anală, anumite părți ale pielii și zona orofaringiană.
- Cum se transmite? Prin contact sexual. Și trebuie să știi că folosirea prezervativului nu te protejează complet împotriva contractării virusului.
- Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. Se estimează că, la un moment dat în viața lor, circa 80% dintre femeile și bărbaţii care sunt activi sexual se vor infecta cu HPV.
- Este posibil să fi avut HPV la un moment dat fără ca măcar să știi – pentru că, în decurs de 2-3 ani, sistemul tău imunitar a reușit să învingă virusul. Dar dacă infecția persistă mai mult timp în organism, atunci pot apărea veruci genitale și anumite tipuri de cancer.
Este important să știi că, pe baza studiilor de urmărire care au demonstrat că protecția s-a menținut la un nivel relativ constant de-a lungul anilor, nefiind necesară administrarea unor doze de rapel, se se apreciază că protecția oferită de vaccinuri se poate extinde pe toată durata vieții. Statistici îngrijorătoare privind cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin apare din cauza infecțiilor cu virusul HPV. Or acest fapt nu este tocmai cunoscut de către femeile din România. Lipsa de informare reiese dintr-un sondaj de opinie realizat în decursul anului trecut de către IRES pentru Institutul Național de Sănătate Publică.
Concluziile:
– doar 36% dintre femeile intervievate au auzit de HPV;
– doar 31% din femeile care au auzit de HPV (adică cele 36%) au asociat această infecție cu cancerul de col uterin.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii 30 de ani mortalitatea ca urmare a cancerului de col uterin a scăzut, la nivel global, cu peste 30%. Iar în urmă cu aproape o lună, pe 17 noiembrie, s-a aniversat un an de când OMS a inițiat Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin. Repet: de eliminare a cancerului de col uterin.
România mai are un lung drum până acolo. De ce spun asta? Dintre toate statele membre UE, România este țara cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Rata mortalității este de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene. Dar, dacă ne informăm despre HPV, conștientizăm riscurile și ne vaccinăm pe noi și pe fiicele noastre, atunci putem schimba lucrurile în bine și putem evita un diagnostic crunt.
Potrivit Global Cancer Observatory, 3.380 de românce au fost diagnosticate în 2020 cu cancer de col uterin. Tot anul trecut au fost înregistrate și 1.805 de decese. Dacă ar fi fost vaccinate împotriva HPV, ele ar mai fi încă în viață.
Iată câteva statistici cu privire la HPV și tipurile de cancer pe care le poate cauza:
– 99% dintre cazurile de cancer de col uterin;
– 88% dintre cazurile de cancer anal;
– 70% dintre cazurile de cancer vaginal;
– 43% dintre cazurile de cancer vulvar;
– 50% dintre cazurile de cancer penian;
– 72% dintre cazurile de cancer orofaringian.
Despre responsabilitatea ta
Două aspecte aș vrea să punctez aici.
Întâi de toate, este responsabilitatea ta de om matur, de adult, să ai grijă de sănătatea ta. Totodată, trebuie să te asiguri și că nu-ți îmbolnăvești partenerul sexual. Așa că ar fi indicat să mergi la medic și să faci testul HPV pentru a vedea dacă nu cumva ai contractat unele tulpini ale virusului. Și, totodată, discută cu medicul despre vaccinarea anti-HPV. Având în vedere că el este specialistul în domeniu, cere-i informațiile de care ai nevoie și spune-i care sunt nelămuririle tale. Odată vaccinat(ă) (te poate proteja și dacă ai deja virusul în organism), nu mai există riscul să dezvolți forme de cancer asociate infecției cu serotipurile HPV incluse în vaccin.
În al doilea rând, dacă ești părinte, atunci responsabilitatea ta este și mai mare. Pentru că tu trebuie să iei deciziile importante privind sănătatea copilului tău. Iar dacă alegi să nu-l vaccinezi, atunci s-ar putea ca, mai târziu în decursul vieții, copilul tău să întâmpine probleme de sănătate pe care le-ai fi putut preveni mergând la timp la medical de familie și făcând vaccinul.
Despre vaccinarea copiilor noștri
Acest articol este un semnal de alarmă, un clopoțel de avertizare. Un părinte trebuie să aibă grijă de sănătatea pe termen lung a copilului său. Iar pentru asta este necesar să fie informat. Nu sunt un apostol al vaccinării împotriva a orice. Totul trebuie trecut prin filtrul propriu. Dar vaccinarea anti-HPV este unul dintre lucrurile despre care cred că un părinte ar face bine să se documenteze cât mai din timp, astfel încât să prevină un eventul diagnostic la maturitate.
Există, din fericire, Programul Național de Vaccinare anti-HPV. Și dacă te gândești cumva că fiica ta e încă mică, că este prea devreme să fie vaccinată anti-HPV și că mai ai suficient timp la dispoziție până să faci pasul ăsta, atunci ar fi bine să știi că cel mai bun răspuns din partea organismului apare atunci când vaccinul este făcut înainte de începerea vieții sexuale, în intervalul 9-15 ani.
Vaccinarea este gratuită pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Tot ce trebuie să faci este să depui o cerere la medicul de familie. Numărul dozelor care se administrează diferă în funcție de vârstă. Ele pot fi în număr de două sau de trei doze. În orice caz, medicul de familie este cel care îți va da toate informațiile necesare privind vârsta optimă și modul de administrare.
Iar până să ajungi la medicul de familie, contează mult să te informezi dintr-o sursă sigură. Așa că accesează site-ul campaniei de conștientizare cu privire la infecția cu HPV și documentează-te despre importanța vaccinării. Campania se numește „Limbajele iubirii” și este avizată de Ministerul Sănătății și aprobată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Îți las link-ul aici. Este o platformă care conține multe materiale educaționale despre HPV. Găsești informații despre afecțiunile cauzate de infecția cu HPV, despre cele mai des întâlnite mituri, despre mijloacele de prevenție disponibile și nu numai.
Și dacă tot spun în repetate rânduri că TREBUIE să te documentezi, eu am tot timpul următoarea întrebare esențială: ce efecte secundare pot apărea și care este procentul în care pot apărea? Am adresat-o domnului dr. Gindrovel Dumitra, medic primar, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF). Iată ce mi-a răspuns:
”Cele mai frecvente reacții adverse raportate în timpul studiilor clinice realizate pentru vaccinurile HPV au fost reacții locale la locul injectării: durere, inflamare sau roşeaţă în locul în care a fost făcută injecţia în braţ, simptome ce dispar in una-două zile. Alte efecte secundare, mai puţin întâlnite, pot include durere de cap, greaţă, ameţeală şi/sau febră moderată. Aceste efecte secundare au apărut în egală măsură în rândul celor vaccinați cu vaccinuri HPV cât și în rândul celor din grupul placebo.
Vaccinurile HPV și-au dovedit eficiența și siguranța pe parcursul a mai bine de 13 ani de utilizare, câteva sute de milioane de doze fiind distribuite și utilizate în această perioadă. Pe parcursul celor 13 ani, nu au fost asociate evenimente adverse grave cu vreun vaccin HPV.
Siguranța vaccinurilor HPV este monitorizată permanent de autoritățile naționale cu responsabilități în domeniu precum Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România sau Food and Drug Administration din Statele Unite precum și organizații internaționale, cum ar fi The European Medicines Agency (EMA) – Agenţia Europeană a Medicamentelor și Comitetul consultativ internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, privind siguranţa vaccinurilor. Acestea au raportat continuu faptul că vaccinul este sigur și nu are efecte secundare cunoscute pe termen lung.”
În încheiere…
Gândește-te la ce ai aflat, discută cu medicul de familie și ia cea mai bună decizie pentru sănătatea copilului tău. Protejează-l împotriva infecției cu HPV la fel cum îl protejezi și de o mulțime de alte riscuri din viața de zi cu zi.
Și dacă tot am vorbit despre cum putem avea grijă de sănătatea copiilor noștri cu ajutorul vaccinării anti-HPV, mi-ar plăcea să aflu din partea ta care sunt acțiunile, gesturile mici pe care le faci sau deciziile pe care le-ai luat și prin care îți dorești să le influențezi în bine stilul de viață și sănătatea. Aștept răspunsurile în comentarii. Sigur putem afla lucruri noi și utile unii de la alții.
***
Sora mea a luat decizia smart de a o vaccina pe fetita ei de 14 ani anul acesta si, cand mi-a spus ce vrea sa faca, am fost mirata si bucuroasa in acelasi timp (sunt o matusa tare mandra). Si ma gandeam ce bine ar fi fost daca si mama noastra ar fi stiut acum ceva ani si ne-ar fi dus la vaccinare. Din pacate Romania este departe de restul civilizatiei, asa cum ai mentionat in articol, insa se vad mici progrese prin relansarea programului de vaccinare. Iar ca adult conteaza sa gasesti si un foarte bun ginecolog care sa te ghideze pe tot acest drum uneori anevoios. Eu am ales sa ma vaccinez acum, la 32 ani, chiar daca am contractat cateva tulpini de HPV, insa dr. m-a facut sa ma simt in siguranta cand treceam prin panica de inceput dupa rezultatul genotiparii, si m-a facut sa inteleg ca, atat timp cat analizele sunt facute la timp, sansele de vindecare sunt mult mai mari. Rabdare, monitorizare si stare pozitiva.