Now Reading
Vrei să fii un Planeteer? Atunci aceste gesturi mici te pot transformă într-un Super Erou.

Vrei să fii un Planeteer? Atunci aceste gesturi mici te pot transformă într-un Super Erou.

„Cât de cald este”, „Nu mai scăpăm de caniculă asta”, „Măcar de-ar plouă puțîn” – ia să văd, de câte ori pe zi spuneți una din replicile de mai sus (sau ceva asemănător) în perioada asta? Ne auzim bunicii zicând că “înainte nu era așa”, dar, uneori, nici nu înțelegem noi prea bine ce spun ei. Că doar așa ne-am obișnuit: cu veri periculos de calde și ierni cu mari variații de temperatura, în care ninge poate doar o dată.

Incazirea globală (it’s a fact – bănuiesc că nu mai sunt prea mulți care să o conteste), în primul rând, o consecință a faptului că există prea mult dioxid de carbon (CO2) în atmosfera, ceea ce generează încălzirea excesivă a planetei. Atmosfera este locul în care este captată și reținută energia solară, pe care anumite gaze de seră (se numesc așa deoarece acționează asemenea pereților unei sere), printre care și dioxidul de carbon, o transmit apoi pe Terra. Dezechilibrul apare în momentul în care aceste gaze sunt prezente într-o proporție prea mare în atmosfera: concentrația de CO2 a crescut tot mai mult odată cu dezvoltarea industrială.

Incazirea globală (it’s a fact – bănuiesc că nu mai sunt prea mulți care să o conteste), în primul rând, o consecință a faptului că există prea mult dioxid de carbon (CO2) în atmosfera, ceea ce generează încălzirea excesivă a planetei.

Cauzele creșterii emisiei de CO2 sunt variate, am auzit cu toții despre ele, însă nu le-am luat în seama la modul cel mai serios: arderea cărbunilor și a petrolului (este cunoscut faptul că obținerea curentului electric se datorează, în primul rând, arderii cărbunilor în termocentrale, acest lucru ducând la o poluare masivă), poluarea din industria transporturilor, defrișările masive din întreagă lume (copacii absorb eficient dioxidul de carbon, însă, în lipsa copacilor, dioxidul de carbon ajunge în atmosfera într-o cantitate mult mai mare), iar lista activităților periculoase pentru natură poate continuă.

Știu că, pentru că lucrurile să se schimbe în bine și schimbarea să fie vizibilă, este nevoie de politici de mediu serioase peste tot în lume. Se folosesc în continuare fertilizatori pe baza de azot (azotul duce la creșterea emisiilor periculoase) în agricultură, vehiculele poluante sunt în continuare pe străzi, iar resursele de energie regenerabilă încă nu sunt valorificate la potențial maxim. Iar la nivelul României, eu încă nu am auzit de un proiect de mediu palpabil (dacă există și l-am omis, chiar va rog să îmi povestiți despre el!), în schimb, aud în continuare despre defrișări, despre cât de poluate sunt orașele noastre și despre lipsa aproape totală de implicare a autorităților în măsură să facă ceva. Și mă refer la România, pentru că în momentul în care treci granița către Ungaria, de exemplu, este pliiiin de turbine eoliene și de câmpuri cu panouri solare – în Austria, Germania, Belgia, Olanda, că să numesc doar câteva țări în care am văzut eu cu ochii mei. Și aș putea să va spun și despre câmpurile care miros a bălegar pentru că oamenii inteligenți au înțeles că aceste chimicale ne îmbolnăvesc și ne omoară.

Eu, tu, noi toți putem contribui la salvarea mediului! Sunt pași mici pe care îi putem face zilnic fără un efort prea mare. Ci doar cu dorința de a face ceva.

Poate că avem senzația că noi, mă refer la fiecare individ, nu putem face prea multe pentru a ne salva planetă și că e nevoie de un efort și din partea autoritățile pentru a ajunge la un rezultat care chiar să conteze (și chiar este necesar să facă ceva și pe plaiurile “daco-românești, creștin-ortodoxe” – mă scuzați, dar nu mă pot abține… :)), dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm și să mergem pe principiul „oricum nu avem ce să schimbăm”. Ba da, sigur că fiecare dintre noi poate fi un mic Planeteer sau chiar Captain Planet! Remember? 🙂 Eu, tu, noi toți putem contribui la salvarea mediului și putem deveni Super Eroi! Sunt pași mici pe care îi urmez pe cât posibil în fiecare zi și vreau să îi împărtășesc și voi. Nu sunt greu de urmat, însă contribuția lor poate fi extrem de importantă.

Vrei sa fii un Planeteer? Atunci aceste gesturi mici te pot transforma intr-un Super Erou2

Reciclează. Da, știu, toată lumea lansează acest îndemn, dar nu știu mulți care să o facă serios. În plus trebuie să-ți mișți ușor fundul din față computerului sau de la terasă. Dar maculatură, plastic, baterii, chiar și electrocasnice (marile lanțuri de magazine de profil oferă chiar și discounturi prin programul Buy Back): tot ce poate fi refolosit într-un fel sau altul merită reciclat, pentru că scad costurile și sunt salvate niște resurse. De exemplu, reciclând maculatură, poți preveni tăierea copacilor și creșterea emisiei de CO2. Dacă aveți reviste vechi, caiete de-alea copiilor care nu le mai sunt de folos, broșuri sau alte hărții, în București puteți apela la http://www.depozitmaculatura.ro/.

Stinge lumina și scoate din priză electronicele de care nu ai nevoie. Dacă nu folosești efectiv un aparat, nu are rost să îl țîi pornit doar pe post de decor sau zgomot de fundal. Producerea energiei electrice este una dintre cauzele majore ale poluării, așa că ar trebui să fim foarte atenți la acest aspect. Eu îi pisesz zilnic pe băieții mei să nu mai lase luminile aprinse în camerele din care ies. Greu dar există potențial… 🙂

I AM NOT A CONQUEROR. I’M A PLANETEER! – Kwame

Renunta la mașînă dacă nu ai neapărat nevoie de ea. Da, știu că este o soluție rapidă și confortabilă, recunosc că nu știu ce m-aș face uneori fără mașînă. Însă traficul intens duce la poluare și la supraîncălzire, așa că, din când în când, ar fi bine să lăsăm mașînă în parcare și să mergem cu bicicletă (mai ales când vremea ne permite) sau cu mijloacele de transport în comun. Sau, cel mai plăcut din punctual meu de vedere, pe jos. Vara asta am experimentat din plin această metodă și a fost o plăcere. Voi reveni cu niște detalii, că am …

Conservă apă. Într-adevăr, noi încă nu ne-am lovit de problema lipsei apei, dar sunt zone în Asia și Africa în care există realmente o criză a apei potabile. Iar noi putem contribui în fiecare zi la conservarea acestei resurse. Nu lasă apă să curgă atunci când te speli pe dinți sau îți samponezi părul, păstrează apă îmbuteliată chiar dacă a mai rămas o cantitate mică în bidon (folosește-o, în schimb, pentru a udă plantele din casă): iată doar câteva metode simple prin care poți salva resursele planetei. Eu am aceste obiceiuri de muuulți ani!

Renunta la plasele din plastic. În fiecare zi, inevitabil ajungem într-un magazin în care produsele ne sunt puse în plase din plastic. Refuză-le și transporta-ți cumpărăturile în pungi de pânză sau alt material textil (bonus: acestea arată mult mai drăguț decât cele din plastic, la fabricarea cărora se folosește petrol).

Plantează flori și copaci. Nu cunosc multe inițiative la scară largă de acest gen, dar cred că fiecare dintre noi poate improviza un mic colț verde în curte sau chiar acasă, în balcon. Și cred că nu ar trebui să uităm de educația ecologică, pe care, din păcate, copiii noștri nu o primesc la școală. Da, programa este ticsită de discipline fără aplicație practică, ei sunt copleșiți de tot acest val de informații, iar lucrurile esențiale, cum ar fi explicarea unor fenomene din natură ce au de suferit din cauza dezechilibrelor din mediu, sunt lăsate în urmă.

Folosește produse prietenoase cu mediul. Fie că vorbim de detergenți sau de șampoane și geluri de dus, caută produsele ecologice, care nu conțîn substanțe chimice dăunătoare mediului și, mai mult decât atât, ție și familiei tale (pot provoca alergii, iritații sau chiar boli de piele destul de serioase). Într-adevăr, sunt ceva mai scumpe (dar nu mai sunt acele diferențe colosale). Dar au început să se găsească în multe locuri, iar, în măsură posibilităților, sunt o alegere foarte bună.

Nu lasă laptopul, telefonul, tabletă sau orice alt device în priză mai mult decât este necesar. Dacă bateria s-a încărcat deja, economisește energie întrerupând alimentarea.

 

See Also

Vrei sa fii un Planeteer? Atunci aceste gesturi mici te pot transforma intr-un Super Erou

Acestea sunt doar câteva dintre trucurile pe care eu încerc să le aplic pe cât posibil (cred că reușesc în proporție de 80% că să fiu modestă). Voi ce alte soluții eco-friendly aplicați?

Yours,

#SuperSonia 😉

PS dacă aveți chef să ieșiți în natură și să “munciți” un pic pentru acest colțișor al planetei Terra, atunci va invit să fiți prezenți pe 24 septembrie la

Let’s do it Romania. Va puteti inscrie aici.

Foto: s-earth.com

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top