10 trucuri simple pentru a-ţi păstra casa curată şi ordonată

Să ţii o casă cât de cât ordonată, indiferent cât de mare sau mică este, poate fi o adevărată provocare. Mai ales când ai copii care tind să răstoarne lucrurile cu susul în jos în secunda în care ai terminat cu aranjatul lor. 😀 Personal, nu funcționez prea bine într-un spațiu dezordonat. Așa că am o oarecare obsesie pentru o casă curată și ordonată…
Şi da, e imposibil să faci zi de zi curăţenie şi să te ocupi de ordine, dar sunt câteva mici trucuri prin care îţi poţi păstra casa mereu aranjată şi primitoare, gata să primească oricând prieteni în vizită. Ţine cont de ele în fiecare zi (în cazul unora e vorba de câteva secunde în plus) şi nu va mai trebui să îţi faci griji pentru „haosul” care se adună în casa ta.
Fă-ţi patul imediat cum te trezeşti.
După ce te trezeşti şi te dai jos din pat, nu da fugă la cafeaua de dimineaţă, pentru că vei pierde vremea cu scrollatul pe Instagram, iar apoi vei intra în panică de timp şi vei face totul pe fugă. Iar de aranjatul patului nici nu va mai putea fi vorba, pentru că va trebui să te pregăteşti ca să nu întârzii la birou. Tocmai din acest motiv ar trebui să faci patul imediat cum te trezeşti. Îţi va lua mai puţin de un minut, iar camera ta va avea acel aspect de spaţiu aerisit şi ordonat, în care te poţi relaxa în voie.
Pune la locul lor vasele curate cât se face cafeaua.
Cât aştepţi să se facă omleta sau cafeaua, profită de această pauză pentru a aranja la locul lor vasele curate, lăsate la uscat peste noapte. În felul acesta creezi spaţiu pentru unele noi, proaspăt spălate, pentru că nu mai poţi folosi scuza că nu le-ai spălat că nu ai avut unde să le pui.
Adună resturile rămase peste noapte.
După o zi complicată la birou, cu ore peste program şi mult stres, ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci e să-ţi pui casa în ordine. Acelaşi lucru e valabil şi pentru serile în care îţi aduni prietenii acasă: cu siguranţă nu îţi mai arde să faci curăţenie după ce se sparge gaşca. În astfel de cazuri, încearcă să prioritizezi curăţenia la primele ore ale dimineţii. Strânge toate cutiile de la mâncare (bine, pe-astea ar fi de preferat să le pui de seara în nişte saci de gunoi), sticlele şi şerveţelele folosite, pune scaunele la locul lor (sau alte piese de mobilier deplasate), împătureşte aşternuturile şi spală vasele. Dacă nu aţi avut o noapte ca în The Hangover, în maximum jumătate de oră ar trebui să dispară toate urmele nopţii trecute. 😀
Pune-ţi hainele în dulap imediat ce ajungi acasă.
Ştii toate acele fotografii cu mormanul de haine aruncate pe scaun? Sau, şi mai rău, pe jos? Ei bine, fix într-o astfel de situaţie nu ar trebui să ajungi. Grămada aia de haine se va face tot mai mare şi va ocupa tot mai mult spaţiu. Plus că nu arată deloc bine şi, trebuie să recunoşti, e cam greu să găseşti ce îţi trebuie într-un haos vestimentar! Dacă îţi aranjezi hainele în dulap imediat ce ajungi acasă, ştii exact unde le-ai lăsat şi nu mai pierzi vremea căutându-le între zeci de alte piese. Iar camera ta va avea în mod sigur un aspect mai aerisit.
Spală vasele şi curăţă bucătăria după ce găteşti.
Cât e mâncarea pe foc sau la cuptor, spală toate vasele şi recipientele folosite la pregătirea ei. După ce aceasta e gata, spală vasele rămase şi curăţă suprafeţele pe care a sărit mâncare. O să îţi ia destul de puţin, mult mai puţin decât ţi-ar lua dacă ţi-ai aminti de treaba asta câteva ore sau chiar zile mai târziu şi ar trebui să te chinui cu depunerile întărite.
Lasă baia în ordine după ce finalizezi ritualul de înfrumuseţare.
Aruncă imediat la coş dischetele demachiante, asigură-te că toate produsele folosite sunt închise bine şi curăţă chiuveta de eventualele urme de pastă de dinţi, gel de curăţare sau chiar machiaj.
Curăţă măcar o dată pe săptămână telecomenzile, tastatura, mouse-ul şi telefonul.
Telecomenzile se numără printre cele mai murdare obiecte din casa ta, şi asta pentru că le foloseşti zi de zi, dar nu le cureţi aproape niciodată. Acelaşi lucru e valabil şi pentru restul lucrurilor enumerate mai sus. Iar cazul telefonului este unul chiar special, pentru că acesta intră în contact cu faţa ta şi nu cred că vrei să te trezeşti cu o erupţie de coşuri şi pete din cauza bacteriilor de pe el. Foloseşte câteva şerveţele antibacteriene şi o lavetă pentru a şterge aceste obiecte măcar o dată pe săptămână, dacă nu chiar mai des.
Curăţă petele de îndată ce se fac.
Dacă ai vărsat cafea pe masa din bucătărie sau nişte vin roşu pe covor, nu aştepta două zile pentru a le curăţa, pentru că îţi va fi de zece ori mai greu să le scoţi. În cazul vinului care ajunge pe covor, foloseşte rapid un şerveţel care să absoarbă surplusul înainte să se extindă, iar apoi toarnă detergent asupra locului, lasă-l să acţioneze şi tapotează cu un prosop îmbibat în apă. Dacă nu ai un detergent special pentru covoare, funcţionează bine şi oţetul combinat cu detergentul de vase.
Stabileşte un loc fix pentru obiectele pe care le rătăceşti.
Ai tendinţa de a uita unde ai pus cheile de la casă, telecomenzile, umbrela? Creează un spaţiu de depozitare stabil pentru fiecare dintre ele. Cheile pot fi agăţate în cuier, umbrela poate fi depozitată în dulapul pentru pantofi, iar pentru telecomenzi poţi folosi un coş simpatic pe care îl poţi aşeza pe măsuţa din cameră.
Curăţă oglinzile.
Dacă alte suprafeţe suportă amânarea, oglinzile nu, pentru că pe ele se vede tot: praf, pete, urme de tot felul, în special atunci când se reflectă lumina în ele. Din fericire, curăţarea lor nu durează mai mult de un minut, aşa că, ori de câte ori observi că nu mai sunt în regulă, cu două pufuri de detergent şi o lavetă curată ai rezolvat problema. 🙂
Sursa foto: Pixabay
***