Now Reading
3 idei de preparate pe bază de lipie

3 idei de preparate pe bază de lipie

Lipia este o pâine de formă rotundă sau ovală, puțin crescută sau plată, cu adaos de drojdie, dar nu obligatoriu, realizată din făină de diferite cereale. Lipia este un preparat celebru, savurat de oameni din întreaga lume, dar este totodată și un preparat sănătos cu beneficii asupra sănătății. Şi la noi în țară sunt la mare căutare lipiile! Găsim lipii pe rafturile tuturor magazinelor, chiar și în cele mici, de cartier. Deci, ce preparăm cu lipii? Dacă nu sunteți foarte inspirați, vă vom prezenta în acest articol câteva idei de preparate pe bază de lipie. 

Aceste pâinici sunt originare din Orientul Mijlociu, dar sunt regăsite și în bucătăriile culturilor balcanice, mediteraneene sau nord-africane. Mai mult decât atât, lipia este nelipsită de la masă și însoțește aproape orice preparat oriental. Lipiile sunt servite des cu humus, tahini sau cu diferite salate. Pe rafturile din magazine găsiți mai multe tipuri de lipii. Ce alegeți?

Lipie Tortilla Mexicană: recomandată pentru specialități mexicane cum ar fi quesadilla, pentru shaorma, Chilaquiles, Chiladas, Tacos dorados, Tostadas, sandwichuri sau în loc de pâine.

Lipie libaneză: perfectă pentru gustări, mâncăruri cu sos, salate, shaorma.

Pâinea tradițională arabă este plată, dospită, circulară și de obicei are un diametru de aproximativ 25 cm, deși poate varia. Se coace la temperaturi ridicate provocând aluatul să se umfle și să creeze buzunare. Odată răcită, pâinea se dezumflă și poate fi apoi deschisă ca un buzunar putând introduce în interior diferite cărnuri, salată sau alte combinații.

Lipie indiană: Pappadums-urile sunt foarte populare în India și bucătăria indiană din lume, fiind făcute după o reţetă tradiţională. Aceste lipii pot fi consumate și ca gustare sau pot fi acoperite cu ceapă tocată, ardei, chutney sau alte condimente. La prepararea lor se folosește făină neagră sau făină de linte, năut, orez, tapioca, mei sau cartofi.

Lipia armenească (Lavaș): este de două feluri, subțire ca o foaie de hârtie sau puțin mai groasă. Acestea se prepară din faină de grâu, sare și apă și se coc într-un cuptor special numit tandoor. Lavașul se folosește de secole în același fel, respectiv se rulează în ele carne fiartă sau prăjită, legume sau alte ingrediente. De asemenea, lavașul se folosește și în Moldova pentru prepararea rapidă a plăcintelor și învârtitelor tradiționale.

Desigur, există o varietate mult mai mare de lipii și variante ale lor și nenumărate feluri de a le folosi în preparate. Dar gata cu introducerea! Câteva idei de a folosi lipiile vă prezentăm și noi. Preparatele pe care vi le prezentăm sunt foarte simplu de realizat cu alimente la îndemână.

1. Lipie cu ou

Lipie bună de-ți plouă în gură!

Acest preparat este mai mult decât perfect pentru micul dejun. Se remarcă prin faptul că este foarte simplu și rapid de preparat și este foarte gustos și sățios. Din moment ce vei prinde gustul, îți vei pregăti foarte des. Un mic dejun delicios și pentru copii!

Pentru o porţie avem nevoie de: o lipie, 2 ouă, 5 linguri cașcaval ras, o felie șuncă porc, 3 linguri porumb din conservă, 20 gr unt, sare, piper.

Mod de preparare

1. Am încins tigaia şi am pus în ea un cub cu unt pe care l-am întins pe toată suprafața. Am bătut bine două ouă cu puțină sare și piper și le-am adăugat în tigaie. Peste oul din tigaie am adăugat apoi lipia și în 2 minute le-am întors ca pe o clătită. Am pus apoi peste oul rămas acum la suprafață porumb din conservă, cașcaval ras și o felie mare de șuncă subțire de porc. După aceea, am pliat lipia și am pus capacul. Am lăsat focul foarte mic până s-a topit cașcavalul.

2. Am scos apoi omletă pe o farfurie, am tăiat-o pe jumătate și am servit-o cu salată de rucola și baby spanac alături.

2. Aperitiv cu lipie și somon afumat

Lipie aperitiv

Lipiile sunt atât de versatile! Cumpără un pachet și pune-ți imaginația la treabă! Vă prezint aici rulouri cu somon afumat. Au ieșit excelente!!! Perfecte pentru gustare, mic dejun, party-uri sau cină.

Ingrediente: o lipie, 50 gr cremă de brânză, 4 ouă de prepeliță, 50 gr somon afumat, mix salată, roșii Cherry. Probabil veți vrea să pregătiți mai multe, așa că dublați sau triplați cantitățile.

Mod de preparare:

1. Am fiert ouăle de prepeliță timp de 3-4 minute. Le-am pus apoi în apa rece cu gheață pentru a se decoji frumos.

See Also

2. Am uns lipia cu cremă de brânză și am pus două felii de somon afumat pe o jumătate de lipie. După această operațiune, am adaugat ouăle de prepeliță feliate, o roșie cherry mai mare feliată și mixul de salată cu rucola și baby spanac. Am rulat foarte strâns și apoi am înfipt scobitori din loc în loc. Cu un cuțit foarte ascuțit am tăiat între scobitori. Am pus rulourile pe un platou și le-am savurat imediat.

3. Lipie matinală cu ciuperci și microplante

Lipie la iarbă verde!

Va invit aici la o gustare ușoară cu ciuperci shimeji (puteți folosi orice alte ciuperci), microplante (puteți înlocui cu salată), ou de gâscă fiert și roșii. Atât de simplu și atât de bun!

Ingrediente: o lipie cu făină integrală, 60 gr ciuperci shimeji brune, un ou de gâscă, 4 roșii cherry, ulei de măsline, sare, microplante, susan alb și negru, condimente.

Mod de preparare:

1.Am călit în primul rând ciupercile într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline. Între timp am pus la fiert oul de gâsca, puteți folosi și ou de găina, evident! Am pus lipia puțin la rumenit, să prindă o ușoară crustă.

2.Peste lipie am pus la rând, aliniate: oul fiert feliat, microplantele, ciupercile, roșiile cherry feliate. Peste ou am râșnit condimente iuți și peste roșii susan alb și negru. Am presărat sare peste toate ingredientele după care am rulat și am savurat imediat. Puteți adăuga și un dressing pe baza de maioneză daca doriți.

 

Iată încă două idei simple de preparate pe bază de lipie: una by Sonia chiar aici și dacă ai grătar rămas în frigider, iată aici cum îl poți face vedetă într-o lipie. 🙂

Tu ce bunătăți simple pregătești pe bază de lipie? Îți place să creezi sau cauți rețete și le pui în aplicare la tine acasă? Dacă ai idei bune de împărtășit cu noi, le așteptăm în comentarii. 

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top