5 reguli de care sa tii cont atunci cand cumperi produse organice

Produsele organice sunt tot timpul in topul preferintelor mele atunci cand vine vorba de cosmetice sau produse de curatenie, care pot intra in contact cu pielea, dar mai ales atunci cand vine vorba de alimente. Si explicatia e destul de simpla: imi doresc gust autentic, acea savoare, acel parfum al fructelor si legumelor proaspete. Si desigur, sa reduc cat se poate, cantitatea de substante nocive care intra in organismul meu.
In acelasi timp insa, imi dau seama ca organicul este acum un trend exploatat de foarte multe persoane care vor sa faca profit, fara sa inteleaga exact termenul. Pentru ca stim cu totii ca preturile pentru astfel de produse sunt destul de piperate – probabil se vor echilibra si la noi, asa cum s-a intamplat in tarile occidentale – dar multe produse nici macar nu sunt asa cum pretind pe eticheta. Dar intre timp, iata care sunt trucurile de care trebuie sa tii cont daca vrei sa treci la cumparaturi organice.
- Fa diferenta intre organic si natural. Treaba sta cam asa: tot ce e organic e natural, dar nu tot ce e natural e organic. Si asta pentru ca termenul de organic implica si anumite verificari, reglementari si certificari (in Romania avem Agricultura ecologica – AE), pe cand cel de natural se poate aplica in cazul oricarui produs asupra caruia nu s-a actionat cu pesticide si alte chimicale. Pe scurt, produse nealterate chimic. Cu toate acestea, pretul celor naturale este, uneori, la fel de mare ca cel al celor organice, tocmai pentru ca se profita de aceasta confuzie. Acordati cateva minute la cumparaturi pentru a citi clar etichetele, trebuie sa stiti exact pentru ce platiti si, mai ales, ce va doriti de la produsul respectiv. Unii vand produse pe foarte multi, insa calitatea lor lasa de dorit. Si nu va luati dupa aspect intotdeauna. Am incercat rosii care aratau impecabil, dar gustul lor era de plastic, si rosii care nu aratau prea tentant, dar al caror gust m-a dat pe spate (in general fix acestea sunt cele “adevarate”). Si asta se intampla in cazul multor fructe si legume.
- Fii atenta la lista de ingrediente de pe spate. Vedem adesea inscriptia “paraben free” sau “sulfat-free” si mergem mai departe, alegand in functie de o mica sigla ce poate ascunde un neadevar. Si asta se intampla de multe ori, motiv pentru care ar trebui sa scapam de acest obicei usor inselator. Plus ca mentiunea “paraben free” nu garanteaza ca produsul nu contine substante toxice. Stiu ca toate acele ingrediente chimice din sampon care se termina cu “ium” sau “propyl” nu iti spun nimic, dar tocmai din acest motiv e timpul sa trecem la pasul urmator…
- Documenteaza-te. E o vorba care suna cam asa: “cunoasterea inseamna putere“. Ei bine, aceasta zicala este cum nu se mai poate mai adevarata in cazul de fata. Daca te informezi putin cu privire la ingredientele care ne fac bine si care ne fac rau, vei sti exact cum sa iti protejezi organismul. E practic o investitie in sanatatea ta! Acorda-ti o perioada de vreme pentru a studia fenomenul, pentru a intelege cum ne pot afecta anumite chimicale. Eu ma documentez adesea de aici si aici.
- Accepta faptul ca nu iti poti permite totul. Da, lumea intreaga recomanda produsele organice, dar sa fim sincere, nu toti ni le permitem. Dar scopul este sa ajungi sa consume sau sa folosesti produse lipsite de substante toxice, chimicale care, pe termen lung, ne pot afecta atat la interior, cat si la exterior. Daca produsele organice iti depasesc bugetul, nu-i nimic: da o fuga la piata si cumpara produse de la taranii care le aduc din gradina lor. O legatura de patrunjel de la o batranica de la coltul pietei este mai sanatoasa decat una din supermarket. Produse de beauty fara parabeni si alte substante chimice? Pe langa produsele organice, o buna solutie sunt mastile homemade, facute din ingredientele pe care le ai in camara (lista mastilor pe care le-am incercat de-a lungul timpului si mi-au placut e aici).
- Putin organic e mai bun decat deloc. E un castig chiar daca incepi sa integrezi doar cateva alimente si produse organice in viata ta de zi cu zi. Un sapun organic, cateva legume organice… in functie de resursele tale. Treaba este ca in felul acesta iti vei da seama pe propria piele daca iti fac bine, daca te ajuta in vreun fel, daca merita sa investesti in ele mai departe. Oamenii pot spune multe lucruri, pot lansa numeroase teorii cu privire la curentul BIO, insa numai tu poti vedea ce da rezultate cu adevarat.
Foto: Pixabay
Daca iti plac articolele mele, atunci te rog sa-mi dai un LIKE pe Facebook si te invit sa te abonezi la NEWSLETTER (mai jos pe pagina). Vei primi notificari cu noutatile care iti pot imbunatati calitatea vietii!