7 greseli financiare pe care femeile trebuie sa le evite la 20 de ani

Desi nu imi place sa recunosc acest lucru, viata de adult nu este intotdeauna… distractiva. Sau simpla. Ba chiar dimpotriva, uneori e atat de complicata si ciudata, incat nu e de mirare ca vrem sa fugim in lume si sa nu ne mai uitam inapoi. Viata de adulti vine la pachet cu responsabilitati, provocari, job, familie, situatii stresante si, bineinteles, probleme financiare (care vin pe rand sau… „in echipa”). Si despre cele din urma vreau sa va vorbesc astazi. Stiu, nu este un subiect „glamorous”, ba ne mai da si muuulte batai de cap, mai ales cand nu prea avem multa experienta vizavi de bani.
Acum doua saptamani va povesteam despre programul de educatie financiara pentru copii Life Changer si despre importanta ca ei sa inteleaga cum sta treaba cu banii inca de la vraste mici, avand astfel o baza de a intelege mai tarziu niste fenomene. Si chiar daca cei de varsta noastra nu au avut parte de acest tip de educatie, inca nu este prea tarziu. Cu putina organizare si documentare, lucrurile devin mai simple. Iar daca incepem sa gestionam din ce in ce mai bine anumite situatii, planurile noastre financiare sunt in siguranta. Totul este sa tii seama de aceste sfaturi care intra la categoria DON’TS.
- Nu cheltui irational. Stiu ca momentul in care obtii primul job si primul salariu este unul senzational (eu am incepu sa imi castig proprii bani la 16 ani din joburile de model), dar mai stiu si cat de usor este sa te ia valul. Numai ca, atunci cand vine vorba de bani, cred ca exista o regula general valabila: pe cat de greu ii faci, pe atat de usor ii cheltui. Una este sa sarbatoresti un lucru bun din viata ta si alta este sa dai banii pe toate nimicurile de care clar nu ai nevoie. Te vei trezi fara resurse pentru restul lunii si nu vei avea cum sa iti platesti treburile esentiale… stii tu… mancare, facturi, chestii din astea plictisitoare. 🙂 Asadar, gandeste-te de trei ori inainte daca ai intr-adevar nevoie de trei genti (e greu, te inteleg!!), doua pernute decorative si un nou gadget pentru bucatarie. Sunt pe lista ta de prioritati sau esti doar o victima a shopping-ului… compulsiv?
- Nu folosi banii pentru a te da mare. De cand cu retelele acestea de socializare, am observat ca este o tendinta de a cheltui banii pentru a da bine. Iti scoti prietenii in locuri scumpe, chiar daca nu prea iti permiti, cumperi lucruri care arata dragut pe Instagram, insa eficacitatea lor tinde spre zero si tot asa. Cu totii meritam un mic rasfat din cand in cand, dar ai grija sa nu pierzi definitiv controlul de dragul unor aparente.
- Banii nu sunt totul. Da, „socanta” informatie, nu? Cu siguranta nu ai mai auzit-o pana acum! 🙂 Dar cred ca e bine sa ne reamintim, din cand in cand, de ea. Pentru ca banii dau nastere unor temeri incredibile. „Daca nu o sa mai am bani, nu o sa mai pot face aia, aia si aia!” Insa cred ca succesul (pe plan profesional si nu numai) implica ceva mai mult decat un cont bancar generos. Implica liniste si echilibru, familie si prieteni sinceri, timp pentru realizari profesionale, dar si timp pentru placeri personale. Daca le ai pe toate acestea, intotdeauna vor aparea solutii si pentru problemele cu banii.
- Eziti sa lupti pentru lucrurile pe care le meriti. Eu stiu ca „timiditatea” e boala grea, dar trebuie sa lupti cu ea atunci cand vine vorba de drepturile tale. Si imi dau seama ca o discutie cu angajatorul sau cu un potential partener de afaceri poate fi dificila, mai ales cand ajunge la capitolul bani, numai ca nu vei obtine ce iti doresti daca nu lasi rusinea deoparte si iti sustii punctul de vedere. Este important sa iti cunosti valoarea si sa nu accepti compromisuri de teama ca te va refuza cineva. Asa ca stabileste-ti un nivel sub care nu mai cedezi deloc, inarmeaza-te cu mult curaj, exerseaza-ti de mai multe ori in oglinda discursul si porneste la atac! Ramai pe pozitii, nu ai absolut nimic de pierdut.
- Nu iti stabilesti un buget. Analiza bugetului pe termen lung este necesara mai ales daca ai in plan sa faci ceva investitii (o casa, o masina etc). Multe persoane asociaza planul bugetar cu restrictiile, dar aceasta e o greseala, pentru ca a avea o idee despre cheltuielile tale nu e altceva decat un obicei responsabil al unui adult. In felul acesta, vei evalua exact ce iti poti permite si ce nu si iti vei putea face planuri de viitor. Iar din planurile tale de viitor ar trebui sa faca parte si grija pentru modul in care te vei intretine la varsta pensiei. Stiu ca pare foaaaarte devreme, dar ai putea lua in calcul si un plan de pensii sau economii.
- Nu uita de asigurari. Cand esti tanar, simti ca esti un zeu si ca nimic nu ti se poate intampla TIE. Eu am experimentat pe pielea mea importanta asigurarilor atunci cand am devenit sofer apoi cand am inceput sa calatoresc cu cei mici. Nu ieseam bine din tara ca ii si apuca o raceala si trebuia sa stau cu ei pe la medici (ceea ce nu prea e de dorit intr-o vacanta). Dar plecam mereu la drum cu asigurare si astfel aveam linistea ca eventualele costuri erau acoperite. Si treaba aceasta cu asigurarile mi se pare mie extrem de practica, pentru ca te poate salva in cazul unor situatii neplacute (furtul telefonului, accident de masina, probleme de sanatate, pagube de tot felul si cate si mai cate). Desigur, este foarte esential sa alegi si o companie de asigurari cu o reputatie buna, in care sa ai incredere. Eventual poti face un research intre cunostintele tale sa vezi ce companie i-a multumit pe ei. In general companiile mari sunt cele care ofera serviiciile cele mai bune. Eu am mers pe mana celor de la Metropolitan Life si am apelat la asigurari ori de cate ori am simtit ca e nevoie.
- Nu te baza prea mult pe linia de credit. Creditul nu este un sac de bani din care poti lua la infinit, fara sa fie nevoie sa ii mai returnezi. Plus ca dobanzile nu sunt deloc prietenoase, asa ca ai mare grija cand te inhami la acest drum. Cel mai bine si sigur ar fi sa te descurci cu propriile resurse pe cat posibil, pentru ca altfel te vei baga in niste costuri pe care nu vei mai sti cum sa le gestionezi ulterior. Si asta e o greseala pe care o facem frecvent cand suntem tineri… din dorinta de a avea multe intr-un timp scurt. Ai rabdare, lucrurile vin pe parcurs. Nu trebuie sa te complici!
Asadar, eu zic ca ne putem descurca excelent cu resursele noastre (mai mari sau mai mici) daca respectam niste reguli simple. Exces, moderatie, siguranta: voi cum v-ati defini planul financiar?