Now Reading
Nonconsumerism. Cum putem trăi din plin cumpărând mai puțin.

Nonconsumerism. Cum putem trăi din plin cumpărând mai puțin.

Dacă ridici puțin privirea din ecran și te uiți în jur, o să conștientizezi că în camera în care te afli sunt zeci sau chiar sute de obiecte. Te-ai gândit vreodată cât de multe lucruri deții? Ca societate, am ajuns să cumpărăm din ce în ce mai mult. Și credem că așa e firesc – pentru că și cei din jurul nostru fac la fel.

De mult timp obiectele nu mai au de-a face doar cu sfera de utilitate. Vorbim despre lucruri care au valoare sentimentală, lucruri care arată statutul, lucruri care ne fac să ne simțim în zona de confort și așa mai departe. Uneori existența noastră ajunge să graviteze în jurul obiectelor. În loc să ne folosim de ele și atât, ajungem să le acordam o importanță atât de mare, încât simțim că doar dacă avem din ce în ce mai mult putem fi cu adevărat fericiți. Iar asta e o mentalitate care nu numai că ne face rău, dar are un impact negativ și asupra mediului.

Când vine vorba de frenezia cu care facem cumpărături, cred că primul pas este să ne analizăm și să stabilim care sunt, cu adevărat, nevoile noastre. Asta va duce la scăderea impactului pe care îl au obiectele asupra noastră atunci când ne gândim dacă să cumpăram ceva sau nu. Un al doilea pas ar fi să nu ne mai comparăm cu ceilalți, să nu ne dorim să avem fie aceleași lucruri, fie la fel de multe lucruri ca ei pentru a ne valida – în ochii lor și în proprii noștri ochi.

Când vine vorba de frenezia cu care facem cumpărături, cred că primul pas este să ne analizăm și să stabilim care sunt, cu adevărat, nevoile noastre. Un al doilea pas ar fi să nu ne mai comparăm cu ceilalți, să nu ne dorim să avem fie aceleași lucruri, fie la fel de multe lucruri ca ei pentru a ne valida.

Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a nu cădea în capcana consumerismului.

  • Nu cumpăra lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie.

Potrivit Forbes, s-ar părea că în prezent consumăm de două ori mai multe bunuri materiale decât în urmă cu 50 de ani. Și în cazul ăsta mă întreb oare cât de responsabili suntem de fapt (față de noi, de banii noștri, de starea noastră de bine și de mediu) când achiziționăm un produs? Înainte de a cumpăra ceva, pune-ți câteva întrebări. O să-l folosesc de mai multe ori? Oare nu am deja ceva asemănător? E o nevoie sau e un moft? Nu cumva o să ajungă uitat prin vreun sertar/ dulap/ colț al casei? E versatil, pot să-l folosesc în mai multe scopuri?

  • Capcana reducerilor

Dacă vorbim de o perioadă de reduceri (cum sunt cele de sărbători), atunci pare că ești constrâns de timp să cumperi acum obiecte pentru care ai plăti prețul întreg dacă ai vrea să le achiziționezi peste o săptămână. Reducerile îți induc ideea de a nu lăsa oportunitatea să treacă pe lângă tine, de a nu rămâne pe dinafară, de a profita de ocazie. Și în felul acesta te fac să te simți bine că (aparent) ai economisit niște bani.

În afară de asta, câteva achiziții pe care tu le consideri a fi avantajoase te fac să fii mult mai puțin atent la ce cumperi ulterior. Ești satisfăcut că ai plătit mai puțin pe primul produs și, pentru că te gândești că ai economisit, ești dispus să plătești mai mult pe altele. Ca să eviți situații de genul acesta, pune-ți tot timpul următoarea întrebare: Am cu adevărat nevoie de acest produs sau îl cumpăr doar pentru că e la reducere?

Și îți las AICI și un articol despre ce să cumperi în perioada reducerilor fără să-ți pară rău pe urmă.

  • Fă-ți un buget lunar de cheltuieli pe categorii

Cu siguranță ești de acord că, dacă la începutul fiecărei luni stabilești cum să-ți împarți banii și ce suma să aloci unui anumit tip de cheltuieli, atunci o să gestionezi mai bine cumpărăturile. Capeți mai mult control, te gândești mai bine înainte de a da banii pe ceva – pentru că știi că ai o sumă limitată pentru categoria respectivă de cheltuieli. Ceea ce înseamnă că nu o să cazi pradă impulsului de a cumpăra ceva ce-ți face cu ochiul. O să te gândești de două ori.

  • Spune adio terapiei prin cumpărături!

Când ai câteva zile la rând în care nu te simți tocmai bine, când ești trist sau plin de griji, ideea de a te elibera de apăsări prin cumpărături poate părea soluția salvatoare, nu? Ei bine, nu chiar. Din două motive.

Primul – pentru că nu-ți rezolvă problema. Doar îți abate gândul de la ea pentru o scurtă perioadă de timp. Îți dă o stare de bine efemeră.

Al doilea – îți afectează și economiile. Pentru că  în acele momente tu nu cumperi lucruri de care ai cu adevărat nevoie, ci cauți să umpli un gol emoțional cu lucruri materiale.

O alternativă ar fi să te gândești la o altă activitate pe care să o faci pentru a te simți mai bine în acele momente. Una care să nu încurajeze consumul excesiv de bunuri. Ascultă muzică, scrie într-un jurnal, uită-te la un film, fă o plimbare, citește, vorbește cu cineva, desenează sau pictează. Sunt nenumărate variante, trebuie doar să cauți una potrivită pentru tine.

  •  Garderoba capsulă

Un alt articol din Forbes menționează că, în 1930, o femeie din USA avea, în medie, nouă ținute. În prezent, media este de 30 – una pentru fiecare zi a lunii. Dar dacă e să fim sinceri cu noi înșine, multe dintre hainele pe care le avem sunt purtate foarte rar. Iar altele ajung să zacă în dulap ani de zile – fie pentru că nu ne mai plac, fie pentru că nu ne mai vin, fie pentru că sunt uzate. Și, cu toate aceastea, le ținem acolo pentru suntem atașați de ele.

Ideal ar fi să ne construim o garderobă capsulă; ea e formată din piese vestimentare care pot fi combinate foarte ușor între ele, piese care fac parte din aceeaşi paletă cromatică și care sunt reprezentative pentru stilul tău. De asemenea, când cumperi un articol vestimentar, gândește-te dacă ai deja în garderobă lucruri cu care îl poți combina. Totodată, gândește-te dacă ai de gând să-l porți ani la rând. În caz contrar, nu merită să-l cumperi.

See Also

  •  Schimbă un lucru abia când s-a uzat sau nu mai e bun, nu când apare cea mai nouă versiune sau cea mai nouă colecție.

Aici cred că putem vorbi mai ales de ispita tehnologiei, pentru că mi se pare că asta e categoria unde sunt unele dintre cele mai mari costuri nejustificate. Cauzele pot fi multiple: dorința de a fi în pas cu moda, impresia că lucrul respectiv este indispensabil, senzația că nu e bine să fii singurul din grupul tău care nu-l are, dorință de a epata și așa mai departe. Dar, în loc să cumperi tot timpul cea mai nouă versiune, mai bine cântărește bine în minte ce așteptări ai tu de la un produs, cumpără unul care ți le îndeplinește și folosește-l până nu mai e bun. Oare nu e mai simplu așa? Nu am auzit pe nimeni să spună că e mai fericit pentru simplu fapt că are tot timpul cel mai recent model de telefon, de exemplu.

  • Refolosește/ reinventează

Poți să cumperi mai puțin dacă-ți folosești inventivitatea pentru a-ți rezolva nevoile. O farfurioară care stă în dulap de ani de zile e numai bună pe post de farfurioară pentru plante, astfel încât  să nu curgă apă din ghivezi. Nu e nevoie să cumperi cutii speciale – recipientele alimentare, odată spălate bine, sunt numai bune pentru a depozita lucruri mărunte pe care fiecare dintre noi le are prin casă. Un tricou vechi poate deveni o cârpă de șters geamurile – în felul ăsta nu mai cumperi lavete. Hainele care nu-ți vin pot fi modificate la croitor; așa le oferi o viață mai lungă și nici nu cumperi unele noi. Nu de alta, dar industria vestimentară este pe locul 2 în topul celor mai mari poluatori la nivel mondial.

  • Renunță la cadourile materiale

Poți, în schimb, să oferi un alt tip de cadouri  – experiențele. Variantele sunt multe: o vizită la coafor sau la un salon de manichiură și pedichiură, o ședință de masaj sau de acupunctură, o vacanță, o întâlnire într-un cadru aparte, un curs de canto, bilete la teatru, la un eveniment sportiv sau la un spectacol de artă.

Dacă renunți la cadourile materiale, în primul rând scapi de bătaia de cap de a umbra prin magazine. Nici nu te agiți, nici nu pierzi timp. În al doilea rând, prin demersul tău, nu contribui la consumul exagerat de bunuri. În al treilea rând, poate că și prietenii tăi îți vor urma exemplul.

În concluzie…

Când mergi la cumpărături, consumeristul capitalist din tine vrea să preia controlul. Pentru a preveni asta, încearcă să fii organizat! Gândește-te care sunt nevoile tale, eventual fă o listă. Și încearcă să nu cumperi niciodată din impuls, pentru că asta generează doar o emoţie pozitivă de foarte scurtă durată.

Să nu scăpam din vedere că bunurile materiale sunt doar un mijloc de a ne înlesni existența, ele nu trebuie să devină un scop în sine. Putem trăi din plin doar dacă ne axăm pe relațiile pozitive din viața noastră, pe experiențele care ne îmbogățesc, pe întâlnirile care ne fac să înflorim emoțional și spiritual. Acestea sunt cele care trebuie consumate în cantități cât mai mari.

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top