Cum descoperim intoleranta alimentara?
Se vorbeste foarte des despre intoleranta alimentara. Despre acea senzatie de balonare dupa masa, desigur, o senzatie cat se poate de neplacuta. Si cred ca orice om care vrea sa se simta bine in pielea lui, ar fi dispus sa modifice acel ceva care ii face rau. Asta, bineinteles, daca stie ce ii cauzeaza starile de rau.
Stiti deja ca incerc intotdeauna sa descopar cele mai bune metode pentru imbunatatirea calitatii vietii, pentru mentinerea unui stil de viata echilibrat, imi place sa fac sport, sa am grija la alimentatie, sa ma documentez cat mai mult si sa tin pasul cu ultimele noutati in materie de wellbeing. Din acest motiv, atunci cand Amira’s Boutique Services mi-a propus sa incerc impreuna cu sotul meu Pinner Test- ul, am acceptat si am fost foarte curioasa sa vad ce rezultate voi primi.
Ce este intoleranta alimentara?
Inainte de a stabili rolul acestei analize cel mai bine ar fi sa stim ce inseamna mai exact intoleranta alimentara.
“Balonarea, imposibilitatea de slabi sau de a ne ingrasa, problemele dermatologice, migrenele, problemele de tranzit intestinal sunt doar cateva dintre simptomele intolerantei alimentare. Ce inseamna aceasta ? Intoleranta alimentara presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator.
Practic, la ingestia alimentului respectiv, are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata, va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercusiuni asupra intregului organism. Rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara (chiar daca in acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati). Iar in Romania, conform unor studii realizate de cei care fac teste pentru depistarea intolerantelor alimentare, 8 din 10 romani sufera de intoleranta alimentara de un anumit grad.” – csid.ro
Pentru a identifica ce iti cauzeaza starile de inflamare la nivel digestiv, exista acum si in Romania o metoda simpla de despistare.
Ce este Pinner Testul?
Pe scurt, Pinner Testul este un test avansat si riguros prin care se descopera intoleranta alimentara la 200 de alimente. Consumam frecvent alimente care nu ne fac bine, insa nu ne dam seama ca acestea nu sunt tolerate de organismul nostru si ca ne creeaza o stare de disconfort.
Dupa cum va spuneam, acest test, care utilizeaza tehnologia IgG-Microarray (o metodologie medicala riguroasa, diferentiaza intolerantele active de cele pasive) ne ajuta sa descoperim intoleranta alimentara la 200 de alimente. Testul se efectueaza foarte simplu si presupune recoltarea unor picaturi de sange din deget. Nu este necesara vreo pregatire anterioara, putem face Pinner Testul chiar si dupa ce am mancat. In plus, testul se poate face si copiilor si are un grad de acuratete foarte ridicat. Rezultatele vin in aproximativ 15 zile si include si cateva sfaturi alimentare personalizate.
Experienta mea cu Pinner Testul
De Valentine’s Day am facut impreuna cu sotul meu Pinner Testul, iar rezultatele au venit saptamana trecuta. Sunt foarte dezamagita!!! Teoretic, nu mai pot sa mananc paine! Da, da, vorbesc serios, graul pare sa fie alimentul pe care eu ar trebui sa-l elimin din meniul meu (spun ar trebui si nu “trebuie” pentru ca intoleranta este doar de gradul I). Si treaba asta imi cam da lumea peste cap deoarece tocmai acesta este cel care este continut in preparatele mele preferate: painea si pastele. Ce-i drept, reactii fizice neplacute la acest aliment eu nu am constatat, tocmai de aceea nu am simtit nevoia sa renunt la el. Dar macar acum stiu exact ca acesta este motivul pentru care imi este greu sa dau jos acele cateva kilograme in plus. 🙂
Voi pastra discretia si nu va voi spune la ce alimente este sensibil sotul meu, dar sunt ceva mai multe decat la mine. Asa ca, daca pana acum pregateam zilnic trei meniuri diferite, de acum inainte va trebui sa imi pun serios imaginatia culinara la incercare si voi pregati patru portii diferite. Pfff… 🙂
Ce voi face de acum inainte?
Conform rezultatului Pinner Test, alimentele la care organismul are intoleranta este bine sa fie excluse. In cazul intolerantelor de grad I excluderea se face 1 – 3 luni in functie de simptomatologie. La gradele II – III nutritionistul recomanda excluderea alimentelor care te afecteaza pentru o perioada de 3 – 6 luni.
In cazul meu, neprezentant o simptomatologie evidenta, bineinteles ca voi incerca sa scad cantitatea de alimente pe baza de grau din meniul meu zilnic. Insa in cazul persoanelor care sufera de reactii adverse neplacute, alegerea va fi de a elimina complet acele alimente.
Trebuie sa aveti in vedere ca acest test are rolul de a iti indica niste sensibilitati alimentare, nicidecum de a-ti spune daca esti alerigc sau nu, ori daca suferi sau nu de vreo boala digestiva. Acest aspect se stabileste de un medic specialist. Asa ca, daca ai stari mai grave si de lunga durata, cel mai bine este sa te adresezi unui medic.
🙂