Secrețiile vaginale: care sunt cauzele lor și când e recomandat să mergi la medic
Secrețiile vaginale au fost și sunt în continuare un subiect delicat, despre care multe femei nu se simt confortabil să vorbească în amănunt. De multe ori, însă, acestea transmit semnale importante privind sănătatea organismului, indicii care nu ar trebui să fie trecute cu vederea.
Cât de frecvente ar trebui să fie aceste scurgeri, pe care orice femeie le are în cursul vieții? Încercăm să lămurim acest aspect împreună cu specialiștii platformei de educație sexuală: PlanificaNeprevazutul.ro.
Ce sunt secrețiile vaginale și care este rolul lor
Pentru organismul unei femei, secrețiile vaginale reprezintă o funcție normală a aparatului reproducător, prin care acesta se „curăță” în mod natural. Secrețiile normale sunt incolore, translucide și fără miros. Cantitatea secrețiilor poate varia în funcție de fazele ciclului menstrual, secreția vaginală fiind mai abundentă în timpul ovulației – la mijlocul ciclului menstrual, și înainte de menstruație.
În esență, flora vaginala este formată din multiple microorganisme în echilibru, care asigură un PH acid sub 4,5. În floră predomină bacilii Doderlein (lactobacilii). Când se produce un dezechilibru al florei locale, PH-ul vaginal se modifică și se creează condițiile prielnice privind apariția unor infecții vaginale, cum ar fi, de exemplu, vaginoza bacteriană sau candidoza vaginală.
Cum identificăm o secreție vaginală modificată
Caracteristicile scurgerilor vaginale sunt diferite, de la femeie la femeie, motiv pentru care nu reușim să ne dăm seama dacă secrețiile sunt normale sau dacă ar trebui să ne îngrijorăm. Iată câteva întrebări la care ar trebui să răspundem înainte de a ne îngrijora, și anume:
- Sunt la premenopauză sau postmenopauză?
- Sunt însărcinată?
- Scurgerile sunt însoțite și de alte simptome, precum senzația de mâncărime sau miros ofensiv?
- Scurgerile apar după contactul sexual?
- Am avut mai mulți parteneri sexuali în ultima vreme? Acest lucru ar putea fi un factor de luat în calcul, care poate indica existența unei probleme, în special prin prisma culorii secreției?
Modificarea culorii secreției este, de regulă, însoțită cu simptome supărătoare care anunță prezența unor boli genitale, pentru care este necesar consultul de specialitate și tratamentul medicamentos.
Când este secreția vaginală anormală?
Adesea, o secreție modificată este însoțită de o senzație de disconfort fizic de intensitate variabilă. Secreția vaginală este anormală când devine mai abundentă decât este în mod obișnuit, când are un miros neplăcut, o consistență neobișnuită sau o culoare atipică – secreție albă sau scurgeri verzui. În plus, de cele mai multe ori, poți simți usturime sau mâncărime persistentă, dureri locale după urinat sau pot apărea sângerări în afara perioadei menstruației. Aceste simptome pot semnala prezența unei boli, iar primul lucru pe care este recomandat să-l faci este să mergi la medicul ginecolog. El te poate îndruma către un tratament eficient și sigur, după realizarea unor analize specifice.
Primul lucru pe care este recomandat să-l faci când observi modificări este să mergi la medicul ginecolog.
Dacă scurgerile sunt însoțite de mâncărime și au consistență groasă, brânzoasă, poate fi semn de infecție. De regulă, scurgerile de culoare albă sunt însoțite și de miros ofensiv, care devine evident în timpul menstruației sau după contactul sexual, e posibil să fie vorba despre vaginoză bacteriană.
Dacă secreția vaginală este verzuie și este insoțită de senzație de arsură, există posibilitatea unei infecții cu trichomonas – boală cu transmitere pe cale sexuală.
Dacă secreția este transparentă, cu textură elastică, ca o mucoasă, este semn că te afli în perioada ovulației, deci vorbim de o secreție sănătoasă și perfect normală.
Totodată, dacă la finalul menstruației te confrunți cu scurgeri de culoare roșu închis sau maro, acest lucru este perfect normal. De asemenea, între menstruații puteți avea mici scurgeri de sânge (spotting), comune în mai multe situații: în cazul în care ai început să iei pastile anticoncepționale, ai luat pastila de a doua zi sau ești însărcinată (aproximativ 20% din femeile însărcinate au spotting în primele trei luni de sarcină, din cauza schimbărilor hormonale). Scurgerile nu sunt de regulă ceva grav, dar pentru siguranța ta e indicat să consulți un medic care să stabilească dacă sunt un motiv de îngrijorare sau nu.
Care sunt cauzele modificării secrețiilor
Scurgerile vaginale neobişnuite pot apărea când igiena intimă nu este corespunzătoare ori în urma spălăturilor vaginale sau a folosirii unor produse care conțin substanțe parfumate în exces, ce pot afecta flora vaginală. Același efect l-ar putea avea și utilizarea antibioticelor, dietele extreme care modifică PH-ul vaginal, tampoanele externe care nu sunt schimbate suficient de des, anumite boli (de pildă, diabetul zaharat) sau stările prelungite de stres. Așadar, încearcă să fii atentă la igiena ta intimă, dar și la reacțiile neobișnuite atunci când urmezi un tratament cu antibiotice.
Când este indicat să ne adresăm unui medic
De cele mai multe ori, secrețiile vaginale anormale indică prezența unor boli genitale precum Chlamydia, Candidoza vaginală, Gonoreea, Boala Pelvină Inflamatorie sau Vaginoza.
În cazul Chlamydiei, simptomele pot lipsi; atunci când apar, ele pot include: senzație de usturime la urinare, secreția vaginală anormală, iar, ulterior, febră, greață, durere în timpul actului sexual sau sângerări între menstruații.
Candidoza vaginală se manifestă prin mâncărime vaginală și usturime, secreție vaginală vâscoasă, albicioasă ori durere la contactul sexual sau la urinat.
Gonoreea poate fi uneori asimptomatică, iar atunci când semnele se fac simțite, pot fi sub forma usturimilor la urinare, mâncărimilor, scurgerilor vaginale anormale, durerilor în zona pelvisului .
Boala inflamatorie pelvină este o infecție a uterului si a trompelor uterine. Apare când bacteriile (cel mai adesea Chlamydia sau Gonoreea) pătrund în cavitatea uterină și se manifestă prin dureri abdominale, febră, sensibilitate mărită a uterului și a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseală, amețeli, stări de vomă, dureri în timpul actului sexual.
Vaginita este semnalată prin scurgere vaginală densă, de culoare albă sau gălbuie, miros neplăcut, mâncărime și durere.
În cazul în care ai observat prezența vreuneia dintre aceste simptome, îți recomandăm să apelezi cât mai rapid la sfatul unui medic ginecolog. Acesta din urmă te poate ajuta cu diagnosticul corect și un tratament corespunzător.
Foto: outnow.ch
***