Now Reading
Cum putem preveni efectele cauzate de statul prelungit la calculator

Cum putem preveni efectele cauzate de statul prelungit la calculator

Este ora 11 seara. Ar trebui să dormi acum! Din păcate, te uiți la un tutorial pe YouTube pe smartphone-ul care este un fel de prelungire a brațului. 🙂 Mâine te vei trezi dimineața devreme, vei merge la birou și te vei uita în fața unui ecran de calculator pentru opt ore. Acesta reprezintă un adevărat ciclu nociv, la care majoritatea dintre noi ne supunem corpul fără să înțelegem efectele dăunătoare ale acestui tratament pe termen lung. Am mulți prieteni în jurul meu care lucrează la birou și stau foarte mult timp pe scaun, în fața ecranului de calculator. Mulți se plâng de dureri mari de spate, grăsime în exces, probleme de vedere, migrene sau stres continuu.

De aceea, cum putem preveni sau măcar ameliora efectele dăunătoare pe care statul prelungit la calculator, lucrul de la birou și în fața ecranului de la laptop îl au asupra organismului uman? Iată câteva idei:

Birou pentru lucrat în picioare (standing desk)

Pentru cei care lucrează de acasă și nu se întrezărește nicio speranță de revenire la birou, un standing desk poate fi opțiunea potrivită. Astfel de birouri devin o alegere populară, deoarece promovează un mod de lucru mai sănătos. Gândește-te așa: corpul uman nu a fost construit să stea lipit pe un scaun, la birou timp de 8 ore pe zi. Dacă faci acest lucru, pui multă presiune pe corp, provocand efecte negative asupra sănătății.

Pe piață se găsesc o mulțime de birouri pentru lucrat în picioare, care variază de la un birou nou-nouț, până la o extensie de birou pe care o poți pune deasupra uneia deja existente. Deși poate părea ciudat la început, în timp, ar trebui să te adaptezi la noul tău biroul și să te simțiți confortabil cu el.

Corectează-ți postura

Potrivit Better Health Australia postura greșită la birou în fața calculatorului provoacă:

-grăsime abdominală

-dureri de cap

-oboseală musculară

-dureri de spate, gât și corp

Aceste afecțiuni pot degenera în timp, provocând probleme grave cu coloana vertebrală, tensiune sau probleme cardiovasculare. Dacă stai în fața unui computer, trebuie să iei în considerare factori precum: distanța optimă dintre ochi și monitor, pozițiile brațelor și poziția spatelui etc. Cea mai bună postură de șezut atunci când te afli în fața unui calculator implică următoarele aspecte:

  1. poziționează monitorul astfel încât prima linie de text de pe ecran să fie la nivelul ochilor
  2. gâtul ar trebui să fie „neutru” cu monitorul direct în față pentru a preveni nevoia de a-ți întoarce gâtul
  3. monitorul trebuie amplasat la distanța brațelor sau la 60-70 centimetri distanță
  4. când vorbești la telefon, utilizează  căștile sau difuzorul telefonului. Nu ține niciodată telefonul între urechi și umeri pentru că acest lucru poate duce la tensiuni musculare

Postura corectă a corpului când stai pe scaun

  1. acoperă suprafața spătarului de la scaun cu spatele; folosește o pernă lombară dacă simți nevoia
  2. reglează spătarul scaunului de birou, astfel încât să fie înclinat la 100-110 grade. Știai că, un unghi înclinat reduce presiunea coloanei vertebrale?
  3. relaxează-ți umerii
  4. reglează înălțimea cotierelor astfel încât, coatele să fie la un unghi deschis de 100-110 grade
  5. plasează tastatura la o ușoară înclinare atunci când stai în poziție verticală
  6. alege o tastaură ergonomică

Noțiunea de wellbeing este din ce în ce mai discutată. Mă bucur foarte mult când văd că românii devin din ce în ce mai receptivi la acest subiect. Evenimentele din ultimii doi ani au schimbat în mare parte modul de lucru și cred că astăzi, înțelegem mai bine importanța wellbeing-ului la job. Acesta este o nevoie universală, doar ne petrecem atât de mult timp la birou! Inevitabil trebuie să vorbim despre ergonomie care presupune amenajarea unui spațiu de lucru dedicat, mulat pe sarcinile pe care le întreprinzi și care să-ți asigure o postură corectă, lumină naturală și confort. Îmbucurător sau nu, cercetările arată că ne petrecem o treime din viață la locul de muncă, cel mai mult timp în fața unui calculator. Pe propria piele, îmi dau seama că perifericele sunt extrem de importante, de la ele pornind într-un fel, ideea de confort în spațiul de lucru.

Câteva cifre care dau de gândit! 10% dintre persoanele care utilizează computerul tastează de 3 milioane de ori pe an și parcurg 26 kilometri cu mouse-ul anual, pe suprafața de lucru. 22% dintre cei care lucrează încă de acasă se plâng de faptul că nu au un set-up special pentru activitățile zilnice.

Deoarece stau multe ore în fața calculatorului încerc să mă protejez pe cât posibil și să țin cont de sfaturile pe care le-am oferit mai sus. De aceea, m-am bucurat enorm să aflu despre tastatura ergonomică curbată, marca Logitech.  Brandul încurajează utilizatorii să adopte un stil de viață sănătos, cu varii beneficii pe termen lung. Tastatura Logitech K860 plasează degetele, mâinile, încheieturile și brațele într-o postură mai naturală. Imposibil să nu observi lipsa de tensiune în momentul în care mâinile vor ateriza pe tastatură. Forma înclinată reduce tensiunea musculară pe încheieturi și antebrațe, menținând mâinile și umerii relaxați. De fapt, s-a dovedit că  ERGO K86O wireless a redus activitatea musculară cu 21% în partea superioară a mușchiului trapez, comparativ cu o tastatură tradițională.

Tastatura nou lansată oferă cu 54% mai mult sprijin pentru încheietura mâinii, reducând îndoirea încheieturii cu 25%. Tastatura este protejată de trei straturi :

  1. strat de suprafață format dintr-un material de 0,5 mm grosime, rezistent la pete, ușor de curățat și neted la atingere
  2. strat de suport cu spumă de densitate înaltă de 2 mm care oferă o senzație confortabilă, fermă și care dispersează în mod egal presiunea
  3. strat de confort cu spumă de memorie de 4 mm care indubitabil îți oferă un cadou plăcut și personalizat, îmbunătățind senzația de confort și relaxare

De ce să alegi tastaura Logitech K860?

See Also

  • este certificată oficial de United States Ergonomics, fiind dezvoltată de cei mai buni specialiști în ergonomie
  • cadrul curbat te ajută să tastezi mai comod, postura fiind îmbunătățită în timp ce lucrezi, iar forma curbată reduce durerile de încheieturi, sporind în acest mod confortul brațelor, al umerilor și gâtului
  • suportul pentru încheietură îți oferă confort când tastezi
  • când lucrezi mâinile stau într-o poziție naturală, iar datorită tastelor concave degetele se orientează natural pentru a mări receptivitatea și stabilitatea
  • postura încheieturilor va rămâne confortabilă chiar dacă stai pe scaun sau în picioare datorită înălțimii reglabile
  • dacă ești mama Excelului, vei avea la dispoziție toate tastele de care ai nevoie, inclusiv cele numerice, în partea dreaptă a tastaturii

Este esențial pentru mine să fac alegeri sănătoase, de aceea mă informez mereu și caut răspunsuri neîncetat. Te îndemn și pe tine să faci la fel. Pe termen lung vei observa cum armonia prinde contur în viața ta.

Fă mișcare

Pentru a contracara efectele unei vieți sedentare și al unui job care îți impune să stai foarte mult pe scaun în fața calculatorului, trebuie să te miști regulat. Setează-ți alarma de la telefon să sune din oră în oră, iar timp de 5-10 minute să faci efortul să te plimbi prin casă, făcând diverse activități. Dacă ești la birou, fugi-fuguța și cumpără-ți o cafea de la restaurantul complexului de birouri în care te afli sau mergi la cantină să-ți comanzi prânzul. Nu lua mașina cu tine, dacă îți permiți asta. Mai bine încearcă dimineața spre birou și seara spre casă să mergi pe jos. În acest fel îți pui sângele în mișcare și îți relaxezi corpul.

De altfel, un simplu antrenament de jumătate de oră acasă, după program este suficient pentru ca organismul tău să-ți mulțumească. Fă cât mai mulți pași și contorizează-i pe telefon. Mergi măcar 10000 de pași zilnic și crede-mă, viața o să ți se schimbe în mai bine!

Nu-ți tortura ochii

Probabil că nici nu-ți dai seama, dar așezarea și privirea fixă în ecranul computerului, pune multă presiune pe ochi. Deși consideri că ecranul calculator nu este extrem de luminos, el produce lumina la care te uiți, ore în șir. Astfel, apare tensiunea oculară și problemele de vedere. Vestea bună este că există o soluție simplă pentru a evita supraîncărcarea oculară. La fiecare 10 minute, ia-ți o secundă pentru a închide ochii și oferă-le astfel, o pauză. Dacă te observi cum timp îndelungat te-ai holbat la ecranul calculatorului, încearcă să devii cât mai conștient de acest lucru și să nu-l repeți. Să știi că este esențial să clipești, fă-o des cât stai în fața calculatorului deoarece, acest lucru îți menține ochii limpezi și clari.

Menține-ți biroul curat

Poate nu îți dai seama, dar un birou curat te protejează de microbi. Când ajungi dimineața la muncă, primul lucru pe care să-l faci  de acum înainte este să-ți dezinfectezi biroul, calculatorul, tastaura și lucrurile pe care de obicei le folosești. Hai, că nu-i deloc greu și nu îți ia mai mult de cinci minute.

Dacă înveți să fii conștient de fiecare lucru și pas pe care îl faci, îți vei îmbunătăți fără doar și poate viața. Petreci foarte mult timp lucrând, așa că încearcă să te păzești de lucrurile nocive care apar inevitabil în astfel de situații. Alege corect în fiecare zi!. 

Foto: Andrei Zafiu

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top