Now Reading
Cum sa te protejezi in caz de cutremur

Cum sa te protejezi in caz de cutremur

Metoda „Lasa-te jos, protejeaza-ti capul si ramai acolo” este cea mai sigura

4 martie 1977: Romania se scutura timp de 55-56 secunde. Bilantul e dezastruos: 1578 de morti, 11.300 de raniti. E cel mai distructiv seism din Romania, cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter. Epicentrul: bineinteles, Vrancea. De atunci si pana acum se mai inregistreaza cutremure in Romania, insa nici unul nu se soldeaza cu morti sau raniti. De curand, la 8 februarie a.c., Romania se scutura din nou. Seismul are o magnitudine de 5 grade pe scara Richter si este resimtit destul de puternic. Si de data aceasta, epicentrul se afla in Vrancea.

O intrebare ne macina de multe ori: Ce e de facut in caz de cutremur? Cum reactionam, unde ne adapostim, ca sa fim in siguranta? E valabil sfatul cu “statul in tocul usii” sau e doar un mit? Alianta Tarilor cu Risc Seismic din SUA, Earthquake Country Alliance, o asociatie din California, a elaborat un ghid de conduita in caz de seism, sfaturile fiind culese de la experti in domeniu, echipe de salvare din SUA si din alte tari, dar si de la manageri de siguranta si cercetatori. Cu totii conchid ca metoda „lasa-te jos, protejeaza-te si ramai acolo” este cea mai sigura.

Ce facem cand pamantul incepe sa se cutremure

Probabil ca ai trait cutremure mici, in care pamantul s-a miscat putin. Ai fugit afara sau pur si simplu nu ai facut nimic si ai scapat teafar si nevatamat. Insa cand pamantul se zguduie inainte si inapoi cu o putere nemaintalnita, e foarte important cum reactionezi pentru a ramane in siguranta. In primul rand, trebuie sa te protejezi pe tine. Nu alerga nicaieri, pentru ca s-ar putea ca obiectele din jurul tau sa cada si sa te raneasca. In schimb:

  1. Te lasi imediat jos, in genunchi, sprijinindu-te pe maini. Astfel, nu risti sa te doboare ceva, si, in acelasi timp, poti sa te tarasti spre un loc sigur.
  2. Iti acoperi capul si gatul cu una din maini. Astfel, eviti sa iti pice ceva in cap, iar cu cealalta mana poti sa te tarasi sub o masa sau un perete (departe de geamuri).
  3. Ramai in pozitia aceasta pana cand seismul se opreste. Astfel, esti pregatit sa iti cauti alt adapost daca cel sub care te afli se deplaseaza/se prabuseste. In cazul in care nu ai gasit nici o masa sub care sa te adopostesti, ramai departe de peretii exteriori si iti acoperi capul si gatul cu ambele maini.

De ce nu este indicat sa fugi in timpul unui seism

Simplu. Pentru ca un cutremur poate fi atat de violent, incat efectiv sa nu poti sa fugi sau sa te tarasti. De aceea este bine sa te lasi tu jos inainte ca seismul sa te arunce el la pamant, si sa iti protejezi partile vitale ale corpului – capul si gatul. Metoda „Lasa-te jos, protejeaza-te si ramai acolo” este cea mai buna pentru a scapa in viata dintr-un seism foarte puternic.

Expertii au studiat ranile victimelor cutremurelor si au ajuns la concluzia ca majoritatea au fost provocate de obiecte care au cazut pe victime in timp ce acestea incercau sa fuga (televizoare, lampi, biblioteci, sticla, etc). Se pare ca sansele sunt mai mari sa mori ranit de vreun obiect, decat intr-o cladire care se prabuseste.

Daca in interior nu exista mobila care te-ar putea rani, indicat este sa te adapostesti sub un perete interior. Peretii exteriori sunt primii care se prabusesc, respectiv ar putea avea geamuri care se sparg si te pot rani. Daca te afli in pat la momentul seismului, indicat este sa ramai acolo si sa iti acoperi capul cu o perna. Aceleasi studii au relevat faptul ca multe victime nu ar fi fost ranite daca ar fi ramas pur si simplu in pat si nu ar fi incercat sa paraseasca acea cladire.

De cele mai multe ori, cladirile nu se prabusesc

Imaginea cladirilor prabusite in urma seismelor extrem de violente este cea care ni se intipareste adanc in retina. Nimeni nu poate ramane indiferent la vederea imaginilor cumplite – Japonia, de pilda, unde au loc saptamanal cutremure, ne-a oferit, din pacate, de prea multe ori prilejul unor imagini traumatice. Insa trebuie sa stiti ca prabusirea cladirilor este, de multe ori, o exceptie in cazul unui cutremur. Echipele de profesionisti sunt insa astfel antrenate incat sa stie unde se afla locurile unde ar putea fi supravietuitori ai seismului, in functie de tipul cladirii care s-a prabusit. Chiar acesta este scopul metodei „Lasa-te jos, protejeaza-te si asteapta acolo”: Ca oamenii sa ramana intr-un loc sigur unde vor putea fi gasiti de echipele de interventie.

Exceptia de la regula

Exista, desigur, si o situatie in care regula „Lasa-te jos, protejeaza-te si ramai acolo” nu se aplica. Aceasta metoda nu se aplica in cazul in care te afli la parterul unei cladiri din chirpici, cu un tavan foarte greu. In acest caz, trebuie sa te misti rapid afara, pentru ca s-ar putea ca tavanul sa se prabuseasca peste tine.

Ce NU recomanda expertii

  1. Sa nu alergi afara sau in alte camere in timpul seismului. Cel mai periculos loc din timpul cutremurului este cel de langa peretii exteriori. Geamurile, fatada si alte detalii arhitectonice de pe peretii exteriori sunt, de regula, primele lucruri care se vor desprinde.
  2. Nu sta in tocul usii. In casele moderne, tocul usii nu este mai rezistent decat alte parti ale casei. S-ar putea ca, stand in tocul usii, sa nu iti poti proteja destul de bine capul. Esti mult mai in siguranta sub o masa, de pilda.
  3. Nu te deplasa in asa-zisul „triunghi al vietii”. Un e-mail a circulat in ultimii ani, descriind asa-zisul „triunghi al vietii”, o alternativa a metodei „Lasa-te jos, protejeaza-te si ramai acolo”. Insa informatiile din acest e-mail nu au o baza stiintifica si sunt, in mare masura, eronate. Printre altele, acolo se vorbeste despre faptul ca intotdeauna cladirile se vor prabusi in timpul cutremurelor, ceea ce nu este adevarat. Despre faptul ca mobila este strivita prima (gresit – de multe ori oamenii au supravietuit, protejati fiind de mobila). Despre faptul ca oamenii ar putea anticipa locurile potential sigure dintr-o cladire (gresit – un om obisnuit nu va putea niciodata sa isi dea seama de acest lucru). In plus, tot aceste informatii spun ca oamenii pot sa se deplaseze in timpul cutremurului pana la locul dorit, ceea ce este o mare eroare si ii poate costa viata.

Daca doresti sa vezi unde in Europa si in lume au avut loc cutremure in ultimele ore, site-ul Centrului Seismologic European-Mediteranean, http://www.emsc-csem.org/, este o sursa foarte buna de informare.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top