Expectations vs Reality: dependența de Social Media. Cum ne influențează viața fără să ne dăm seama
Dependența este explicată în dicționarul limbii române ca: „situația de a fi dependent”; „stare de supunere, de subordonare” sau „stare patologică datorită obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente”. În S.U.A și China deja există clinici de digital detox, locuri unde oamenii merg special pentru a scăpa de relația toxică pe care o au cu cu mediul online, adică de dependența de social media. Nu este o utopie și nici un episod din Black Mirror, ci realitatea cu care ne confruntăm cu toții.
Un studiu din 2018 din Irlanda de Nord a arătat că performanțele școlare ale studenților sunt mult mai mici din cauza folosirii excesive ale rețelelor sociale. Cu toate că internetul este o binecuvântare pentru rasa umană, cei care nu știu să-l folosească corect se pierd în el.
Dacă te-aș ruga să te gândești la o aplicație de pe smartphone pe care o folosești zilnic, mai mult ca sigur mi-ai spune că Instagram, YouTube, TikTok sau Facebook îți sunt indispensabile.
Dacă vrei să știi câte ore petreci pe social media descarcă aplicația gratuită StayFree unde poți să vezi exact câte ore stai pe fiecare aplicație de pe telefon. Instagram îți arată direct din aplicație cât timp petreci pe feed. Tot ce trebuie să faci este să intri pe profilul tău și la secțiunea Activitățile tale să selectezi Timp și vei vedea media zilnică de ore petrecute pe platformă. Pentru Facebook intra in Setari și Confidențialitate și verifică Timpul petrecut pe aplicație, iar apoi minuneaza-te cât de multe clipe aloci pe zi rețelelor sociale. Realitatea e total diferită de ceea ce te așteptai tu.
Eu, spre exemplu, când am verificat prima dată aceste tool-uri m-am îngrozit. Nici nu îți dai seama cum timpul se scurge doar verificând cine, cum, când, de ce a postat o nouă poză pe Instagram. Cercetătorii au estimat că dintr-un calcul simplu oamenii își vor petrece în medie cinci ani și trei luni din viață doar pe rețelele sociale. Din păcate această medie este în creștere din ce în ce mai mare… iar asta se poate traduce ca dependență de social media.
De aceea, pentru consumul moderat de social media iată câteva lucruri de care să ții cont:
Sugestia numărul 1
Dependența de media virtuală poate fi privită ca o formă de viciu în care indivizii manifestă o dorință aproape compulsivă de a folosi rețelele sociale. Aceștia de obicei sunt îngrijorați de reacțiile pe care le stârnesc online. Studiile au arătat că simptomele dependenței de social media se manifestă prin reacții fizice și emoționale, tulburări de comportament sau probleme interpersonale și de socializare cu mediul ambiant. S-a raportat că dependența de rețelele sociale afectează aproximativ 12% dintre utilizatori. Studii diferite au arătat același rezultat, și anume că folosirea prelungită a rețelelor sociale cum ar fi Facebook este asociată cu probleme de sănătate precum: stres, anxietate și depresie.
Pentru a nu căpăta dependența de social media sunt de părere că adolescenților și copiilor în general, ar trebui să le fie limitat accesul la internet de către părinți. Iar aceștia din urmă să fie conștienți de exemplul pe care îl dau mai departe. Excesul nu poate să ducă la rezultate pozitive niciodată, așa că urmărește cu diplomație și tact comunicarea online a copiilor tăi. Dar nu uita de tine.
Sugestia numărul 2
Nu tot ce zboară se mănâncă sau nu tot ce se postează pe Instagram este real. Da, una dintre caracteristicile definitorii ale oamenilor este comunicarea fiind născuți pentru a socializa. Și cum mândria este păcatul fundamental e clar că marile companii private folosesc asta împotriva noastră. Ne place să ne lăudăm cu reușitele, posesiunile, hainele pe care le avem, cu fizicul nostru și inclusiv cu copiii și familia noastră. Iar Facebook sau Instagram ne lasă să facem toate astea într-un mod mai puțin jignitor pentru restul comunității.
Și hai să fim sincere că urmărim cu toate câte like-uri primim la noua poză de pe Facebook. Validarea socială este un must de când lumea și pământul, dar care acum reprezintă normalitatea. Pentru tinerii de azi și nu numai, fiecare reacție de Love, Like, Care, Angry sau HaHa reprezintă o notă de rating a statutului lor social. Aprecierile îi fac să se simtă incluși, dar le hrănește ego-ul pentru că acolo este despre ei. Și astfel apar comparațiile, frustrarea și anxietatea care pândesc în fundal. Lucru atât de greșit pentru că toți postăm pe rețelele sociale doar lucrurile pozitive, nu și cele urâte. Dacă postăm ceva dureros, de cele mai multe ori o facem ca să cerșim mila și atenția celor din jur, hrănindu-ne și de data aceasta ego-ul.
Nu te compara cu ceilalți online sau în viața reală. Dacă simți cum încolțește undeva adânc, în sufletul tău invidia limitează timpul pe care îl petreci online și încearcă să construiești relații în afara casei și în afara zonei tale de confort.
Sugestia numărul 3
Vorbeam de invidie mai sus, emoție declanșată de comparațiile pe care social media le trezește în oameni. Dar te-ai gândit că în loc să faci scroll pe telefon, dorind viețile altor oameni ai putea să aduni toată această energie irosită în ceva care îți aduce beneficii în viață?
De aceea doresc să discut despre comportamentul imitativ pe care social media îl creează. Până la 25 de ani cortexul prefrontal, științific vorbind nu este perfect format. Acesta este responsabil de luarea deciziilor astfel, tinerii până în 25 de ani sunt mai predispuși să imite ceea ce văd. De aceea, în liceu și prima parte a maturității preferăm să fim laolaltă cu turma, ca mai apoi să dorim ieșirea din ea. Foarte multe comportamente toxice și deviante sunt cauzate de imitație, dorința fierbinte de a fi ca ceilalți, de a face un lucru considerat cool.
Cel mai important este să controlezi timpul pe care îl petreci online. Încearcă să fii prezentă acasă alături de familie și să lași deoparte smartphone-ul. Închide aplicațiile de Facebook sau TikTok și nu te lăsa notificările să-ți controleze starea de spirit. Dacă ai copiii, ai grijă la intervalul pe care îl folosesc pe laptop, la televizor sau pe tabletă pentru ca să facă diferența clară între viața reală și cea trăită online.
Sursă foto: Pexels
***