Now Reading
Cum să nu fii idiot în Social Media (ghid pentru avansați)

Cum să nu fii idiot în Social Media (ghid pentru avansați)

A tot circulat pe Facebook un super banc: “înainte de Facebook, doar familia ta și prietenii știau că ești prost”. Trebuie să recunosc că am râs cu lacrimi. Mi s-a mai întâmplat ceva similar la bancul: ”Unde se duc analfabeții după ce mor? Pe lumea cealantă!” În fine, să revenim la subiectul propus. Social Media, adică Facebook, Instagram, Twitter, dar și blogurile, care sunt foi veline, numai bune de umplut de oricine își dorește să își transmită mesajul, ideile, viziunea asupra vieții… Și pentru că zilnic văd diverse expuneri ce ridică semne de întrebare asupra inteligenței autorului, m-am gândit să întocmesc o listă despre cum să nu fii idiot în Social Media.

Desigur, acest scurt îndrumător poate fi de folos doar celor care mai au totuși chiar și o fărâmă de minte, ca să-și dea seama că s-ar putea să fie idioți. Deci, în acele cazuri, mai e speranță. Pentru că am dat search în Google ca să văd dacă mai apare acest titlu și am găsit unul, din 2016, care însă face referire la cel mai de jos nivel de idioți. Ăla e rezolvat deci. Eu mă adresez celor care știu să scrie corect în limba română.

Așadar…

  • Înainte să postezi informațiile pe care vrei să le faci publice, asigură-te de veridicitatea și sursa lor. Există o sumedenie de site-uri care promovează niște inepții gigantice pentru a atrage click-uri – clickbait. Dacă ceva ți se pare WOW, te sfătuiesc să mai cauți știrea respectivă și în presa ceva mai serioasă.
  • Acceptă că există și păreri diferite de ale tale. Pe bune, în principiu nimeni nu e în posesia adevărului absolut. Sau, dacă e cineva, fii sigur că nu e printre noi, pe Facebook. Are chestii mai importante de rezolvat… Dacă totuși nu poți accepta altă părere și tot ce poți să faci e să arunci cu mizerie, recomandarea mea este să îți cauți activități mai înălțătoare…sau pur și simplu, uită-te în altă direcție.
  • Vrei să faci mișto de cineva? OK! Se poate, daaaaar prezintă tot adevărul, nu doar frânturi care alcătuiesc tabloul pe care tu vrei să-l înfățișezi. Făcând astfel, îți bați joc și de cititorii tăi care cred ce rahat mănânci acolo și îl înghit pe nemestecate.
  • Nu-ți place de mine, feel free să cauți în altă parte. E o lume liberă, deocamdată (la cea a netului mă refer), și sigur, sigur vei găsi pe cineva pe gustul tău pe care să urmărești.
  • NU jigni. NU înjura. Dacă știi rubrica lui Jimmy Kimmel ”mean tweets”, înțelegi la ce mă refer. Vei dovedi doar că ești idiot, nicidecum un fel de Tarantino.
  • NU SCRIE CU CAPS ȘI NU FOLOSI !!!!!!! & ?????? tot timpul. O să pari o persoană care urlă mereu. Și care e la limita isteriei. Nu vrei să fugă oamenii de tine, pe bune. Dacă ai o idee care chiar trebuie subliniată, da, acceptăm CAPS. Dar hai să ponderăm putin majusculele. 😀
  • Nu da share la 20 de lucruri într-o oră. De la articole bizare cu extratereștrii de pe Marte, la share-uri de concurs, pe wall-ul tău se adună toate. ÎNTR-O ORĂ! Vezi? Tocmai am subliniat cu ajutorul majusculelor o idee care nu e deloc în regulă. O să-mi inunzi feed-ul cu niște prostii care nu mă interesează. Vei deveni agasant. Și o să-ți dăm unfriend. Eu și mulți alți prieteni virtuali de-ai tăi. 

Cam acestea au fost observațiile mele, după niște sesiuni intense de scroll pe Facebook, Instagram, bloguri și tot așa. Dar lista este deschisă, așa că aștept și exemplele voastre de “așa nu”.

See Also

În orice caz, la final, concluzia e una singură: fii deștept, nu idiot!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top