Now Reading
Controlul oftalmologic la copii înainte de începerea școlii.

Controlul oftalmologic la copii înainte de începerea școlii.

A trecut mai bine de un an de când școala copiilor s-a desfășurat preponderent în fața ecranelor. Așadar timpul în care ochii lor au fost supuși luminii albastre a computerului a crescut considerabil. . Din toamna aceasta, speranțele mai tuturor sunt ca cei mici să revin în format fizic la școală și astfel să mai reducem din presiunea pe care au pus-o pe ochii lor în tot acest timp.

Se zice că un copil de până în 12 ani învață în proporție de 80% vizual. Așa că anul care a trecut partea vizuală a învățatului a arătat foarte diferit de ceea ce știam. Ce a însemnat un an petrecut în fața monitorului? Ți-ai pus problema că fiul sau fiica ta ar putea avea probleme de vedere care îi pot afecta abilitatea de a învăța? Dacă nu ai avut până în acest moment gânduri legate de acest subiect, atunci este cazul să o faci. Am făcut echipă împreună cu medicul primar oftalmolog Mihaela Simion și cu Opticavedere,  pentru a vă oferi răspunsuri la întrebările care ar trebui să îi preocupe pe părinți.

Ce este mai exact lumina albastră și cum ne putem proteja copiii de acțiunea ei nocivă?

Lumina solară este o lumină albă. Ea este formată din radiații de lungimi de undă diferite, colorate de la roșu , trecând prin roșu , galben, verde până la albastru, mov și indigo. Combinat, acest spectru de raze luminoase colorate creează ceea ce noi numim “lumina albă” sau lumina solară. Exista o relație inversă între lungimea de undă a razelor de lumină și cantitatea de energie pe care o conțin. Razele de lumină care au lungimi de undă relativ lungi conțin mai puțină energie, iar cele cu lungimi de undă scurte au mai multă energie.

Razele de la capătul roșu al spectrului luminos vizibil au lungimi de undă mai lungi și, prin urmare, mai puțină energie. Razele de la capătul albastru al spectrului, au lungimi de undă mai scurte și mai multă energie.

Lumina albastă este emisă de toate dispozitivele electronice cu display.

Ea poate produce

  • Cefalee/durerei de cap
  • Tulburări de somn
  • Senzația de ochi uscat
  • Sindromul de stres ocular digital

Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea și somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de concentrare, potrivit mai multor studii.

De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producției de melatonină, hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn.

Când nivelul de melatonină și ciclul somnului sunt dereglate, crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, oboseală cronică sau chiar depresie. 

Expunerea la lumina albastră declanșează reacții în retină ce au ca și consecință degenerarea acesteia.  

Când este cazul unui control oftalmologic la copii? Există oare o recurență cu care ar trebui efectual această vizită la medic?

Consultul oftalmologic al copiilor și adolescenților trebuie efectuat în mod obișnuit anual, în schimb în situația de față, perioada dintre consulturi trebuie crescută în funcție de indicația oftalmologului la 3 sau 6 luni. Acesta va ține cont de vârstă, viciile de refracție ale pacientului.

Rareori veți vedea un copil care va acuza lipsa bună a vederii. Cei mai mulți copii pur și simplu nu își dau seama dacă vederea lor este cea bună sau nu. Dar văzul este un simț de care cu greu ne putem lipsi. Ne ajută zi de zi să ne desfășurăm activitățile. Dar care e situația la școală? De ce este atât de important să ne asigurăm că ei văd bine în clasă?

Este foarte important să știm dacă fiul sau fiica noastră vede bine în timpul orelor de curs pentru a-și putea desfășură activitatea de învățare în condiții optime.

De multe ori suntem prea preocupați de treburile zilnice, nebăgând de seamă unele aspecte evidente care ne-ar putea îndruma la un control oftalmologic cu copilul. Cum ne putem da seama dacă copilul are probleme de vedere? 

See Also

Simptomatologia este variată începând cu clipitul des, strâns din ochi, apropierea excesivă de textele care trebuie citite, până la cefalee inensă.

Ochelarii de vedere, fără discuție esențiali pentru unii, sunt însă niște obiecte costisitoare. Poate că atunci când problema de vedere nu este una prea gravă, există cazuri în care părintele zice să nu mai facă această cheltuială. Cum se poate găsi o soluție avantajoasă în timp?

Soluția cea mai avantajoasă este purtarea ochelarilor. Ar fi util ca acești ochelari să aibă lentile cu protecție pentru lumină albastră.

Copiii pot purta și lentile de contact?

Da, copiii pot purta lentile de contact cu respectarea indicațiilor date de prescriptor.

Care ar fi un plan corect pentru controlul sănătății ochilor de-a lungul vieții?

Este foarte greu de făcut un plan de control al sănătății pe toată viața, dar important este de știut că aceste consulturi oftalmologice trebuie efectuate anual și medicul oftalmolog le personalizează atât frecvența acestora cât și investigațiile oftalologice specifice în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top