Now Reading
Ispirazione Italiana. O cafea și o plimbare prin Bologna.

Ispirazione Italiana. O cafea și o plimbare prin Bologna.

E cineva printre noi care nu iubește călătoriile? E cineva printre noi care nu iubește cafeaua? Ei bine, sunt aproape convinsă că mai toți dintre voi, cei care veți citi acest articol veți răspunde ”NU” la acestea două întrebări. Și tocmai de aia, textul următor este pentru voi, cu inspirație de călătorie și poftă de o cafea bună. Zic chiar să folosiți momentul pentru cafeaua de dimineață sau cea de după amiază și să vă delectați cu imagini și povești. 

Cea mai recentă călătorie pe care am făcut-o anul acesta a fost în Italia. O țară pe care o (re)descopăr de fiecare dată când îi trec pragul. Îi iubesc oamenii, tradițiile, arta, arhitectura, tainicele orășele cu ale lor străduțe, pe care pur și simplu le bat de-a lungul și de-a latul, fără încetare atunci când mă aflu acolo. Asociez de multe ori această țară cu sentimentul de plăcere de a trăi, acea plăcere de care sufletul are nevoie pentru a se (re)întoarce la frumos sau, și mai bine spus, de a căuta frumosul în orice clipă. Mă hrănesc cu amintiri și deși, sunt un om focusat pe timpul prezent, am nevoie din când în când să spun STOP.

Astăzi, vreau să vă povestesc despre ieșirea italiană care mi-a făcut atât de mult bine la sfârșit de vară. Poate vă încurajez și pe voi să nu ratați zilele acestea de soare încă destul de cald și dolofan și să plecați câteva zile în Bologna. Cu ocazia asta am vizitat Urbino și Trebbiantico, două comune apropiate de faimosul oraș.

Mi-am dorit să ajung de foarte mult timp în zona de nord a Italiei și cum planetele s-au aliniat, iar Mercur nu a mai fost retrograd am ajuns în august departe de țară, dar aproape de un spectacol arhitectural de vis. Bologna, este puternică datorită poziției geografice care îți permite lejer să vizitezi Florența, Veneția sau Milano. Eu mi-am dorit să am parte de tihnă și relaxare, de aceea nu m-am îndepărtat prea mult de oraș.

I-am vizitat fiecare locșor și am înțeles, totodată, de ce este denumită Orașul Roșu. Culoarea acoperișurilor și a fațadelor duce cu gândul într-acolo. Toată ea este un spectacol, cu biserici uluitoare, arcade antice, muzee cochete și mâncare dumnezeiască. Am aflat că la începutul secolului XX era considerată mama gastronomiei mondiale, nu știu ce s-a întâmplat până în prezent, dar recunosc că restaurantele unde am mâncat serveau mâncăruri delicioase.

Centrul vechi este foarte bine conservat și grija autorităților este vizibilă. De fapt, Bologna este cunoscută pentru turnurile inedite care te cuceresc din prima. Eu am dat la un moment dat de un protest, chiar aproape de centru, semn că e viață în acest oraș cosmopolit. Am grăbit totuși pasul și am ajuns în Piața Maggiore, inima Bologniei a cărei dantelărie arhitecturală m-a vrăjit. Bineînțeles că primul lucru pe care l-am făcut, după o plimbare lungă a fost să mă așez la o terasă și să mă delectez cu un espresso italian.

Știai că Italia are o lungă poveste de dragoste cu cafeaua? Și eu. La fiecare pas pe care îl făceam parfumul cafelei mă surprindea și de foarte multe ori, chiar acum, asociez cultura italiană cu cafeaua bună.

De aceea, vreau să te anunț că Nespresso a lansat două sortimente în ediție limitată în gama Ispirazione Italiana. Istoria Italiei este complexă, la fel și stilurile italiene de prăjire a cafelei. Ispirazione Novecento și Ispirazione Millennio au fost create pentru a pune în lumină complexa istorie a cafelei pe tărâm italian. La fel cum Bologna își cunoaște originile de la misterioșii etrusci, romanii cuceritori sau din trista perioada a bombardării agresive din timpul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscând povești diverse și fiind într-o continuă mișcare socială și culturală, la fel și aromele cafelei au cunoscut diverse nuanțe și au evoluat continuu. Acesta e tot farmecul! Nimic nu rămâne static, totul se transformă:

  • Ispirazione Novecento ne duce cu gândul la stilul clasic și tehnicile tradiționale de prăjire a cafelei
  • Ispirazione Millennio ne provoacă să gustăm din noul stil de prăjire a cafelei de specialitate

Ispirazione Novecento stă sub egida unui stil de prăjire lent și intens, preponderent dominat de cafeaua Robusta, care aduce aminte de cafeaua italienească a secolului XX. Gustul acesteia mă însoțește în Bologna cea veche, înconjurată de bătrânele palate: Palazzo dei Notai, Palazzo del Podestà, Palazzo d’Accursio, Palazzo dei Bianchi, toate construite acum 700-800 de ani. Deși totul pare vechi, de fapt, totul este nou: oamenii, construcțiile bine întreținute, muzica străzilor și mirosul cafelei rafinate bolognese.

Ispirazione Millennio în schimb, se pretează pentru omul secolului XXI, mereu cu un pas înainte, mereu spre modernitate. Până la urmă, cu toții știm că Italia inovează în industria cafelei, iar acest sortiment explorează note aromatice noi, cu aciditate mai ridicată, dar la fel de plăcute și de intense. Aceasta este un omagiu adresat originalității din industrie, unde notele fructate ale noului mileniu surprind plăcut.

Și cum v-am zis că am călătorit în Italia pentru a mă relaxa, am hotărât că Trebbiantico și Urbino, două mici localități din provincia Marche îmi vor satisface dorința de pace de care aveam atâta nevoie. Dacă ajungeți prin zonă, musai să vizitați Urbino, unul dintre centrele culturale majore din timpul Renașterii. M-a uimit faptul că aproape toate clădirile sunt intacte, atât de bine conservate și frumoase, precum: Palatul Ducal, catedrala (da, micul orășel are catedrală) sau Mănăstirea Santa Chiara (ce nume frumos!). Acest mic oraș străjuit de dealuri, atât de pitoresc, parcă pictat de o mână nevăzută a fost umblat, așa ca mine de pictorul lui Raffaello sau Donato Bramante. Mi-a plăcut foarte mult în Urbino, este locul perfect unde să te centrezi din interior spre exterior și să găsești inspirație. Poate pentru că atât de multe suflete de genii și artiști l-au locuit sau poate pentru că sunt o îndrăgostită fără leac de farmecul italian. Poate ambele, cine știe?

See Also

Dacă ți-am făcut poftă de călătorit, mă bucur. Dacă ți-am făcut poftă de cafea, mă bucur din nou și țin să precizez că sortimentele noi în ediție limitată, Ispirazione Novecento și Ispirazione Millennio, sunt disponibile în toate magazinele Nespresso, dar și online pe www.nespresso.com

Cum sustenabilitatea nu-mi este deloc străină, mă bucură să știu că cele două sortimente sunt realizate cu 80% aluminiu reciclat și sunt reciclabile. De asemenea, sunt realizate cu boabe de cafea din culturi certificate AAA.

Cafea cu parfum de poveste și amintiri care merită intens savurate. Italia, cafea… ce alegi?

Sursă foto: Horia Stan & arhiva personală

Make up: Ina Raicu

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top