Top cinci lecturi odihnitoare pentru seri relaxante de iarnă
Serile de iarnă au un farmec aparte. Nu știu tu, dar eu mă pregătesc deja de „crăciunit”. Deja de la sfârșitul lunii noiembrie decorez casa pentru sărbători, iar inima aproape că-mi stă în loc încărcată de bucuria pe care o port în această perioadă. Iubesc iarna (nu degeaba sunt născută în mijlocul fulgilor de nea), dar pentru că nu mă împac cu frigul mi-am refăcut stocul de șosete trăsnite, dar simpatice cu reni, Moș Crăciuni și steluțe colorate.
Am impresia că în anotimpurile reci citesc cel mai mult, așa că am profitat de Black Friday și mi-am comandat lecturi, romane și povești de citit și imaginat în serile friguroase de noiembrie. Așadar, m-am gândit să împărtășesc cu tine câteva titluri de cărți pe care le-am citit deja sau care mă așteaptă să le răsfoiesc cu drag.
Citește și:
Țin să precizez că mi-am alcătuit un mic „kit crăciunistic” pentru lecturile mele, așa că vreau să-l știi și tu. Poate că te inspir cumva. Așadar: fă atmosferă în casă cu ajutorul lumânărilor. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Poți adăuga și difuzorul cu diferite arome specifice de iarnă: turtă dulce, caramel sau portocale (ce-ți place ție mai mult și te ajută să intri în mood). Muzica de pe fundal nu trebuie ratată, așa că un pic de jazz sau un concert marca Ludovico Einaudi care îți cântă doar ție la pian pot reprezenta stropul acela de magie, de care ai nevoie din când în când. Nu uita de pijamaua cât mai comodă, șosetele în culori turbate și păturica de sezon. Voila! Ești gata pentru lecturi odihnitoare de seri de iarnă.
-
Micuțele doamne de Louisa M. Alcott
Când eram mică, micută îmi aduc aminte că rula o telenovelă veche pe acasăTV (mai există postul ăsta?) numită „Mujercitas”, pe românește „Micuțele domnișoare”. Așa de mult mi-a plăcut serialul latino-american că mama mi-a adus de la biblioteca școlii cartea cu același nume. N-am prea înțeles eu mult la 12 ani din romanul Louisei Alcott, dar timpul a trecut și am recitit cartea, privind-o cu ochi diferiți, mai maturi și mai plini de înțelesuri. Este o carte pe care am citit-o la gura sobei, în casa bunicii mele și îmi amintește de mirosul de mere coapte pe plită și de semințele de dovleac prăjite de mamaia mea dragă special pentru mine. „Micuțele domnișoare” este printre cele mai frumoase romane pe care le-am citit și unde mai pui că se citește repede repejor.
Scriitoarea îi înfățișează atât de frumos pe părinții domnișoarelor March, încât parcă trăiesc și eu dragostea și devotamentul pentru copilele lor. Îmi place că fiecare soră este diferită, dar are o vrajă aparte, deși personajul meu preferat rămâne Jo. Am empatizat cel mai mult cu ea și i-am admirat noblețea și puterea. Deși n-am fost niciodată o băiețoasă, sunt rebelă și mereu am asociat-o pe Jo cu franchețea și libertatea de a fi. Nu vreau să dau prea mult din casă pentru că doresc să te invit pe tine în familia March ca să iei și tu parte, la fel ca mine, la această poveste nemuritoare care ne învață că familia este totul.
-
Papesa Ioana de Donna Woolfolk Cross
De scaunul pontifical am auzit cu toții, mai puțin de un anumit scaun de marmură cu o formă ciudată. Înainte de învestitură, fiecare Papă trebuia să se așeze pe un scaun îngăurit pentru „a fi palpat” în zonele „sensibile”. Tradiția este veche cât Biserica Catolică, dar din păcate n-am găsit informații care să ateste că Papii mai actuali au luat parte la acest ritual. De unde a pornit demonstrarea bărbăției papilor? Ei bine, Papesa Ioana se pare că ar fi existat în realitate, prima și singura femeie însetată de cunoaștere care a reușit prin istețime, devotament și curaj să ocupe cel mai râvnit scaun al umanității. În 2018 au fost găsite niște monede din argint care sugerează că Papa Johannes a existat cu adevărat în epoca îndepărtată a Evului Mediu.
Cartea lui Cross este rezultatul unui studiu de șapte ani prin care scriitoarea americană a reușit să zugrăvească portretul unei eroine în căutare de cunoaștere. În ciuda unei epoci în care femeile erau desconsiderate și judecate de bărbații timpului pentru păcatul de a-l fi izgonit pe Adam din Paradis. De altfel, multe femei deghizate în straie bărbătești au luptat pentru cunoaștere, indiferent de limitele epocii pe care au traversat-o. Papesa Ioana este un roman istoric de ficțiune, iar pentru pasionatele de istorie și relicve misterioase, Ioana o să fie o adevărată revelație.
-
Flori pentru Algernon de Daniel Keyes
Cum aș putea descrie mai bine această carte? Nu-mi dau seama încă, pentru că este un mix perfect de duioșenie, curiozitate, motivație și frumos, încât pentru mine este în top trei cele mai bune lecturi citite vreodată. Cartea descrie povestea lui Charlie, un bărbat trecut de 30 de ani cu un IQ foarte scăzut. Societatea îl numește retardat sau handicapat, oamenii râd de el, își bat joc de el și îi mutilează sufletul zi de zi. Cu toate astea, Charlie nu vede răutatea din jurul lui, ci oferă bunătate fiecărei persoane pe care o cunoaște, indiferent de loviturile primite. Mi-e așa drag de Charlie, numai gândindu-mă la el, ochii mi se umplu de lacrimi. Dar ce legătură nemuritoare apare între el și un șoricel? Mai bine te las pe tine să descoperi twist-ul celor două vieți, om și animal, experimente de laborator ale căror lecție principală este lecția singurătății.
-
Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler
Ce poate fi mai frumos decât iubirea dintre un bărbat și o femeie? Ce poate fi mai inocent decât speranțele unei tinere fete? Maya crede în iubire și crede în vorbele unei ghicitoare care i-a spus odată că se va mărita cu un bărbat al cărui nume începe cu R. E adevărat că litera aceasta o va urmări toată viața în Europa rafinată și în Orientul amăgitor. În această carte, luna are gust de șofran, iar dorința de cunoașterea este condimentul care alimentează dragostea eroinei noastre. Pe scurt, în secolul XIX, femeile nu au acces la informații, rolul lor în societate fiind desconsiderat de mai-marii vremii, dar Maya îți dorește mai mult. Este aventuroasă, este curioasă și fermecată de posibilitățile nelimitate pe care le vrea la degetul ei mic. Oare alegerile eroinei sunt predestinate sau reprezintă suma unor coincidențe semnificative? Te las pe tine să descoperi și să-mi spui și mie.
-
Pânza de păianjen de Cella Serghi
Cartea mi-a fost recomandată de mama celei mai bune prietene și deși, am privit-o cu scepticism (nu știu din ce motiv) acum este o comoară în inima bibliotecii mele. Cartea are tentă autobiografică pe care autoarea o mărturisea des în interviurile acordate. La fel ca personajul feminin principal, Diana (personajul principal) și Cella Serghi s-au luptat cu prejudecățile lumii și măștile sociale pe care trebuiau să le folosească într-o lume superficială și de cele mai multe ori, lipsită de valoare.
Așadar, Diana la un moment dat va trebui să aleagă: dragostea visătoare și pasională sau viață sigură, dar lipsită de farmec? Pânza de păianjen poate fi citită de o adolescentă în căutare de sens sau de o femeie care a priceput deja, fără ocolișuri că viața este ca o pânză de păianjen „lipicioasă, cenușie în care omul se zbate ca o muscă.”
Dacă și tu ai poftă de lectură și ai citit în ultima vreme cărți interesante, lasă-le în comentarii ca sursă de inspirație pentru serile relaxante de iarnă.
Sursă foto: Pexels.com