Now Reading
2022 poate fi un succes. Cum să îți setezi obiective realiste?

2022 poate fi un succes. Cum să îți setezi obiective realiste?

Norman Vincent Peale, autor american, cunoscut pentru popularizarea conceptului de gândire pozitivă susținea că, trebuie să țintești cât mai sus și să-ți stabilești obiective de anvergură. Chiar dacă nu le vei atinge, măcar știi că ai făcut ceva extraordinar. 

Sunt de acord cu acest aspect al optimismului conștient pe care trebuie să-l avem ca să facem din viața noastră un loc minunat și îmbelșugat, din toate punctele de vedere, doar că uneori mi se pare conceptul cam tras de păr. Serios acum, nu o să ajung niciodată prima femeie președinte a Statelor Unite ale Americii și nici actriță faimoasă la Hollywood. De ce? Pentru că din punctul meu de vedere, un OBIECTIV trebuie trebuie să fie o combinație echilibrată între ambiție și realism.

Lucrez în marketing. Drept urmare, ideea unui obiectiv măsurabil nu îmi este deloc străină. De la bun început am înțeles că totul trebuie să fie condus de obiective clare și asta m-a ajutat să-mi formez traiectoria profesională. Dar stabilirea acestora și mai important, atingerea obiectivelor poate avea impact pozitiv, semnificativ asupra tuturor aspectelor care țin de viața mea, în general, nu doar la nivel vocațional.

De aceea, în materialul de azi doresc să discut despre IMPORTANȚA stabilirii unor obiective realiste și care sunt beneficiile unei gândirii juste, fără să te lași furat de iluzii și vise false.

  • Stabilirea + atingerea obiectivelor = încredere în forțele proprii

Lumea toată se confruntă cu o criză pandemică… de neîncredere în propriile forțe. Un studiu realizat în UK în acest an a arătat că 62% dintre femei nu cred despre ele că sunt inteligente. Iar în mod uluitor, atât bărbații, cât și femeile nu cred că sunt buni la ceea ce fac (din punct de vedere profesional). Din păcate, stima de sine scăzută este asociată cu un risc crescut de depresie, anxietate și chiar suicid.

Te întrebi ce legătură au aceste statistici cu stabilirea obiectivelor? Ei bine, psihologii consideră că trebuie făcută clar o asociere responsabilă între, atingerea obiectivelor și creșterea valorii de sine. Altfel spus, chiar dacă nu ai ajuns să-ți împlinești visurile, dar lucrezi ACTIV la ele, crește încrederea în forțele proprii.

  • Stabilirea obiectivelor crește motivația

Un alt motiv pentru care este important să îți stabilești obiective realiste este că te ajută la capitolul „motivație”. Să fim sinceri: motivația este o luptă pe care mulți dintre noi o pierdem din start. O perioadă de griji acumulate, probleme nerezolvate care apar mai ceva ca ciupercile după ploaie, fără pic de soare la orizont fac (uneori) chiar și pe cei mai optimiști să-și piardă vocea și speranța. Cu toate astea, stabilirea unui obiectiv ajută enorm în ceea ce privește ambiția de a face lucrurile posibile. În perioadele de restriște, a avea visuri și a lucra la obținerea lor te ajută să-ți menții concentrarea, nu doar la job, dar și la nivel personal.

  • Puterea „micro obiectivelor‟

Un micro obiectiv poate fi definit doar din nume. Doar cărămidă cu cărămidă se construiește o casă. De exemplu: dacă vreau să scriu o carte, un micro obiectiv ar fi să finalizez schița unui personaj sau să scriu o pagină pe zi. Aceste scopuri mici sunt elemente de bază pentru un succes considerabil. Totul începe de la scară mică după cum zice și celebra carte Atomic Habits. Plus că, trecere prin toate aceste scopuri micuțe, toată aventura fuzionării lor în viața ta, construiesc povestea vieții și „the big picture‟, cum spune americanul.

ATOMIC HABITS
James Clear
  • Dopamina „iubește” obiectivele realiste

Când ești fericit dopamina zburdă prin tot corpul tău. Dar fericirea pe care o simți poate fi creată de obiceiuri greșite sau folositoare. Drogurile, din păcate, acționează asupra sistemului dopaminergic al organismului cauzând diverse dependențe. Așa că ai mare grijă la obiceiurile pe care le dezvolți și învață să faci distincția între bine și rău.

Plăcere vs. fericire sau dopamina vs. serotonina. Cum facem diferența între cele două ca să fim fericiți.


De asemenea, obiectivele mici oferă un sentiment de recompensă. Atingerea unor scopuri mai mici, în mod regulat pe drumul către obiectivul mare și final îți oferă o cantitate mică de dopamină, care te ajută să fii motivat constant.

  • Ai auzit de regula „Goldilocks‟?

Nici eu… până recent. Dar mai bine îți fac o introducere despre concept ca să înțelegi despre ce este vorba. Suntem cu toții de acord că țelurile, prin însăși natura lor sunt rezultate pe care le dorim și care necesită acțiune din partea noastră pentru a fi îndeplinite. Atingerea acestora se întâmplă DOAR ATUNCI când rămânem pe traseu și nu deraiem de la obiectiv. 

See Also

Pentru a ajunge la silueta dorită, a ne înființa propria firmă sau a atinge un anumit număr de vânzări este nevoie de multă ambiție. Așa-i? Așadar, într-un articol scris de James Clear autorul cărții „Atomic Habits” acesta vorbește despre regula Goldilocks. Premisa acestei reguli este că oamenii sunt motivați numai atunci când sarcina pe care o au de îndeplinit se află la gradul OPTIM de dificultate.

Clear susține că, dacă ceva este prea ușor, atunci pur și simplu te plictisești. Cu alte cuvinte, dacă scopul tău este prea „simplu”, atunci motivația ta va dispărea pentru că nu te simți suficient de provocat. Dacă, pe de altă parte, țelul tău este mult prea dificil (chiar imposibil de atins), atunci devii demotivat, crezând că indiferent de ceea ce faci nu vei reuși să-ți duci la îndeplinire scopul. Faimosul american susține că Goldilocks reprezintă spațiul care te provoacă până la limita capacităților tale, dar este totuși realizabil. Aici este zona unde oamenii rămân motivați și fac totul posibilul pentru ca visurile să devină realitate. În concluzie, când îți setezi un țel, acesta trebuie să te provoace și să nu fie imposibil de atins. Deci, dacă visezi să te măriți cu Hugh Jackman, adu-ți aminte că este însurat deja.:))

De reținut și pus în practică:

  • scrie pe o agendă ce obiective realiste și cât timp consideri că ți-ar lua pentru a le atinge
  • împarte-le în obiective mici care pot fi atinse în mod realist într-un interval de timp mai scurt
  • scrie ce anume vei face pentru a atinge primul micro obiectiv
  • lucrează activ la obținerea visurilor tale

Un gând de final: 2022 poate fi un an benefic pentru tine, atâta timp cât crezi în puterea ta interioară și zâmbești vieții des și fără regrete. Și desigur, stabilești obiective realiste!

Sursă foto: Pexels.com

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top