Nouă tipuri de vitamine pentru a stimula atenția și capacitatea creierului
Creierul este organul cu cea mai mare putere pe care îl avem și necesită cantitatea și tipul potrivit de combustibil pentru a funcționa corect. Când nu-i oferi creierului combustibilul potrivit, acesta încetinește, îți atenuează nivelul de concentrare și te face mai nefericit și mai puțin motivat. De aceea, vitaminele care pot stimula atenția și capacitatea creierului pot fi un plus în alimentația ta.
Dacă vrei să maximizezi capacitatea creierului astfel încât, să crești concentrarea, să gândești mai clar și să trăiești o viață mai fericită și mai lungă, atunci acordă atenție acestui articol care îți va oferi câteva idei despre CUM să ai grijă de creierul tău și ce vitamine să folosești pentru a spori atenția creierului.
Așadar:
-
Omega-3
Creierul uman este format din 60% grăsime, așa că dacă îți dorești un creier sănătos și care performează excelent, trebuie să te asiguri că îi oferi elementele de bază potrivite, iar grăsimea este una dintre cele mai importante. Din păcate a fost (și este) calomniată de-a lungul anilor ca fiind „marele răufăcător al sănătății‟, dar, în realitate, grăsimea de înaltă calitate nu este nu numai bună pentru corpul uman, ci este esențială pentru puterea și sănătatea creierului.
Unele dintre cele mai importante grăsimi pe care le oferi creierului tău sunt acizii grași Omega-3.
Omega-3, cum ar fi DHA, sunt nutrienții esențiali care formează stratul exterior al celulelor creierului, ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și susțin sănătatea lui, în general. De fapt, lipsa de Omega-3 în alimentație poate afecta dezvoltarea normală a creierului și cogniția. De asemenea, s-a demonstrat că este implicat în îmbătrânirea prematură a creierului și declinul cognitiv asociat cu riscul de demență și boala Alzheimer.
ATENȚIE!
Alimente bogate în Omega-3: nuci, semințe de chia, sardine, somon, semințe de in, ouă, ulei de pește.
-
Magneziu
Magneziul este un mineral esențial pentru activitatea și capacitatea creierului. Cercetările în domeniu au demonstrat că mangneziul calmează creierul și sistemul nervos până la punctul în care a fost supranumit „diazepamul naturii”. Magneziul este esențial pentru sute de procese metabolice din organism și creier și cu toate astea este încă, a doua cea mai frecventă deficiență nutrițională din lume.
Cum ajută magneziul creierul uman:
- Oferă beneficii antiinflamatorii
- Scăderea hormonilor de stres
- Creșterea neuroplasticității
- Relaxarea sistemului nervos
- Ajută la eliminarea depresiei
- Reducerea anxietății
ATENȚIE!
Alimente bogate în magneziu: migdale, spanac, caju, avocado, fasole neagră.
-
Vitamina B1: tiamina
Multe vitamine B sunt recunoscute ca benefice pentru sănătatea și capacitatea creierului. B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, este necesară pentru un număr mare de procese metabolice din organism, inclusiv pentru procesele care gestionează energia. Creierul folosește cantități uriașe de energie pe parcursul zilei. A avea niveluri scăzute de tiamină îți poate priva creierul de energia vitală de care ai clar nevoie. Tiamina îți poate stimula starea de spirit, energia și vigilența, oferindu-ți energia de care au nevoie celulele creierului pentru a funcționa eficient și pentru a-și menține puterea, făcând din aceasta una dintre cele mai importante vitamine ale creierului.
Nivelurile scăzute de tiamină au fost asociate cu:
- Leziuni ale nervilor
- Inflamația nervilor
- Oboseală
- Pierderea memoriei pe termen scurt
- Confuzie
- Iritabilitate
A avea suficientă vitamina B1 (tiamină) este esențială pentru performanța și sănătatea creierului, oferindu-i energia necesară pentru a face slalomul grosolan de zi cu zi.
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina B1: alge marine, semințe de floarea soarelui, nuci de macadamia, linte, fasole neagră.
-
Vitamina B6
Vitamina B6 este esențială pentru a ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și importantă pentru a combate oboseala mentală. B6 este o componentă critică pentru construirea neurotransmițătorilor cunoscuți ca: serotonină și norepinefrină. Serotonina este cunoscută ca neurotransmițătorul fericirii și este vital pentru vitaliza stărea de spirit. Norepinefrina ajută creierul să rămână concentrat și alert.
Simptomele deficitului de B6 includ:
- Iritabilitate
- Pierderea concentrării și a concentrării
- Oboseală
- Probleme de memorie
- Dureri musculare
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina B6: carne de vită hrănită cu iarbă, fistic, ton, piept de curcan, avocado.
-
Vitamina B9
Vitamina B9 este cunoscută sub numele de „folat‟. Folatul este deosebit de important pentru dezvoltarea normală a creierului. Acesta este o componentă importantă în crearea multor neurotransmițători pe care creierul îi folosește pentru a comunica și a regla sistemul imunitar. Folatul este și un antioxidant natural, iar studiile au arătat că poate ajuta la menținerea funcției creierului și la îmbunătățirea memoriei. Nivelurile scăzute de acid folic pot fi dăunătoare pentru creier. S-a demonstrat că nivelurile scăzute de folat conduc la o degenerare crescută a cortexului cerebral, la afectarea și declinul cognitiv.
Simptomele nivelului scăzut de acid folic includ:
- Funcție imunitară scăzută
- Oboseală cronică
- Iritabilitate sau anxietate crescută
ATENȚIE!
Alimente bogate in vitamina B9: spanac, ficat de vita, broccoli, sparanghel, salată verde.
-
Vitamina B12
Vitamina B12 este esențială pentru bunăstarea totală inclusiv, pentru a construi oase puternice, păr, piele, unghii, sistemul imunitar și îmbunătățirea sănătății inimii. B12 este necesar pentru multe aspecte ale performanței mentale, inclusiv capacitatea de a memora și de a rămâne concentrat. De asemenea, joacă un rol important în producerea de serotonină și dopamină. Dopamina este neurotransmițătorul tău de motivație și recompensă.
A avea niveluri scăzute de B12 poate avea unele consecințe grave, inclusiv:
- Pierderea memoriei
- Depresie
- Anxietate
- Confuzie
- Depresie
- Halucinații și schizofrenie (cazuri severe)
B12 se găsește în mod obișnuit în multe produse și carne de origine animală, așa că cele care consumă o dietă pe bază de plante ar trebui să acorde o atenție deosebită acestei vitamine pentru a se asigura că primesc cantități necesare în alimentație.
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina B12: ficat de vită, sardine, somon sălbatic, ouă, drojdie nutritivă.
-
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant foarte puternic și important pentru creierul tău. Creierul consumă multă energie și oxigen pentru a-și face treaba, știm deja asta. Antioxidanții precum vitamina C, protejează creierul de uzură. Vitamina C este necesară pentru a produce dopamină, serotonină și norepinefrină. Acești neurotransmițători sunt regulatori importanți ai dispoziției generale, așa că fără vitamina C care să-i producă, starea ta de spirit poate avea de suferit.
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina C: broccoli, citrice, ardei gras, pepene galben, spanac.
-
Vitamina D
Vitamina „soarelui” este una dintre cele mai importante vitamine ale creierului pe care mulți oameni o pierd ușor. Vitamina D este de obicei asociată cu sănătatea oaselor și cu riscul de boli cardiovasculare, dar s-a demonstrat în cercetări că vitamina D poate juca un rol critic în performanța creierului. Mai multe studii au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D pot afecta funcția cognitivă și performanța. Contactul prea puțin cu lumina soarelui duce la mai multe cazuri de deficiență de vitamina D. Cea mai bună parte a vitaminei D este că o poți obține gratuit! Doar câteva minute pe zi de lumina naturală a soarelui poate face o mare diferență.
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina D: lumina naturală a soarelui sau suplimente alimentare cu vitamina D.
-
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant puternic. Antioxidanții sunt esențiali pentru a ajuta organismul să lupte împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ este un proces metabolic care are loc în organism, care uzează și distruge celulele umane. Antioxidanții luptă împotriva acestei uzuri pentru a menține celulele tinere și funcționale. Vitamina E este o adesea trecută cu vederea în ceea ce privește sănătatea creierului. Împiedică stresul oxidativ să afecteze o componentă importantă a celulelor creierului nostru, DHA. Acesta din urmă, formează membrana exterioară a celulelor creierului, iar vitamina E lucrează pentru a împiedica afectarea celulele și a menține creierul vibrant și super energic.
Simptomele deficitului de vitamina E includ:
- Tulburări cognitive
- Diaree
- Slăbiciune musculară
- Probleme de echilibru
ATENȚIE!
Alimente bogate în vitamina E: migdale, varză kale, smog, patrunjel, măsline.
În concluzie, pentru capacitatea creierului mănâncă alimente variate care includ o gamă largă de vitamine și nutrienți de top, în așa fel încât, să te asiguri că al tău creieraș primește suficiente resurse pentru a funcționa eficient.
Sursă foto: Unsplash.com
***