Now Reading
Chiar funcționează plantele adaptogene? Secretele deconspirate ale naturii

Chiar funcționează plantele adaptogene? Secretele deconspirate ale naturii

Un raport din 2019 afirmă că o treime din omuleții Planetei Pământ au declarat că se simt stresați, agitați sau furioși și aproximativ 284 de milioane de oameni din întreaga lume au o tulburare de anxietate mai mică sau mai mare. Cum spune americanul, la ora actuală plantele adaptogene sunt buzzword-ul wellness-ului mondial. Dar ce sunt de fapt plantele adaptogene? Încerc să ofer un răspuns cât mai complet și complex în articolul de azi.

Adaptogenele sunt plante nontoxice care ajută organismul uman să reziste factorilor de stres care în ziua de azi sunt din ce în ce mai deși și mai diverși de la cei fizici, chimici până la cei de natură biologică. Plantele adaptogene sunt ierburi și rădăcini care au fost folosite de milenii în tradițiile de vindecare chineze și ayurvedice, iar astăzi împreună cu renașterea holistică la care asistăm sunt din ce în ce mai faimoase. Unele plante de acest gen pot fi consumate ca parte a unei mese, iar altele sunt consumate ca suplimente sau preparate în ceaiuri.

Principalul obiectiv al consumării plantelor adaptogene este SĂ SUSȚINĂ ȘI SĂ AJUTE ORGANISMUL ÎMPOTRIVA STRESULUI ACUMULAT. Adaptogenii, prin definiție, sunt nespecifici, ceea ce înseamnă că ajută întregul organism să fie mai bine echipat pentru a face față dificultăților și provocărilor în circumstanțe dificile. De altfel, plantele adaptogene au fost folosite în cercetare în diverse programe militare, sportive și spațiale. Astfel, termenul „ADAPTOGEN‟ a fost inventat de Dr. Nikolai Lazarev; iar cei care cunosc cât de cât lumea wellness-ului au auzit de farmacistul rus recunoscut la nivel mondial încă din anii ‘40. 

Cum se iau și se folosesc plantele adaptogene?

Adaptogenii se pot folosi zilnic, deoarece sunt foarte nimeriți pentru a susține sănătatea și frumusețea corpului pe durată lungă. Pentru a utilza adaptogenii în alimentele pe care le consumi în mod regulat poți adăuga pudră preamestecată la mâncărurile pe care le prepari, de la smoothie-urile de dimineață, până la supele gustoase de la prânz și sosurile făcute în casă pentru salate. Plus că, adaptogenii pot fi folosiți și sub formă de capsulă. Cu toate astea, ar fi bine să te interesezi ce conțin acestea pentru că multe companii de suplimente pun o cantitate mult prea mică de plante adaptogenei în capsule.

Totodată, țin să precizez că un castel nu se construiește într-o singură zi. Ce vreau să spun este că s-ar putea să nu „simți” efectele plantelor adaptogene instantaneu, dar atunci când sunt luate zilnic acestea pot în timp, să sporească rezistența și forța corpului, să îmbunătățesc capacitatea organismului de a se adapta la stresul periodic, să restabilească vigilența psihică, mentală și să susțină funcția sănătoasă a sistemului imunitar.

Plante adaptogene pe care să le iei în considerare

Știai că peste 70 de tipuri de plante sunt considerate adaptogene? Iată câteva dintre cele care susțin eliberare corpului de stresul zilnic:

  • Ashwagandha sau arbustul veșnic verde care crește în India, Orientul Mijlociu și în unele regiuni din Africa. Cercetările timpurii sugerează că poate ajuta împotriva îmbătrânirii premature și anxietății.
  • Fructele goji (Lycium chinensis) sunt folosite de secole în Medicina Tradițională Chineză ca tonic nutritiv pentru ficat, rinichi și sânge. Fructele sunt bogate în carotenoide și flavonoide, susțin sănătatea cardiovasculară, precum și circulația sănătoasă în întregul organism. Goji sunt delicioase în cerealele, granola, smoothie-uri sau prăjituri.
  • Busuiocul sfânt (Tulsi) este numit  și regele ierburilor care are origini în India și unele zone ale Asiei. În medicina tradițională planta este folosită pentru orice, de la tuse și răceală până la mușcături de scorpion (care nu se prea întâmplă pe la noi în țară).
  • Ginsengul are abilitatea de a stimula apărarea organismului. Există două tipuri de ginseng cu capacitate adaptogen, anume: ginsengul american (Panax quinquefolius) și ginsengul asiatic (Panax ginseng).
  • Rădăcina de astragalus (Astragalus membranaceus) este cunoscută în medicina tradițională chineză drept „liderul galben”, fiind și o plantă tonică. Este bogată în polizaharide care susțin imunitatea,  fiind potrivită pentru susținerea funcției imunitare optime.
  • Ciuperca Reishi a fost folosită de secole în Asia de Est ca adaptogen și medicament. O găsești mai des sub forme de pulbere uscată pe care o poți adăuga în diverse supe, ciorbe sau dacă ai curajul, poți înmuia ciuperca întreagă în apă fierbinte pentru a prepara un ceai amar.
  • Brahmi-Gotu Kola sau fântâna vieții tratează anumite afecțiuni ale pielii, energizează creierul și sprijină sănătatea ficatului și rinichilor. Are efect antidepresiv, fiind luată în considerare de oamenii de știință pentru beneficiile sale împotriva depresiei și stărilor de anxietate, tratând chiar insomniile.

 

Cum să beneficiezi corect de beneficiile plantelor adaptogene?

Suplimentele sunt o cale minunată pentru a începe aventura aceasta. Totuși, trebuie să fii precaută când alegi compania de plante adaptogene și ar fi bine să consulți medicul sau nutriționistul înainte de a lua suplimentele acestea. Cantitatea este clar stabilită de medic și trebuie făcute analize înainte pentru a observa anumite carențe, patologii, iar dacă ești însărcinată sau alăptezi ar trebui să discuți aceste aspecte, inclusiv, cu medicul ginecolog care să-ți dea verde sau nu.

Dacă totul e ok și ai stabilit cu medicul tău un ciclu de folosire al adaptogenului ține cont de următorii pași:

  • găsește o cale creativă de a încorpora adaptogenul în rutina zilnică
  • rotește un anumit tip de adaptogen la fiecare șase luni
  • nu te supradoza și respectă instrucțiunile clare ale medicului și cele de pe ambalaj

Fiecare adaptogen are un efect diferit asupra organismului, așa că alegerea pe care să-l iei va depinde, evident de rezultatul pe care îl cauți. De exemplu, dacă te simți super extenuată fizic și mental, Ashwagandha ar putea fi biletul potrivit pentru a te energiza și a te relaxa în același timp.

Îți las aici o discuție cu dr. Alejander Junger, directorul medical al ORGANIC INDIA, una dintre cele mai apreciate companii producătoare de plante adaptogene din lume. Și brandul de la care eu cumpăr de mai mulți ani aceste produse care mi-au adus beneficii clare.

Alte aspecte importante de menționat

Adaptogenii joacă un rol cheie în apărarea organismului împotriva provocărilor de mediu, inclusiv de bacterii dăunătoare, boli purtate de insecte, razele ultraviolete, poluare, excesul de căldură sau frig și hipoxie. Adaptogenii funcționează ca „vaccinurile‟ pentru a activa sistemul de apărare al organismului și rata metabolică, inversând efectele fizice negative ale stresului și restabilind echilibrul și sănătatea organismului.

Astfel:

  • Dacă sistemul imunitar nu funcționează corespunzător prin reacție exagerată sau dimpotrivă, insuficientă la provocări, adaptogenii ajută la restabilirea răspunsului imunitar adecvat.
  • Dacă sistemul imunitar este excesiv de activ, declanșând alergii, astm, artrită reumatoidă sau lupus, plantele adaptogene scad răspunsul sistemului imunitar și îl readuc la un nivel normal.
  • Dacă sistemul imunitar este subactiv, ducând la răceli frecvente, bronșite, infecții ale sinusurilor sau ale urechii, chiar pneumonie sau provocând anemie ori probleme digestive, cum ar fi ulcere sau diaree cronică, adaptogenii pot ajuta la întărirea răspunsului imunitar, punând astfel capăt ciclului de boală.
  • Dacă chimia creierului este dezechilibrată adaptogenii pot restabili echilibrul, având efecte profunde asupra funcției cognitive, memoriei și dispoziției persoanei, în general.
  • Plantele adaptogene pot corecta dezechilibrele în ciclurile de diviziune celulară care provoacă divizarea celulelor într-un mod necontrolat, provocând în cele din urmă cancer.
  • Plantele adaptogene au potențialul de a preveni sau amâna bolile cronice asociate cu îmbătrânirea, cercetătorii discutând intens despre capacitatea neobișnuită de a remedia ceea ce este greșit, de a stimula ceea ce este corect, de a menține organismul în armonie și de a preveni deteriorarea funcțiilor organismului.
  • Efectele adaptogene precum cele observate la Ginseng, Rhodiola, Eleutherococcus, Withania și Schisandra au fost validate științific ca fiind eficiente împotriva inflamației cronice, aterosclerozei, tulburărilor cognitive neurodegenerative (de exemplu, boala Alzheimer și alte forme de demență), tulburărilor metabolice, diabetului, cancerului, cât și o serie de alte boli legate de îmbătrânire.

Plantele adaptogene sunt extraordinare și cu cât cunoști și înțelegi mai mult despre beneficiile lor, cu atât poți dezvolta „arme‟ pentru a lupta împotriva stresului și diferitelor boli care pot să apară. Nu uita: este mai bine să previi decât să tratezi. 

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top