Now Reading
Cum îți poți crește nivelul de rezistență psihică cu ajutorul disciplinei

Cum îți poți crește nivelul de rezistență psihică cu ajutorul disciplinei

Când auzi cuvântul disciplină, probabil – chiar fără să vrei asta – faci imediat asociarea cu reguli stricte care nu trebuie niciodată încălcate. Dar, dacă stai să te gândești mai bine, o să-ți dai seama că asta este, de fapt, o ideea preconcepută.  Problema constă în cum ne raportăm noi la reguli și faptul că nu știm cum să le folosim în avantajul nostru. De altfel, din punctul meu de vedere, disciplina este o unealtă excepțională cu ajutorul căreia îți poți crește nivelul de rezistență psihică.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății recunoștea existența sindromului burn-out, susținând că acesta poate apărea în contextul în care stresul de la serviciu este puternic și de lungă durată. Ca să putem vorbi despre burn-out, persoana în cauză trebuie să bifeze următoarele trei condiții:

  1. Nu are energie și se simte epuizată.
  2. Reușește cu greu să-și ducă la bun sfârșit sarcinile de la lucru.
  3. S-a distanțat mental pe cât posibil de locul de muncă și, în același timp, are sentimente negative vizavi de acesta.

Ca să glumesc puțin, eu pot să mă laud cu faptul că am conștientizat importanța acestei probleme cu muuuuult înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să recunoască în mod oficial acest sindrom. Spun asta pentru că, în 2016, am postat pe site articolul Cum îți recapeți energia și dispoziția? Eu așa combat burnout-ul! De atunci până acum am mai adunat, ca orice om, diferite experiențe de viață. Și, sper eu, și ceva înțelepciune. Așa că articolul de față vine ca o completare la gândurile și sugestiile mele de atunci.

Ce înseamnă disciplina?

Societatea în care trăim ne învață, direct sau indirect, următorul lucru: să-ți manifești libertatea înseamnă să poți face orice îți dorești, oricând vrei. De exemplu, dacă ți se face poftă de mâncare de tip fast food, dai imediat o comandă. De ce să nu-ți satisfaci pofta, nu-i așa? Și ce dacă ți-ai propus să mănânci mai sănătos?! Lasă că începi de mâine, îți spui tu. Dacă ai ieșit la cumpărături și vezi o rochie drăguță, imediat o cumperi. Uite ce bine îmi vine, te gândești. O merit! Chiar dacă luna asta ai depășit deja bugetul pentru cumpărături iar rochia respectivă nu era o achiziție de care să ai cu adevărat nevoie.

Ceea ce vreau să spun este că îți satisfaci dorințele imediat ce apar. În cazul acesta nu poți să spui că ești liber sau că tu pur și simplu îți manifești libertatea. Liber ești cu adevărat abia atunci când nu te mai lași dominat de propriile dorințe, adică în momentul în care iei decizii și acționezi în mod conștient și asumat, în raport cu binele și bunăstarea ta pe termen lung. Acesta este primul lucru la care mă gândesc când fac asocierea cu disciplina. Pentru că disciplina nu apare din neant, ci depinde de cum percepe creierul tău diverse situații și stimuli. Disciplina ține de mindset.

Așa că transformă mintea în aliatul tău. Nu o mai lăsa să te saboteze. E necesar să faci diferența între dorința care ți-ar aduce satisfacție doar pe moment (ea fiind urmată apoi de minusuri) și dorința care te aduce mai aproape de cum vrei să fii. Prin urmare, fii atent la mesajele pe care ți le trimite creierul tău și nu acționa la primul impuls. Cumpănește. Analizează dacă ce urmează să faci este sau nu benefic.

Stabilește-ți identitatea

Nu trebuie să privești disciplina ca pe un set de reguli și activități pentru care trebuie să tragi de tine ca să le urmezi. Stabilește-ți identitatea și apoi îți va fi mult mai ușor să adaugi în rutina ta zilnică lucrurile pe care vrei să le faci ca să-ți fie bine pe termen lung. Pentru că noi ne comportăm în funcție de cine credem că suntem.

Nu este o idee care să-mi aparțină, dar este una cu care am rezonat imediat ce am citit-o în cartea lui James Clear, Atomic Habits. Hai să-ți dau un exemplu. Dacă tu te consideri o persoană pentru care o bună condiție fizică este importantă, atunci nu vei opune rezistență ideii de a face sport. Îți vei face cumva timp, indiferent cât de ocupat ar fi programul tău zilnic. Dacă grija pentru mediul înconjurător este în topul preocupărilor tale, atunci o să iei mereu de acasă o plasă din material textil înainte de a merge la supermarket.

ATOMIC HABITS
James Clear

Așadar, stalibește-ți clar identitatea și vei vedea că asta te va ajuta să fii mai disciplinat vizavi de ce ți-ai propus să faci. Adică să găsești soluții.

Cum te ajută disciplina să fii mai rezistent?

Citeam de curând un roman și a fost o frază care mi-a rămas în minte și pe care o redau acum din memorie, aproximativ: dificultatea nu e să te miști, ci să alegi direcția în care mergi. În fiecare zi luăm sute de decizii. Suntem mai mereu activi, dinamici. Pentru că în permanență avem ceva de făcut. Dar oare ne consumăm energia în cel mai bun mod? Suntem eficienți sau doar facem cât mai multe lucruri până ce ne ajunge oboseala din urmă? Și apoi ajungem să fim nemulțumiți sau dezamăgiți de noi înșine că nu putem ține pasul. Ne simțim copleșiți. Ne apasă stresul.

See Also

Disciplina este un leac pentru aceste stări negative. E un mod de a te organiza astfel încât să-ți fie ție mai bine. Atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Disciplina îți oferă claritate, control și putere. Te face să vezi că poți realiza tot ceea ce ți-ai propus. Îți creste încrederea în forțele proprii. Și toate aceste lucruri te fac să fii mai rezistent. Pentru că ai văzut pe pielea ta că ai capacitatea de a realiza ce ți-ai propus, atâta vreme cât ești organizat și urmezi pașii pe care i-ai stabilit. Nu știi de unde să începi? Uite câteva sugestii:

  • Setează obiective pe termen lung și pe termen scurt și notează-ți pașii de urmat ca să le atingi.
  • Stabilește care sunt limitele de timp pe care ți le impui când vine vorba de uitatul la televizor sau statul pe rețelele de socializare.
  • Decide cât de mult zahăr, cafea și alcool îți dai voie să consumi.
  • Scrie în fiecare zi o listă cu ce ai de făcut, stabilește ordinea și prioritizează în funcție de importanță.
  • Dormi de fiecare dată câte opt ore pe noapte, astfel încât corpul tău să-și recapete energia.
  • Înainte de a cumpăra ceva întreabă-te dacă ai într-adevăr nevoie de lucrul respectiv.
  • Petrece timp în natură și stabilește un număr minim pe pași de parcurs în fiecare zi.

La prima vedere poate părea paradoxal, dar adevărul este că avem nevoie de anumite limite astfel încât să ne fie bine. Ele stabilesc un cadru clar în care ne putem desfășura. Ne ajută să nu ne mai lăsăm distrași și să rămânem concentrați pe distanța până la linia de finiș. Și, cu cât se întâmplă mai des să reușim să ne terminăm cu bine sarcinile, cu atât crește încrederea în forțele proprii. Ne capacităm. Și asta ne face mai rezistenți în fața obstacolelor care vor veni.

Și nu uita că disciplina vizează și bunăstarea organismului. Degeaba avem grijă de minte dacă neglijăm corpul. Cele două părți se completează; nu este una mai importanta decât cealaltă. Alimentația ne ajută să fim mai puternici. Dacă îi dăm corpului vitaminele și nutienții de care are nevoie, atunci ne sporim și capacitățile. De exemplu, un smoothie sănătos și gustos o să-ți dea energia de a-ți continua treburile și de a duce la bun sfârșit tot ce ți-ai propus. SLooP DOER Endurance are mere, banane, ananas, lapte de cocos, spirulină albastră și semințe de chia. În timp ce tu lucrezi la creșterea rezistenței tale mentale, Sloop Doer te ajută cu rezistența fizică, energizându-ți organismul cu vitamina C.

Nu în ultimul rând… Mi-am adus aminte că, în urmă cu trei ani, scriam pe site despre primul meu atac de panică și contextul în care a apărut. Ceea ce m-a ajutat atunci să depășesc momentul respectiv și să nu mă mai simt copleșită de tot ceea ce aveam de făcut a fost, ca să vezi, disciplina. (Asta ca să punctez faptul că, în cazul în care exista vreun dubiu, I practice what I preach. #doer. 😉 ) Iar primul pas a fost un exercițiu de vizualizare extrem de util sugerat de soțul meu, exercițiu pe care te las să-l descoperi chiar tu în articolul Disciplina de a fi Femeia Minune. Sau secretul care te ajută să treci în viață peste greutăți. 

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top