Now Reading
Încheietura mâinii. Cum să o menții sănătoasă dacă scrii mult la computer.

Încheietura mâinii. Cum să o menții sănătoasă dacă scrii mult la computer.

De felul meu sunt activă și recunosc că deși îmi iubesc jobul cu mai tot ce presupune el, nu-mi face o deosebită plăcere că zilnic trebuie să stau mult pe scaunul de la birou. Dar mare parte din activitatea mea asta mă transformă într-o scriitoare : mailuri, articole, postări – toate presupun stat la birou. Scrisul este pentru mine o activitate care implică multă pasiune, creativitate, și de aceea mă mai adâncesc în idei și uit să mă mai ridic. Și mă trezesc cu diverse dureri. De exemplu, mă doare încheietura mâinii.  

Postura defectuoasă a statului la birou și tastarea zilnică, pot afecta starea fizică, provocând cel mai frecvent dureri de spate și gât. O postură defectuoasă la birou nu include însă doar durerile de gât și de spate.

Dureri articulare, rigiditate musculară și cocoșare permanentă sunt și ele simptome des întâlnite. De asemenea, dureri de șold, dureri de genunchi și dureri de gleznă pot apărea atunci când nu avem grijă să ne corectăm postura. Studiile au arătat inclusiv probleme de digestie generate de comprimarea organelor abdominale, incluzând desigur tractul digestiv. Acest lucru poate avea un impact asupra metabolismului și poate afecta capacitatea de a procesa corect alimentele.

Revenind la încheietura mâinii, poate apărea o problemă pe care o trecem prea ușor cu vederea. Am remarcat că atunci când tastez mult iar poziția brațelor, precum și poziția la birou nu sunt tocmai corecte sau, mai bine spus, ergonomice, îmi apar dureri. Mâna nu este menită să fie îndoită ore în șir, așa cum o ținem când utilizăm constant un mouse. Așa că nici nu e de mirare că există consecințe. Care însă pot fi prevenite.

În articolul de astăzi vreau să vă povestesc care sunt trucurile la care apelez pentru ca munca mea de birou să fie mai plăcută și mai sănătoasă. Adică să nu mă trezesc apoi cu dureri de tot felul.

  1. Îmi desfășor activitatea într-un spațiu care să-mi încânte ochii.

Dacă sunt acasă, spațiu meu de lucru are lumina la intensitatea potrivită, am în jurul meu obiecte frumoase, un computer foarte feminin, o vază cu flori, un mouse-pad potrivit estetic cu spațiul și un mouse cu un design nu doar frumos, dar mai ales ergonomic, proiectat astfel încât să nu îmi provoace dureri la încheietura mâinii.

De aceleași reguli țin cont și când mă duc la birou sau când aleg să lucrez remote dintr-un spațiu nou descoperit (un proiect imobiliar ca cel din imagini) sau o terasă mai liniștită.

  1. Mă îmbrac într-un mod care să mă reprezinte și să mă ducă în starea de muncă.

Rare ori mă vei găsi nearanjată la munca de birou de acasă sau din deplasare. 🙂 Mă machiez, mă coafez, port tocuri, rochii și bijuterii. Este cochetăria mea care mă ajută să fiu mai concentrată la ceea ce fac, să îmi iau mai în serios munca decât dacă aș fi în halat. Știu că voi primi întrebări despre rochie, deci vă spun eu de pe acum că rochia aceasta maro, superbă, este Tory Burch de pe Answear. 🙂

  1. Am grijă să-mi adaptez postura la birou astfel încât să nu mă trezesc cu dureri de spate, de gât și de încheieturi.

Asta înseamnă că urmez ceea ce se numește o postură neutră. O postură neutră este un concept esențial în ergonomie – și o componentă de bază a dezvoltării produselor Logitech despre care ți-am mai povestit în trecut aici. Produsele din seria Ergo sunt concepute pentru a promova posturi neutre – dar ce înseamnă asta?

Îți propun să faci un mic experiment. Stai pe un scaun normal, apoi pe un scaun foarte jos sau pe pământ. Simți o diferență în articulația șoldului? Pe scaunul jos, se simte strânsă articulația, comprimată și chiar dureroasă după o perioadă scurtă de timp – aceasta se numește o postură închisă. Se generează o presiune mare între oase. Prin urmare, cartilajul se uzează mai repede și toate țesuturile (inclusiv țesuturile musculare) sunt mai tensionate.

Posturologii și kinetoterapeuții vorbesc însă și despre posturile deschise – numite și posturi neutre. Acestea apar atunci când articulațiile sunt mult mai puțin comprimate și se simt mult mai confortabile. Într-o postură neutră, toate țesuturile înrudite sunt mai relaxate decât în ​​posturile închise.

Petrecerea timpului efectuând activități repetitive (de exemplu, folosind mouse-ul) sau depunând eforturi (de exemplu, tastând) în posturi închise, poate duce în cele din urmă la oboseală crescută, mușchi mai încordați și eroziune articulară mai rapidă.

Acesta este motivul pentru care sunt dezvoltate tot felul de metode și abordări pentru a promova posturi neutre, dedicate tuturor formelor și dimensiunilor corpului omenesc.

Ei bine, dacă în articolul trecut pe care l-am făcut împreună cu Logitech am vorbit despre postură, de această dată vreau să vă las aici informații despre ce poți face pentru a-ți proteja încheieturile mâinilor.

Dacă sunteți ca mine ”scriitori”, există câțiva pași mici pe care îi puteți lua în calcul pentru a preveni durerile pe care le puteți simți la încheietura mâinii cu ajutorul mișcării și poziție corecte, cât și datorită unui obiect ergonomic care inițial mi s-a părut ciudățel dar pe care din momentul în care am început să-l folosesc, am înțeles cât de mult înseamnă termenul ”ergonomic” atunci când ne referim la un … mouse.

POZIȚIA BRAȚULUI ȘI A ÎNCHEIETURII

  • Evitați să vă sprijiniți de antebraț.
  • Ține-ți cotul poziționat la un unghi de 90 de grade sau mai mult; Încordarea încheieturii mâinii crește atunci când cotul este îndoit mai mult.
  • Nu ondula degetele ci ține-le relaxate.
  • Faceți pauze frecvente pentru a vă întinde mâinile și încheieturile.

MOUSE-UL LIFT DE LA LOGITECH

See Also

LIFT este o mică bijuterie a biroului meu de acasă sau din deplasare. Cel pe alb (mai există roze și grafit) mi se pare frumos tare de tot, are un design fluid, parcă este o sculptură realizată special cu scopul de a susține forma naturală a mâinii (chiar dacă ai mâna mică sau mare). Dar nu despre frumusețe este vorba aici ci despre utilitate și încheietura mâinii sănătoasă.

Logitech LIFT este un mouse wireless, vertical și ergonomic cu un unghi precis de 57 de grade, unghiul perfect care reduce presiunea asupra încheieturii mâinii și favorizează postura corectă a brațului. Materialul din care este realizat are o textură foarte plăcută la atingere … e ca o suprafață zen, care te liniștește imediat ce o atingi.

Partea tehnică vă invit să o descoperiți voi pe site, pentru că nu este tocmai ”specialitatea” mea, dar ceea ce îmi doresc să vă mai spun despre LIFT este că o parte din componentele utilizate la fabricarea sa sunt obținute din plastic reciclat post-consum (PCR) – mai precis: 70% dintre componentele Lift grafit și 54 % dintre componentele Lift roze și off-white. Iar acest aspect din zona sustenabilității este ceva de care cred că trebuie să ținem tot mai mult cont atunci când alegem să achiziționăm orice tip de produs.

Cu mâna relaxată acum după ce a ajuns la finalul acestui articol, vă mai spun doar că există și un concurs la care dacă vă înscrieți, puteți câștiga mai multe premii inclusiv mouse-ul LIFT. Așa că take a look pe acest link https://allhandsonlogi.ro. 🙂

Foto: Anya Dimitrov
Locație: Room12 House

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top