Now Reading
Tu cum iubești? Nevoile emoționale pe care să le iei în considerare când ești într-o relație

Tu cum iubești? Nevoile emoționale pe care să le iei în considerare când ești într-o relație

Oamenii sunt făpturi emoționale. Raționalul este umbrit atunci când inima ne guvernează, iar eu militez mai mereu ca inima să câștige, doar ca este bine să fii vertical în viață și să înțelegi când raționalul trebuie să-și facă simțită prezența. În ceea ce privește viața de cuplu nu știu să existe oameni perfecți, așa că nu cred să existe un cuplu perfect armonios. Într-o relație trebuie să muncească amândoi în egală măsură. Iar pentru asta ai nevoie să percepi și să cunoști care sunt nevoile emoționale ale fiecăruia. Ele sunt cele care construiesc frumos o relație.

1. Afecțiunea

O relație amoroasă implică tipuri diferite de a-ți arăta iubirea. Cele mai importante sunt:

  • atingerea fizică (sărutul, îmbrățișarea tandră, o mână trecută prin părul iubitului în timp ce vizionați un film pe Netflix etc)
  • intimitatea sexuală
  • cuvintele iubitoare și blânde
  • gesturile de afecțiune

Afecțiunea este un cuvânt atât de gingaș și atât de necesar într-o relație, indiferent că ești la început de drum în cunoașterea actualului partener sau deja sunteți “seniori în amor cu acte în regulă.” :)) Cu toate acestea, afecțiunea este înțeleasă în mod diferit, la fel și modul în care o arătăm, iar cuplurile care au o istorie lungă împreună (și sunt conectați unul la altul) s-au obișnuit cu “modul de a iubi” al fiecăruia.

De obicei, când partenerul își schimbă modul în care îți arată afecțiunea ceva nu este în regulă. De exemplu, lipsa de intimitate sexuală poate să fie o problemă care ține de viața interioară a celuilalt. Dacă iubitul tău adora să facă dragoste cu tine, dar de ceva timp nu mai este interesat, ar fi bine să ai o conversație sinceră cu el. Intuitiv, îți dai seama că ceva este în neregulă, așa că deschide subiectul fără menajamente și află ce-l apasă. Stresul de la serviciu, unele probleme de sănătate și multe alte griji fac la un moment dat ca fluxul normal de afecțiune, așa cum îl știi tu să ia o altă turnură. Nu te speria! Nu pune în față ce este mai rău, dar ai grijă să hrănești afecțiunea din cuplu.

2. Acceptarea

Acceptarea este o nevoie primară pentru sufletul și spiritul omului. Avem nevoie să ne simțim validați, la fel cum avem nevoie să ne simțim iubiți, iar eu cred că fără aceste două componente nu ne putem dezvolta armonios. Un om care nu se simte acceptat are pe suflet o rană vie care nu reușește să se închidă. A ști că partenerul te acceptă așa cum ești, este un sentiment special, reconfortant pentru mulți și absolut necesar pentru crearea sentimentului de apartenență în cuplu.

De câte ori părinții, profesorii, prietenii sau partenerii anteriori nu au încercat să te schimbe într-un fel sau altul!? Îți mai aduci aminte cum te-ai simțit când cineva ți-a spus că nu ești suficientă, că trebuie să mai schimbi ceva la aspectul fizic sau modul în care EȘTI? Este bine să evoluezi și să asculți de părerile altora (dacă sunt spuse într-o manieră blândă și vin dintr-un loc candid, obiectiv și plin de dragoste față de tine), dar ai grijă cât din sufletul tău cedezi unei persoane care nu te acceptă așa cum ești: cu bune și cu mai puțin bune.

Totodată, acceptarea de care vorbesc are și o latură exterioară care se manifestă prin validarea grupului din care iubitul tău face parte, fie el familie, rude sau prieteni.

Iar sentimentul de apartenență crește semnificativ atunci când:

  • ești prezentată familiei și prietenilor
  • vă planificați activități pe care să le faceți împreună
  • împărtășiți visuri și vă setați obiective pentru viitor
  • partenerul îți cere sfaturi atunci când trebuie să ia decizii

Evident, nu întotdeauna într-o relație partenerii văd lucrurile în același fel. Dar chiar și când nu reușiți să picați de comun acord, vrei să știi că ți-a ascultat atent preocupările și îți înțelege opinia. Un studiu din 2016 afirmă că majoritatea cuplurilor consideră că este important să opereze pe aceeași lungime de undă. Atunci când partenerul nu reușește să-ți vadă perspectiva, s-ar putea să te simți neînțeleasă, iar dacă îți respinge în totalitate sentimentele, s-ar putea să te simți ignorată și nerespectată. Dacă acesta în general te validează, o scăpare rară nu trebuie să te supere prea tare. În schimb, dacă te simți în mod constant neauzită ar fi mai bine să ai o discuție clară cu el și să-i comunici frustrările care te apasă. Dacă nici acum nu ține cont de ele, fugi cât te țin picioarele.

Unii oameni nu se deschid ușor și poate au anumite motive pentru a nu te include în anumite părți din viața lor. Totuși, experiența m-a învățat că o relație serioasă și de durată se formează pe bază de acceptare deplină și fără o latură ascunsă, care să stea piedică în calea împlinirii amoroase pe care orice om o merită.

3. Autonomie

Pe măsură ce relația se adâncește, partenerii încep să împărtășească interese și activități comune care de multe ori nu implică alte persoane (un lucru absolut normal, de altfel). Cu toate asta, noi oamenii nu prea cunoaștem echilibrul, așa că de foarte multe ori ne pierdem pe noi înșine în relații. Oricât de puternică devine conexiunea dintre voi este esențial să-ți menții autonomia, adică să-ți păstrezi propriul sine. Deși s-ar putea să aveți o mulțime de lucruri în comun, sunteți doi oameni diferiți care au obiective, hobby-uri, prieteni și valori unice – iar acesta este un lucru minunat.

Așadar, dacă identitatea ta a început să se estompeze în identitatea de cuplu, fă un mic pas înapoi pentru a examina la rece situația. Este în regulă să pleci cu fetele la restaurant, este ok să mergi la sală singură, este ok să ieși după program cu colegii la teatru, întrucât menținerea unei autonomii stabile și a intereselor individuale nu face altceva decât să alimenteze curiozitatea în cuplul tău.

4. Siguranță

O relație definită de siguranță este o relație sănătoasă. Iar siguranța ia diverse forme necesare pentru binele cuplului. Cum îți dai seama că ești într-o relație sigură?

  • partenerul îți respectă limitele și granițele impuse
  • nu simți opreliști atunci când dorești să-i împărtășești sentimentele și gândurile tale
  • te simți în siguranță din punct de vedere fizic alături de partener
  • partenerul îți sprijină alegerile

De asemenea, setarea unor reguli de conduită în relație încă de la început sporește sentimentul de siguranță. De exemplu, îi poți spune iubitului tău că nu accepți să porți discuții pe un ton răstit și că orice încercare de acest gen va fi considerat abuz și vei pleca fără menajamente dacă contradicțiile se fac pe țipete și urlete. Nu accepta nici cel mai mic gest de violență fizică, iar în astfel de cazuri decizia cea mai înțeleaptă este să fugi fără să te mai uiți în spate…nici măcar o dată!!

See Also

5. Încredere și empatie

Încrederea și siguranța sunt strâns legate una de alta. Este teribil de  greu să te simți în siguranță fizic sau emoțional cu cineva în care nu poți avea încredere, și cred că filozofia asta funcționează în orice fel de relații, fie ele amoroase sau de prietenie.

În general, sentimentul de încredere nu apare instant. Aceasta este ca o sămânță care are nevoie de îngrijire pentru a se dezvolta într-o floare gingașă. Mai exact, o floare fragilă deoarece încrederea poate fi ruptă într-o secundă din neglijență, neiubire ori neatenție. 

Încrederea care a fost ruptă poate fi uneori reparată, dar acest lucru necesită efort din partea ambilor parteneri și adesea, sprijin din partea unui terapeut. Deși răspunsul tău poate varia în funcție de contextul unei situații date, cel mai probabil știi deja ce comportamente nu poți accepta, așa cum ar fi infidelitatea, minciuna sau manipularea

Iar aici apare și importanța empatiei într-o relație de lungă durată. Atunci când știi cum dor trădarea, minciuna sau infidelitatea știi că astfel de atitudini rănesc și rup îngrozitor de mult din iubirea pe care partenerul ți-o oferă. Empatia este esențială pentru relațiile romantice, deoarece îi ajută pe oameni să se înțeleagă și să construiască legături profunde și reale.

În concluzie, într-o relație muncești, întrucât dragostea trebuie întreținută, la fel și respectul, empatia, acceptarea și siguranța. Indiferent că îți dorești sau ești deja într-o relație, ai grijă la nevoile emoționale care definesc un cuplu echilibrat.

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top