Tu ce cărți citești în vacanță? Top lecturi relaxante de care să te bucuri pe plajă sau la piscină
Tu ce cărți citești în vacanță? Dacă ai nevoie de inspirație atunci citești articolul potrivit. Nu de alta, dar vara este inspirațională, mai ales în materie de lecturi lejere, nu prea complicate, dar care să te captiveze iremediabil.
Așa că nu mai stau pe gânduri și lansez către tine câteva titluri încântătoare pe care să le strecori în bagajul de mână din aeroport, gata să fie savurate la un pahar de spumant, undeva pe o plajă cu nisip fin din Creta, Italia sau a noastră mare românească, care spun eu, merită toată atenția noastră. Iar dacă nu ai ajuns încă în concediu dă fuga până la o piscină și pe lângă crema cu SPF adaugă, te rog, și una dintre recomandările de azi.
Crimele de la internat de Lucinda Riley
Eu mă dau în vânt după Lucinda Riley. Prin 2020, la începutul pandemiei am citit pentru prima dată o carte de-a sa: “Trandafirul nopții”, continuând cu seria minunată “Cele șapte surori” (nu am citit toate cărțile, mai am de recuperat).
Crimele de la internat este singurul roman polițist pe care Riley l-a scris și care a văzut lumina tiparului abia după moartea sa, în 2021. Este inspirat dintr-o etapă de viața a familiei scriitoarei care a locuit mulți ani în Norfolk și tuturor celor care visează și nu renunța niciodată. Lucinda este o scriitoare al cărui condei pictează frumos portrete de destin, deși tumultoase, mereu complicate și nu ușor de ghicit. Asta îmi place la ea. Mă lasă să-i deconspir povestea atunci când trebuie, la final, să nu mă plictisesc, și cumva să înțeleg “de ce-urile” personajelor.
Așadar, te invit să o cunoști pe Jazz Hunter o pictoriță transformată în locotenent de poliție care revine acasă, în țara sa după un autoexil cauzat de eșecul căsniciei sale. Aici îi este încredințat un caz, la prima vedere simplu, dar care cu cât este privit mai în detaliu – așa cum numai Jazz știe să o facă – cu atât liniile narative sunt mai complicate și mai greu de înțeles. Romanul ar fi putut ușor să fie transformat într-o serie, deoarece Jazz are forța unei veritabile eroine și cine știe, poate fiul cel mare al scriitoarei o să continue lucrarea mamei sale.
Surpriză la altar de Shalini Boland
Eu privesc cărțile thriller, mai cu seama pe cele publicate în ultimele decenii ca pe radiografii de stări, emoții și comportamente umane. O fi pentru că nu este om care să nu se uite cu o anume curiozitate la vieților altora, care să nu numere măcar din când în când firele de iarbă mai verde din grădina vecinului, fie pentru că bârfele au și ele stimulii lor… Oricum ar fi, Surpriză la altar este o carte pe care n-ai voie să o ratezi vara asta.
Nu te gândi că ceremonia nunții este întreruptă de un mariachi pe cal alb care spune: “Alice, te iubesc! Nu te poți mărita cu Seth. Ești a mea!” Nu, nici gând! Stai relaxată, soarbe liniștită dintr-un freddo cappuccino cu multă gheață și bucură-te de un carusel mai ceva ca la Disneyworld. Eu am avut senzația la un moment dat că scriitoare mă ia de fraieră, atunci când credeam că am înțeles unde vrea să ajungă Alice sau mai exact unde nu vrea să ajungă Alice, ceva s-a întâmplat și raționamentul meu a căzut ca niște piese de domino. ba la un moment dat Alice m-a enervat cumplit!
Intriga stă cam așa: doi tineri frumoși și faimoși urmează să spună “Da” în fața altarului, doar că Alice, mireasa cea care abia aștepta să aibă loc cea mai frumoasă zi din viața ei oprește nunta pentru că… nu-l recunoaște pe mire. Numai ea este cea care nu-l recunoaște pentru că nuntașii se întreaba dacă a luat-o razna sau dacă a luat-o razna. Așa și eu… M-a debusolat complet această poveste, într-un mod plăcut, evident!. Plus că, povestea este super lejeră și rapid de citit, așa că două zile la plajă o să fie suficiente pentru “a deconspira conspirația” unei nunți… altfel.
Croitoreasa din Paris de Natasha Lester
Printre cele mai frumoase 400 de pagini pe care le-am citit în ultimii ani, cam așa însumez eu această lectură superbă! Croitoreasa din Paris este un spectacol de roman pe care musai, musai să-l pui în biblioteca ta. Pe Natasha Lester am descoperit-o prin intermediul unei prietene și tare mă bucur că ne-a făcut cunoștiință.
Natasha are 51 de ani și în palmaresul său stau deja mai multe titluri de carte care au făcut vâlvă în jurul lumii. Pe lângă asta a fost director de marketing pentru L’Oreal și o cunoscătoare fină a istoriei artei și a modei, iar acest lucru se vede în romanul croitoresei. Ca multe alte cărți contemporane și aceasta se desfășoară pe două planuri narative. Primul plan ne duce în anii ’40, tumultoși și dureroși pentru mulți, mai cu seamă pentru Estella Bisset care pleacă din Paris în New York cu dorința vie să facă carieră în lumea modei. Decenii mai târziu, pe al doilea plan narativ apare Fabienne Bisset, nepoata Estellei care preia de la faimoasa sa bunică secrete de familie și povești dureroase și pe care este nevoită să le înțeleagă acum pentru a nu le repeta în viitor.
Croitoreasa din Paris este o carte foarte emoționantă, atât de mult mi-a plăcut că nu mai voiam să se termine. Sper din suflet să se facă o serie TV sau un film bazat pe carte și care să-i respecte povestea pentru că are toate ingredientele pentru o peliculă de succes.
Hotelul Portofino de J.P.O’Connell
Acum ceva timp Sonia a recomandat cartea aceasta pe stories și n-avea cum să nu ajungă în topul de azi. Dacă ești o iubitoare de dolce vita și încă îți pare rău că The Crown a ajuns la episodul final să știi că Hotelul Portofino este romanul potrivit ție. Dacă ajungi prin Italia vara asta atunci este clar ce o să adaugi pe lista de lectură, nu-i așa?
Povestea este simplă, nimic complicat, super rapid de citit, dar cu o scriitură care nu te lasă să o scapi. Eu am făcut două nopți albe cu această carte în mână, și deși am avut nevoie de mai multă cafea decât în mod normal, diminețile m-au prins cu fragmentele de carte încă întipărite în suflet.
Astfel, undeva pe la sfârșitul anilor ‘20 pe Riviera italiană familia Ainsworth este frământată și debusolată, iar Bella proprietara unui hotel de lux se găsește în mijlocul unui complot politic greu de contracarat. Italia lui Mussolini este necruțătoare, iar viața ta poate fi pusă oricând pe mâna călăului dacă te găsești la locul nepotrivit. Totul în jur pare să fie fum și ceață, deși însorita Italie promite altceva. Ce anume? Te las pe tine să afli!
O muscă în sfântul munte de Vasilis G. Frangopoulos
Credința înseamnă exercițiu, iar treaba asta poate fi un lucru obositor, iar pentru unii terifiant. O muscă în sfântul munte este o carte deosebită care își pune amprenta pe sufletul cititorului. Pe lângă asta, se citește foarte ușor și vorbește omului modern. Nu vei găsi în ea parabole sau texte greu de înțeles, pur și simplu vei descoperi povestea unui ateu care îl re(găsește) pe Dumnezeu. Te sfătuiesc să ai lângă tine un creion ca să subliniezi rândurile profunde pe care le vei citi, pentru că vei da de câteva de-a lungul lecturii.
Mi-a plăcut unul cu precădere: “Dacă vezi lucrurile cu ochii unei albine, pe toate le vei vedea ca mierea. Dacă însă le vezi cu ochi de muscă, pe toate le vei vedea murdare.” Majoritatea vedem lumea cu ochi de muscă, dar “Dumnezeu îi iubește pe nebuni”, pe cei care greșesc, pe cei care se tem, pe cei care sunt umiliți, neînțeleși, neiubiți.
O carte profundă, dar light, iar dacă simți că jubilezi într-un fel în universul acesta mare și greu, între rațiune și simțire, între credință și îndoială carte aceasta va veni cu răspunsuri la întrebări și cu completări în locul punctelor de suspensie. O să-ți placă. Mult!
Intenții ascunse. Seria Miliardarii de la Dreamland de Lauren Asher
Cumva, atunci când viața nu și-a pus încă amprenta pe sufletul fetei, ea visează la The Prince Charming sau măcar la eroul ăla frumos și curajos pe care l-a văzut în filme și despre care care a citit în cărți. Cam așa și în cartea lui Lauren Asher!
Seria Miliardarii cuprinde trei volume și poveștile a trei frați însărcinați cu câte o provocare de către bunicul lor. Intenții ascunse este primul volum și cel care ni-l descoperă pe Rowan un tip serios și rezervat, un adevărat introvert care se îndrăgostește de solara Zahra. Într-un context nedorit de niciunul trebuie să lucreze împreună, iar de aici până la conflicte amoroase, mult sex spicy, un pic de melancolie și mult râs nu mai e decât un pas.
Tu ce lecturi recomanzi pentru vacanța de vară?
***
Ce articol frumos! Nu am mai citit asa recomandari pentru carti. Cu siguranta m-au inspirat!