Now Reading
Lectură de vacanță.10 cărți pe care trebuie să le citești.

Lectură de vacanță.10 cărți pe care trebuie să le citești.

Acum câteva luni, într-o capitală europeană careia n-am să-i dezvălui numele, observam cu stupoare, cozi la librarie și oameni care ieșeau de acolo  cu coșurile pline de cărți! Uimirea s-a accentuat, în metrou, unde, nu exagerez, dar mai bine de 20% din cei care stăteau pe scaune aveau câte o carte în mână!

Stați liniștiți, nu urmează o analiză în care încercăm să descoperim de ce la ei se citește și la noi, mai puțin, ci doar câteva recomandări care poate reușesc să readucă plăcerea lecturii la noi în case, balcoane, terase, autobuze… viață.

Selecția de lectură de vacanță conține atât cărți ușoare, de vară, cât și altele solicitante, dar și captivante, pe care nu le mai poți lăsa din mână.

Distopie
Povestea slujitoarei – Margaret Attwood


O poveste fascinantă, cu un mesaj terifiant, care vine la pachet cu o mulțime de probleme actuale, care se învârt în jurul rolului pe care îl are femeia în societate. Romanul are acțiunea plasată într-un viitor, sperăm cât mai îndepărtat, într-o societate totalitară distopică ce a fost cunoscută în trecut ca Statele Unite, numită acum Gilead.  Confruntându-se cu dezastre naturale și o rată a natalițătii în scadere, Gilead este condus de un regim fundamentalist care tratează femeile ca pe o proprietate a statului.

Offred este una dintre ultimele femei fertile rămase și este slujitoare în casa Comandantului. Ea face parte din casta femeilor folosite într-o ultimă încercare disperată de a repopula lumea. În această societate terifiantă, Offred trebuie să navigheze între Comandanti, soțiile lor groaznice, Marthele domestice și colegele slujitoare – dintre care oricare ar putea fi spion pentru Gilead – iar scopul ei este unul singur: să supraviețuiască și să-și găsească fiica ce i-a fost luată.

Vă recomand și serialul tv inspirat din acest roman!

 

Suspans
Fata din tren – Paula Hawkins


Se întamplă rar ca un debutant să ajungă best-seller dar Paula Hawkins a făcut-o! Peste 15 milioane de exemplare vândute la nivel mondial, nu e sumă de trecut cu vederea! Iar acum, cu ocazia ecranizării romanului, cartea se bucură de o popularitate și mai mare.

Despre ce e vorba? O poveste plină de suspans care o are în prim plan pe Rachel Watson, o femeie devastată încă din cauza recentului divort, care își mai găsește clipe de liniște observând zilnic în drumul către muncă un cuplu, pe care și-l imaginează perfect. Totul i se pare extrem de idilic la acea familie de la periferie până într-o dimineață când devine martora unei întâmplări șocante și se vede implicată fără voie în dezlegarea misterului.

Interesant este că sursa de inspirație pentru captivantul ei roman, plin de martori deveniți suspecți, a provenit chiar din experiența de zi cu zi a scriitoarei, care făcea naveta dintr-un capăt în celălalt al Londrei.

Autohton

Downshifting – Alexandru Done

În mod paradoxal, cartea romanească aleasă are un nume străin! Este vorba de câștigătorul concursului de debut al Editurii Polirom pe 2017, Alexandru Done, care a lucrat multă vreme în publicitate, la fel ca personajul principal al romanului. Acesta este Mihai Marinescu, care face o mișcare de  downshifting, cum i se spune în aria sa de profesie, adică un pas înapoi. El renunță la meseria de copywriter şi se apucă de taximetrie. Scăpat de brief-uri şi pitch-uri, fără să ştie că ele îl pîndesc la o cotitură a sorţii ca să-l reia în primire, omul îşi face timp să observe cît de nebună e lumea în care se învîrte.

Romantic
Înainte să te cunosc – Jojo Moyes


Nu puteam să nu strecor și un roman de dragoste în listă, doar fete suntem! 

Este vorba de un bestseller publicat în 2012, de Jojo Moyes, dar tradus d-abia de curând pe la noi, odată cu apariția ecranizării hollywoodiene. Pe scurt: o poveste complicată despre o iubire simplă. Mai în detaliu: povestea unei tinere dintr-un oraș de provincie britanic, care întâlnește dragostea exact când și unde se aștepta mai puțin. O poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de facut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.

Sună cam dulceag, dar sunt convinsă că unora le va fi pe plac!

Biografic
Viață – Keith Richards


Chiar dacă nu ești fan Rollings Stones iți promit că ai să savurezi acest roman! Doar vorbim de un om care a tras pe nas cenușa propriului tată, deci chiar are ce povesti! 🙂
Romanul biografic ne face părtași la o viață trăită în ritm de rock: de la băiatul care asculta obsesiv discurile cu Chuck Berry și Muddy Waters, care a învățat să cînte la chitara și a făcut propria trupă alături de Mick Jagger și Brian Jones până în zorii succesului; arestările pentru posesie de droguri; compunerea unor piese de neuitat, relația cu Anita Pallenberg și moartea lui Brian Jones; exilul în Franța pentru a evita plata impozitelor, turneele incendiare din Statele Unite, izolarea și dependența; căsătoria, viața de familie, albumele solo și proiectul noii sale formații, X-Pensive Winos.
„Keith a văzut tot, le-a trăit pe toate și cumva, miraculos, a supraviețuit. Ai spune ca a dus o viață fascinantă, dar întunecată și periculoasă, tocmai ca noi să nu mai fim nevoiți să trecem prin ea” (The Independent)

Universal

Femeia cu Părul Roșu – Orhan Pamuk


Lui Orham Pamuk i-am devorat fiecare cuvânt din romanul Mă numesc Roşu, și m-am bucurat nespus când a fost desemnat cel mai tânăr scriitor premiat cu Premiul Nobel pentru Literatură. Noul său roman, proaspăt tradus și la noi, folosește aceleași nuanțe puternice dar are un subiect ușor diferit care pornește de la premiza:
Oare prima experientță erotică poate să ne hotarască întreaga viață? Sau destinul ne este trasat doar de forța istoriei și a legendelor?
În noaptea aceea am facut pentru prima oară dragoste cu o femeie. A fost teribil de răscolitor și la fel de minunat. Toate ideile pe care le nutream înainte cu privire la viață, la femei și la mine însumi s-au schimbat într-o clipa: Femeia cu Parul Roșu m-a învățat să mă cunosc și m-a învațat, totodată, sensul fericirii…

Motivațional
Succesul redefinit – Ariana Huffington


Dacă ești activă în mediul online atunci numele de Huffington nu are cum să-ți fie străin. Ariana Huffington este fondator și redactor șef al blogului de stiri Huffington Post, recompensat în 2012 cu premiul Pullizer pentru reportaj. În plus, Ariana a fost inclusă în lista Forbes a celor mai puternice femei din lume, deci poate e interesant să aflăm ce are de spus.

See Also

Cartea ei iși propune să raspundă la întrebarea : “Ce înseamnă să ai o viața bună?” iar termenii cei mai des vehiculați sunt bunăstare, înțelepciune, miracol și dăruire.

Exotic

Vegetariana – Han Kang


Ați citit vreodată literatură sud-coreeană? Ei bine, acum aveți șansa!

Vegatariana este un roman destul de feminist despre o tânără care decide într-o noapte că va înceta să mai mănânce carne şi orice alt produs de origine animală. Simplu ca bună ziua, la prima vedere. Nu și dacă locuiești in Coreea de Sud și ai o familie care nu te înțelege! Această decizie îi tulbură căsnicia şi pune în mişcare un şir de evenimente din ce în ce mai groteşti. În timp ce întreaga ei familie se luptă să recapete controlul asupra ei, femeia îşi apără obsesiv alegerea, dându-i o dimensiune sacră.
Sună interesant, nu-i așa?

Clasic
De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger


Un roman cult pe care orice tânăr ar trebui să-l citească și orice adult să-l recitească. Deși romanul a apărut de mai bine de câteva decenii, se bucură încă de un succes extraordinar în rândul adolescenților de pretutindeni, dintr-un motiv cât se poate de simplu și întemeiat: te poți regăsi oricând în personajul principal Holden Caulfield, care trece prin aceleași experiențe formate din angoase și dileme ca orice tânăr din ziua de azi.

Actual

O speranţă mai puternică decît marea. Povestea unei refugiate siriene care a supravieţuit terorii. Melissa Fleming.

Un subiect fierbinte și actual, povestit din perspectiva unei femei.
Pe vasul de pescuit înghiţit de ape care ar fi trebuit să-i ducă în Suedia pentru a începe o viaţă nouă se aflaseră cinci sute de refugiaţi, între care şi o sută de copii. Acum, în derivă pe o mare ostilă, printre rămăşiţele vasului naufragiat şi cadavre plutind peste tot în jur, Doaa Al Zamel, o tînără siriană de 19 ani, se menţine la suprafaţă datorită unui mic colac de plastic, ţinînd strîns în braţe două fetiţe. Pentru ele încearcă să nu-şi piardă speranţa şi să supravieţuiască. Povestea ei cutremurătoare adună vocile neauzite a milioane de refugiaţi care riscă totul în încercarea disperată de a avea un viitor mai bun.

Voi ce mai citiți? Astept sugestii de cărți care merita răsfoite din scoarță în scoarță.

***

View Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top