Cum să nu pari un ciudat în Social Media
Am stat puțin să mă gândesc dacă să scriu sau nu acest subiect, dar apoi mi-am dat seama că… hey, sunt atâtea materiale de „Cum să… în 10 pași” pe internet, încât unul în plus n-are cum să strice. Unul chiar util, pentru că, judecând după catastrofele din Social Media, oamenii chiar au nevoie de puțină orientare în această privință.
Mbuuun, acum că am stabilit asta, mai rămâne doar să te avertizez că în viață este bine să știm să facem haz de necaz. Așa că-n rândurile care urmează o să râdem puțin de trăsnăile găsite pe platformele sociale. Și, dacă este cazul, corectăm din ele. Fără încrâncenare sau supărare, căci aici nu suntem scoși la lecție și puși la colț dacă greșim.
Unii vor să facă din lume un loc mai bun. Eu mă mulțumesc să încep cu Internetul.
DON’T: poza de profil cu orice altceva în afară de fața ta
Ok, deci ideea de bază aici este că pozele cu un cap de năvăstuică NU AU CE CĂUTA LA POZA TA PROFIL. Adică da, e bine să fim amuzanți, dar să lăsăm animalele, florile, peisajele și orice altceva în pace atunci când e vorba de o fotografie de profil. E imaginea ta acolo, de impresia pe care le-o faci celorlalți, până la urmă nu mergi pe stradă cu o mască pe față. Știu persoane pentru care social media a devenit tool-ul principal de promovare (de regulă, persoane care lucrează cumva în zona comunicării) și persoane care spun că oricum nu stau pe internet (da, mai există astfel de persoane și în 2018!) și nu le pasă. Și e ok oricum ar fi, dar până la un punct. Profilul tău (fie că e pe Facebook, Instagram, Linkedin sau orice altă platformă) e un fel de carte de vizită. Așa că renunță la pozele cu rățuște și treci la fotografiile cu fața ta – e a ta, own it! 😀
DON’T: nume de pe Yahoo Messenger din 2000
A fost haioasă perioada YM, dar e depășită. Nici măcar Yahoo Messenger-ul nu mai există. Așa că hai să scăpăm și de Sweetgirl114, HelloDarknessMyOldFriend, Kittycat2000 și alte din astea. Gândește-te puțin așa: cum ar fi să îți scrie un profil cu cap de năvăstuică (mă scuzați că reiau exemplul, dar îmi place foarte mult și e inspirat din caz real), care mai are și un username gen… BadCoco. L-ai lua în serios? Mi se pare o treabă foarte puerilă. Și nu cred că vrei să transmiți un astfel de mesaj. Plus că… uite. Cunosc mulți oameni (mă număr printre ei și eu) care chiar analizează cu simț de răspundere un profil înainte de a interacționa cu persoana respectivă. Poți găsi acolo indicii importante despre cum este un om, asta ca să nu mai vorbesc despre imaginea profesională pe care ți-o poți construi în social media. Designeri, arhitecți, medici, specialiști în tot felul de domenii… inclusiv instalatori și meseriași buni la reparat chestii prin casă: toți apelează la promovarea pe internet. Însă depinde și cum o fac, bineînțeles.
DON’T: profil personal de Facebook la comun
Nu știu cum să procedez aici ca să nu se supere nimeni, dar o să aleg cele două nume românești din bancuri, pentru că nimeni nu se poate îmbufna din cauza bancurilor. Ce vreau e să spun e că ar trebui să evităm profilurile de genul… Ion Si Maria Popescu pe Facebook sau orice alta retea sociala. Sigur, e drăguț când cuplurile împart totul, dar vorba aia, totul până la un punct. 🙂 Nu e cazul profilului din online, ideal ar fi să știm cu cine stăm de vorbă și cine postează anumite lucruri.
DON’T: jigniri în social media
Știu că social media a devenit această agora a secolului XXI, unde toată lumea își dă cu părerea, se laudă cu viața fabuloasă (aparent) și își varsă frustrările. Dar ar trebui să existe o măsură în toate, iar în social media limita cred că se atinge atunci când se ajunge la injurii. Mi se pare foarte trist să nu știi când e prea mult și să nu poți purta un dialog civilizat, indiferent de condiții. Pe lângă faptul că există niște filtre și s-ar putea să te trezești cu ban după mai multe serii de report, o să îți creezi și o reputație de om cu care nimeni nu prea vrea să aibă de a face.
Sigur, ar mai fi multe lucruri de EVITAT în social media: greșelile gramaticale, fotografiile blurate, oversharing-ul vieții intime (completat de niște imagini… grăitoare), dar astea implică o dezbatere mai complexă. Nu poate să fie totul perfect din prima. Măcar să începem cu baby steps acum și, după ce punem la punct elementele de bază, ne complicăm și cu celelalte.
Foto: Unsplash.com
***
ÎȚI RECOMAND ȘI: