Care sunt beneficiile tratamentului cu oțet de mere pentru păr?
Într-o eră a chimicalelor și a substanțelor toxice, pe care, inevitabil, le folosim cu toții zi de zi, tot mai multe persoane se îndreaptă spre metodele clasice și mai puțin dăunătoare mediului. Încercăm să reciclăm mai mult, să economisim apă și energie, să folosim produse de curățenie sau de îngrijire non-invazive.
Și practic, în acest fel, vechiul devine nou. Așa că astăzi o să vă povestesc un pic despre un ritual de îngrijire a părului care nu costă mult și care și-a demonstrat eficiența de-a lungul secolelor. Mai exact, despre spălarea și clătirea părului cu oțet de mere. Care sunt avantajele sale? Aflăm imediat.
Îndepărtează foarte bine acumularea de produse și substanțe.
După o săptămână cu șampon uscat, fixativ, uleiuri de păr sau alte produse de styling, părul și scalpul tău au nevoie de o curățare în profunzime. Un truc eficient este să amesteci un sfert de pahar de oțet de mere cu șampon și să masezi delicat părul pentru câteva minute. Ai mare grijă să nu îți intre în ochi, pentru că senzația va fi una foarte usturătoare. Clătește din abudență et voilà: părul tău este curat și strălucitor!
Te ajută în lupta împotriva mătreții.
Este cunoscut faptul că oțetul de mare are o componență acidă și antibacteriană, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru rutina de îngrijire a părului tău. Grație acestor proprietăți, oțetul de mere curăță scalpul de bacterii și mătreață, astfel că părul tău va fi și va arăta mai curat și sănătos.
Îi redă părului tău echilibrul pH-ului.
Structura părului este similară cu cea a pielii feței și a corpului. Chiar dacă așa zisa „epidermă” a scalpului este mai groasă decât cea a pielii feței și a corpului, are bulbi de păr care secretă sebum, agentul natural de protecție a părului. Însă multe dintre problemele părului apar tocmai din cauza dezechilibrului dintre secreția de sebum și pH-ul scalpului. Din fericire, aciditatea oțetului de mere echilibrează pH-ul natural al scalpului, ingredientul acționând ca un exfoliant natural, care curăță părul în profunzime, întărând fibrele de păr.
Conferă strălucire.
Da, e adevărat, clătirea părului cu oțet de mere este indicată pentru cei care își doresc un păr strălucitor, iar efectele sale sunt, adesea, chiar mai bune decât ale unor produse dedicate. În plus, ajută firul de păr să rețină mai bine substanțele hidratante, dar și să mențină vopseaua mai mult, în cazul părului colorat. În cazul părului uscat și tern, amestecă două, trei linguri de oțet de mereu cu o cană de apă și clătește părul cu acest mix.
De câte ori ar trebui să aplici oțet de mere pe păr?
Clătirea părului cu oțet de mereu o dată pe săptămână este suficientă, însă depinde acum și de starea părului tău. Dacă actuala rutină de îngrijire (șampon, balsam, ulei, mască) funcționează, nu ai de ce să o schimbi. Eventual poți experimenta cu oțetul de mereu o dată pe lună, după ce simți că ți-ai agresat părul cu mai multe produse de styling. În plus, ține seama și de faptul că oțetul de mere are o aciditate ridicată, așa că excesul ar putea chiar dăuna părului tău.
Pentru cine nu este indicat oțetul de mereu?
Pentru blondele care au o nuanță foarte deschisă, cum sunt și eu. Foliculul de păr blond este mult mai sensibil și este riscant să folosești un produs care ar putea avea efect asupra culorii. Tocmai de aceea, eu folosesc acest remediu dacă am avut o săptămână cu multe evenimente sau filmări – deci implicit mult styling pentru păr – și reduc cantitatea de oțet de mere folosită (de regulă, o singură lingură, cât să curețe rapid, fără să afecteze nuanța).
Foto: pixabay.com
***