Now Reading
5 metode pentru a-ți îmbunătăți memoria și puterea de concentrare

5 metode pentru a-ți îmbunătăți memoria și puterea de concentrare

Trăim într-o lume tot mai haotică și mai agitată, iar în fiecare zi mă lovește un val de informații. De fapt, ce spun eu val, un adevărat tsunami informațional. Și în aceste condiții, îmi pare din ce în ce mai dificil să îmi mai amintesc lucruri. Să rețin date. Să mă concentrez la ceea ce am de făcut fără să îmi fugă mintea la altceva, fără să stau cu ochii din cinci în cinci secunde pe notificări.

Sunt multe cauze pentru care, din când în când, memoria ne mai lasă… chiar și pe mine. Iar eu mă laud cu o memorie fantastică. Întreabă-l pe soțul meu!

Totuși, stresul, anxietatea, oboseala cronică, anumite medicamente, anestezia, migrenele: iată doar câteva dintre factorii care ne fac să uităm lucruri și să nu ne concentrăm cum trebuie.

Din fericire însă, există câteva trucuri la care putem apela pentru a ne îmbunătăți capacitatea de memorie. Metode care au o bază științifică și care pot fi oricând de folos, dar cu atât mai mult în momentele în care chiar avem nevoie ca motorul nostru cognitiv să funcționeze la turație maximă. Încearcă-le!

Fă mai multă mișcare

Nu te gândi la sport ca la o activitate pe care trebuie să o faci de nevoie, pentru a-ți menține greutatea corporală. Gândește-te la sport ca la o activitate benefică pentru tot organismul, în special pentru creier. Exercițiile fizice previn deteriorarea hipocampusului, adică acea zonă a creierului responsabilă pentru dezvoltarea memoriei și stocarea amintirilor.

Hipocampusul este primul afectat atunci când se instalează Alzheimerul sau demența. Organizatia Mondiala a Sanatatii anticipa că, până în 2030, 75 de milioane de oameni din întreaga lume vor suferi din cauza dementei. Însă aceasta afecțiune nu este o boală specifică vârstei înaintate, ci o problema care apare din cauza distrugerii celulelor din creier, având un impact copleșitor asupra memoriei, comportamentului și abilității de a desfășura activități de zi cu zi.

Exercițiile fizice ajută circulația sângelui în organism și, implicit, la transportul oxgenului la creier, protejând celulele acestuia și prevenind deteriorarea funcțiilor cognitive.

Hidratează-te

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu organismul tău atunci când nu bei suficientă apă? Îți voi spune eu. Te vei simți obosit, amețit, îți va fi din ce în ce mai greu să te concentrezi și, în cel mai rău caz, vei experimenta starea de leșin. Nu tocmai un scenariu pe care să ți-l dorești pentru tine, nu-i așa?

În plus, gândește-te la senzația pe care o ai după ce bei un pahar de apă rece. Parcă ai mai multă energie, ai senzația că ți-ai recăpătat puterile. Și chiar așa și este, pentru că apa are acest efect.

Dar cum ar fi dacă ți-aș spune că există o combinație cu care chiar nu poți da greș în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare? Și este formată din… apă + rozmarin. Da, exact. Rozmarin. Sunt mai multe studii care atestă legătura între rozmarin și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel realizat în cadrul Universității Northumbria.

De ce este rozmarinul, această mirodenie pe care adorăm să o punem în mâncare, un super ingredient pentru memorie?

Principalul motiv e reprezentat de cantitatea mare de antioxidanți pe care o conține, antioxidanții fiind principalii aliați ai organismului în lupta împotriva deteriorării organelor. Chiar și simplul parfum de rozmarin, aroma plantei, ar avea impact asupra memoriei (se spune că în Grecia, elevii purtau la gât ghirlande de rozmarin în timpul examenelor tocmai pentru a se concentra cât mai bine). Cred că o să-i pun și eu lui fii-miu în curând … urmează examenul de liceu… ufff. 🙂

Pentru mine, apa cu rozmarin a devenit un must-have zi de zi. Acasă, în mașină, am peste tot o sticlă de Rosemary Water. Cantitatea de extract pur de rozmarin din sticla de 750 de ml este de 150 ml. Apa a fost concepută după mai multe studii realizate de specialiști în biologie pentru a se asigura că există o cantitate maximă de acid rosmarinic și că nu este alterată puritatea lui.

În plus, aceeași Universitate Northumbria a demonstrat că fix această băutură, Rosemary Water, îmbunătățește memoria cu până la 15%.

7 day shot pack – Recomandate persoanelor cu nivel de stress crescut, cu activitate fizică intensă, sportivilor de performanța

Pune-ți creierul la contribuție

Pe lângă mișcare și hidratare, două elemente care merg mână în mână, este necesar să îți mai și forțezi din când în când rotițele. Altfel spus, creierul este un organ pe care trebuie să-l antrenezi în mod constant pentru ca el să dea randamentul dorit. Ce poți face în acest sens? Oferă-i cât mai multe provocări.

Și când spun asta, nu mă gândesc la provocările de la muncă, pentru că viața nu ar trebui să fie doar muncă. Mă gândesc la jocuri de logică, la puzzle-uri, la tot felul de quiz-uri de cultură generală care te forțează să îți amintești diferite lucruri sau date. 

Și citește, citește cât mai mult, ori de câte ori ai ocazia! Pe lângă faptul că este o activitate relaxantă, cititul îți stimulează foarte bine creierul.

See Also

Învață tot timpul ceva nou

Când înveți un nou proces, un nou skill, chiar și un nou cântec, creierul tău depune un efort considerabil și își adună toată puterea pentru a te ajuta să reușești.

Repetitio est mater studiorum ar zice o vorbă latină sau Übung macht den Meister ar zice neamțu – asta știu desigur deoarece am dat un bacalaureat la limba latină, unde a fost nevoie să fac traduceri din latină în germană și invers (cred că d-asta stau bine la capitolul memorie). S-ar traduce de român prin Repetiția e mama învățăturii. Cam așa și cu creierul nostru.

Dacă repetă tot timpul niște lucruri noi, ajunge să funcționeze la turaj maxim și nu se degradează. Așa că fie că e vorba de un curs nou sau de un skill pe care ți-ai dorit dintotdeauna să îl stăpânești,  acum e timpul să te pui pe treaba. Mintea ta va fi mult mai ascuțită și vei fi tot timpul în alertă, receptiv la informațiile care vin în valurile despre care povesteam mai sus. 🙂

Scrie de mână

Poate că pare amuzant să îți spun asta în era digitală, când toată lumea tastează, dar e adevărat. Scrisul de mâna nu este un proces automatizat, ci o activitate care te menține focusat și care chiar îți solicită atenția. Atenție la ordinea frazei, atenție la forma literelor.

Eu am acest obicei de a trece foarte multe pe hârtie. Ori de câte ori am o idee sau vreau să fac un plan, dau fugă la agenda. Mi se pare că, atunci când scrii de mâna, mai evaluezi o dată informația. O conștientizezi. Iar treaba asta îți oferă un excelent boost pentru memorie și capacitatea de concentrare.

Tu la ce tehnici apelezi pentru a te concentra mai bine?

Acest articol conține plasare de produs (P).

***

 

 

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top