Now Reading
Ai ciclul menstrual scurtat? Top cinci motive posibile.

Ai ciclul menstrual scurtat? Top cinci motive posibile.

Menstruația este pur și simplu parte din natura femeii (indiferent de timpurile pe care le trăim, biologia e biologie!). Cu toate astea fiecare femeie este unică, la fel și menstruația este diferită, deci experiența lunară a acestui proces atât de firesc este variată. Ți s-a întâmplat să întâmpini perioade în care brusc menstruația se scurtează? Faza menstruală, adică perioada din ciclul menstrual în care ai sângerare poate dura între două și șapte zile potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG). Dacă durata menstruației se situează oriunde în acest spectru, medicii o vor considera de obicei „normală”. Acestea fiind spuse, știi ce este tipic pentru tine și ce nu. Ar putea exista câteva motive pentru care te trezești cu ciclul menstrual scurtat, dar esențial este să te adresezi medicul ginecolog pentru un diagnostic clar, și la nevoie un tratament eficient. 

DE REȚINUT!

Orice femeie trebuie să cunoască și să înțeleagă evoluția ciclului menstrual, de preferat de la o vârstă fragedă. Ciclul menstrual este alcătuit din patru faze. Faza menstruală este momentul din lună în care sângerezi. Faza foliculară apare atunci când glanda hipofiză eliberează un hormon numit hormon foliculostimulant care determină maturizarea foliculilor ce conțin ovule din ovare. Faza ovulatorie apare când un ovul este eliberat dintr-un folicul din ovar. Iar cea de-a patra, faza luteală în care estrogenul și testosteronul încep să scadă în corp, în timp ce nivelurile hormonului de progesteron cresc.

Câteva motive pentru care menstruația s-a scurtat:

 • Te antrenezi prea mult

În majoritatea cazurilor, exercițiul fizic nu afectează ciclul menstrual într-un mod semnificativ. DAR exercițiile fizice făcute la niveluri extreme sau ridicate de competiție, de exemplu: cum este  antrenamentul pentru un maraton poate scurta menstruația sau din contră, o poate întârzia.  Acest lucru afectează în mod specific axa hipotalamo-hipofizară care este sistemul de feedback hormonal care implică atât creierul, cât și ovarele. Ginecologii afirmă că hipotalamusul controlează ciclul menstrual. Dacă te antrenezi la un nivel intens, corpul tău poate detecta că nu este un moment potrivit pentru a te reproduce și va interfera cu ovulația lunară. Mai mult, dacă te antrenezi prea mult s-ar putea să suprimi nivelul de estrogen, ceea ce poate duce la perioade mai scurte de menstruație.

 • Nivelul de stres este ridicat

Cercetătorii au legat în diverse studii stresul de ciclul menstrual neregulat, deși poate să fie diferit pentru fiecare în parte. Am găsit un studiu vechi, dar interesant care afirmă că femeile care lucrează în locuri de muncă stresante au de două ori mai multe șanse să aibă perioade scurte de menstruație decât cele care lucrează în locuri de muncă care nu sunt considerate stresante,  fapt pe care îl pot atesta și eu deoarece, mi s-a întâmplat în perioade foarte dificile din viață,  fie să-mi vină mult mai repede menstruația (deși ciclul meu este regulat), fie să mi se scurteze brusc menstruația. Ginecologii consideră că stresul extrem poate afecta ciclurile prin întreruperea ovulației sau întârzierea ei.

 • Alăptezi

Femeile care nu sunt la primul copil știu că pot dura săptămâni sau chiar luni până când menstruația să-și pornească aventura firească. Alăptarea poate juca un rol în problema discutată aici. Având în vedere că alăptarea poate să-ți afecteze hormonii și ovulația, nu te mira de ce ciclul menstrual este neregulat sau absent. Hormonul prolactină dă comandă glandelor din sâni să producă lapte, dar poate duce și la perioade incomplete de ciclu menstrual sau le poate suprima complet pe toată perioada alăptării.

 • Tratamentele medicamentoase

Știai că sunt multe medicamente pe piață care pot scurta menstruația? Bineînțeles, acest lucru nu-i valabil pentru toate femeile, deoarece depinde și de modul în care organismul răspunde la medicamente. Cu toate astea, pilule contraceptive, tratamentele hormonale pentru tiroidă, antidepresivele sau medicamentele pentru tratarea epilepsiei au un cuvânt de spus în determinarea ciclul menstrual. 

See Also

 • Ești la perimenopauză

Perimenopauza este denumită și menopauza de tranziție și debutează prin cicluri neregulate de menstruație. De la vârsta de 40 de ani, menstruația devine mai scurtă. Simptome de perimenopauză:

 • bufeuri, unele femei resimt o anume căldură însoțită cu transpirație variind în intensitate de la o femeie la alta
 • menstruație neregulată
 • uscăciune la nivelul vaginului sau durere în momentul actului sexual
 • stări de anxietate, tulburări de somn, iritabilitate și chiar depresie
 • pierderea masei osoase
 • fluctuații de colesterol

Închei articolul cu avertizarea că pot fi mult mai multe motive pentru care ciclul menstrual este neregulat sau scurtat, mai ales când ești în anii cei mai fertili. De aceea, adresează-te medicului de familie sau ginecologului pentru a face o serie de analize și a descoperi, dacă este cazul, motivul real din spatele acestor probleme.

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top