Now Reading
Ai dinții sensibili? Iată posibilele cauze, simptomele și tratamentul

Ai dinții sensibili? Iată posibilele cauze, simptomele și tratamentul

Înainte de a începe să citești acest articol, te rog, privește la video-ul acesta… 

… dacă ai sensibilitate dentară sunt sigur că senzațiile oamenilor filmați sunt exact cele pe care le simți și tu.

Eviți să bei rece sau cald? Eviți dulcele sau acru? Sau chiar ți-e greu iarna să tragi aer rece pe gură? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, atunci este momentul să faci ceva pentru dinții tăi. Ideal ar fi să te adresezi medicului tău stomatolog, pentru că simptomele mai sus descrise ar putea semnala o sensibilitate dentară.

Hipersensibilitatea dentinară sau sensibilitatea dinților este o problemă dentară frecventă. Este o condiție care se poate dezvolta în timp, ca urmare a unor probleme obișnuite, cum ar fi gingiile care se retrag și deteriorarea smalțului. Cele mai multe dintre persoanele care suferă de sensibilitate dentară au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Această problemă a dinților poate începe atunci când partea internă mai moale a dintelui, numită “dentină”, devine expusă. Dentina se află sub smalț și gingii.

Mii de canale microscopice trec prin dentină spre centrul dintelui. Odată ce dentina este expusă, factori declanșatori externi (cum ar fi o băutură rece) pot stimula nervii din interiorul dintelui și uite așa se ajunge la durerea aceea de dinți care te face să te strâmbi cu toți mușchii feței.

Dar așa cum am tot spus, prevenția este cea mai bună, iar în această situație, ea este extrem de utilă ca să nu ajungi în situația descrisă mai sus.

Am fost prezentă recent la evenimentul de lansare al noii paste de dinți Sensodyne Sensitivity & Gum, unde l-am ascultat cu atenție pe medicul stomatolog Răzvan Pelea și am aflat care sunt cauzele ce pot determina sensibilitatea dentară. Așadar, dacă le știi, poți evita să te pricopsești cu dureri de dinți.

Grija pentru smalțul dentar trebuie să fie o prioritate în igiena ta orală. Pentru că subțierea acestui strat protector este în cele mai dese cazuri cauza care duce la durere.

Un periaj agresiv. Acesta poate uza smalțul dinților sau ar putea determina retragerea gingiilor.

Pentru a preveni acest lucru cere medicului dentist sfaturi cu privire la cele mai bune tehnici de rutină pentru igiena orală, curăță dinții cu blândețe și încearcă să eviți periuțele cu peri din categoria ”hard” și să utilizezi o periuță de dinți cu peri soft sau mild, cum ar fi periuța de dinți Sensodyne Complete Protection.

Eroziunea acidă. Alimentele și băuturile acide pot duce la deteriorarea smalțului. Am învățat la evenimentul pe care îl menționam mai sus că este important să nu îți periezi dinții imediat după consumul unor alimente sau băuturi cu continut acid, cum ar fi sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, cafea neagră sau ceai negru, vin și tot ceea ce are un gust înțepător, cum ar fi ketchupul sau sosul pentru salată. Așteaptă cel puțin o oră până te speli pe dinți. Utilizează de două ori pe zi o pastă de dinți cu fluor.

Scrâșnirea dinților. Scrâșnești dinții, fie pe timp de noapte sau în timpul zilei? Dacă este așa, poți deteriora smalțul, care în timp poate expune dentina de dedesubtul acestuia. De multe ori, un factor care declanșează scrâșnitul din dinți este stresul. Așa că încearcă să faci ceva la acest capitol.

Dacă totuși situația nu se îmbunătățește, ar putea fi utile niște gutiere speciale. Sau chiar un tratament ortodontic.

Tratamentele pentru albirea dinților. În dorința de a avea dinții foarte albi, apelăm la diverse metode de albire, în cabinetul stomatologic sau acasă. Cele utilizate acasă, chiar și cu substanțe precum bicarbonat de sodiu sau cu cărbune activ, pot agresa smalțul dinților.

Un dinte crăpat. Sigur ți s-a întâmplat să muști din ceva tare și să simți că parcă ți s-a spart o bucățică dintr-un dinte. Aceste microleziuni pot apărea însă și fără să ne dăm seama. Și ele pot genera dureri.

Totuși sensibilitatea dentară poate proveni și de la probleme de sănătate ale gingiei sau ale dinților.

Retragerea gingivală. Este o afecțiune care apare la cei cu boala parodontală și face ca gingia să se retragă și să lase expusă dentina.

Gingivita. Aceasta se caracterizează prin inflamarea gingiilor din cauza prezenței plăcii bacteriene, schimbarea aspectului gingiei, sângerarea uşoară când faci un periaj sau când mănânci alimente puţin mai dure.

Cariile dentare. Și ele pot cauza dureri similare cu durerea cauzată de sensibilitatea dentară. Cariile apar atunci când zaharurile din alimente și băuturi reacționează cu bacteriile din placa bacteriană de pe dinți și formează acizi. Treptat, acești acizi pot înmuia și dizolva treptat smalțul și dentina dinților tăi.

Periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor ajută la întărirea dinților.

Post-tratament. O perioadă de timp după un tratament stomatologic sau ortodontic poți resimți o ușoară sensibilitate la nivel dentar. Dacă această senzație persistă, este necesar să te adresezi medicului tău.

Bun, acum că am aflat ce poate determina durerea dentară, să vedem și ce putem face pentru a scăpa de această neplăcere.

Iar cel mai înțelept pas ar fi să vorbești cu medicul stomatolog care va identifica în mod corect cauza durerii și îți poate recomanda un tratament adecvat.

Există însă și câțiva pași simpli pe care îi poți urma la tine acasă și care pot ameliora senzația de durere.

Alege o pastă de dinți adecvată.

See Also

Când alegi pasta de dinți, ar fi indicat să iei în considerare pe care dintre următoarele beneficii le preferi pentru a te ajuta în luarea deciziei:

  • Albire
  • Gingii sănătoase
  • Protecția smalțului
  • Acțiune multiplă
  • Respirație proaspătă
  • Reparare zilnică

Schimbă pasta de dinți obișnuită cu o pastă de dinți de utilizare zilnică, cum ar fi Sensodyne, special concepută pentru dinții sensibili. Dar dacă ai atât sensibilitate dentară, cât și probleme ale gingiilor, folosește, de două ori pe zi, pasta de dinţi Sensodyne Sensitivity & Gum, care acţionează asupra ambelor situații. Folosită zilnic, ameliorează sensibilitatea dentară și îmbunătățește sănătatea gingiilor datorită formulei cu dublă acțiune. Formează un strat protector pe suprafaţa zonelor sensibile ale dinţilor, ameliorând în mod eficient sensibilitatea dentară, și îndepărtează placa bacteriană, îmbunătăţind astfel sănătatea gingiilor. 

 

 

Studiile din domeniu au indicat că peste 50% dintre persoanele cu dinți sensibili semnalează şi probleme ale gingiilor, iar jumătate dintre aceştia nu folosesc niciun produs specializat pentru ameliorarea simptomelor [1]. Persoanele care suferă concomitent de aceste simptome nu trebuie să le ignore sau să trateze unul în defavoarea celuilalt. Experţii recomandă ca ambele simptome să primească îngrijire specializată în rutina zilnică de îngrijire orală.

Periază corect dinții. Te gândești probabil că nu poate fi ceva complicat. Nici nu e complicat, dar contează modul în care îți periezi dinții dacă vrei să obții rezultate pe termen lung.

Așadar:

  1. Periajul dentar se face de două ori pe zi, dimineața și seara, iar durata trebuie să fie de 2 minute. În completare ar fi ideal să utilizezi și ața dentară, apa de gură și dușul bucal.
  2. Se periază toate fețele dinților. Periuța se ține la un unghi de 45 de grade față de dinte, cu mișcări circulare dinspre gingie.
  3. Limba se spală și ea cu perii normali ai periuței sau cu o periuță specială pentru limbă.

Un filmuleț foarte exact despre cum decurge un periaj corect poți vedea aici.

Vizitează medicul stomatolog de minimum două ori pe an. Este o rutină pe care ar trebui să o avem încă din copilărie. Pentru că de fiecare dată când vei merge la stomatolog, vei afla care este starea de sănătate a dinților tăi și vei putea lua din stadiu incipient orice problemă.

Tu ții cont de toate aceste reguli?

[1]conform studiu IPSOS ref. incidenţă, realizat în 2015 la nivel global, exc. medicamente

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top