Now Reading
Apă cu sare, o soluție fascinantă pentru sănătatea creierului

Apă cu sare, o soluție fascinantă pentru sănătatea creierului

Probabil că toată viața ai auzit că este recomandat să eviți excesul de sare pentru că poate fi nociv pentru sănătate. Adevărul constatat de specialiști este însă un pic diferit. Sau să-i spunem a fost completat cu un nou trend, bazat pe studii. Ați văzut pe cineva vreodată care bea apă cu sare? Ei bine, eu am rămas cu gura căscată când am aflat că această soluție este extraordinar de eficientă în momentele în care te confrunți cu dureri de cap, amețeală, ceață în gândire etc. În general, pentru buna funcționare a creierului. De ce? Vă explic imediat!

Gwyneth Paltrow, autorul John Romaniello sau Dr. Andrew Huberman au povestit că își încep diminețile cu un pahar cu apă în care adaugă zeamă de lămâie și un strop de sare. Apă cu sare, aceasta este este cea mai recentă practică pentru cei care duc un stil de viață sănătos.

Știți deja despre mine că mă interesează să aflu perspectivele mai puțin clasice ale medicinei asupra modului în care ne putem trata anumite afecțiuni. Așa că urmăresc câțiva specialiști care comunică la un nivel foarte bine argumentat despre ceea ce descoperă și ce înseamnă pentru ei medicina funcțională. Și când spun specialiști, mă refer la medici, profesori doctori, cercetători la cele mai mari și reputate universități din lume. Așa că dintre cele trei exemple de sus mă voi referi strict la ceea ce spune Dr. Andrew Huberman, profesor de neurobiologie și oftalmologie la Stanford School of Medicine. Un profesionist cu o practică suficient de credibilă încât să pot concluziona că informațiile pe care le livrează sunt bine cântărite și studiate.

Ei bine, într-un episod al podcast-ului său The Huberman Lab, el a vorbit despre modul în care sodiul și alți electroliți influențează corpul nostru și sănătatea noastră generală. De asemenea, a oferit un ghid general pentru a ști câtă sare să consumi în funcție de anumiți factori cruciali. Te invit să asculți acest Podcast pentru care am lăsat la finalul articolului link-ul.

Apă cu sare, cea mai recentă practică pentru buna funcționare a creierului.

Știm de apa cu lămâie că este bună de dimineață. Dar cea mai recentă tendință este de a adăuga și un praf de sare în apa pe care o bei. De ce? Să o sumă cu începutul …

Ni s-a spus tot timpul să fim atenți la consumul de sare. Ei bine, asta se întâmplă deoarece multă lume consumă foarte multe alimente procesate. Iar alimentele procesate sunt din plin bogate în sare. Poate ai vrea să știi și că adăugarea de sare în alimente ascunde corpului tău de fapt conținutul ridicat de zahăr și te face să mănânci mai mult!

Alimentele procesate sunt concepute astfel încât să ți le tot dorești și sunt produse din ingrediente foarte ieftine. Majoritatea oamenilor care mănâncă alimente procesate consumă o cantitate enormă de sare și zahăr și foarte puțini nutrienți reali. Alimentele procesate păcălesc organismul, astfel încât să nu te simți sătul și să mănânci mai mult!

Dar eu sunt sigură că majoritatea celor care citesc acest site și informațiile pe care le furnizez, sunt oameni atenți la stilul lor de viață și, implicit, la ce mănâncă. Am dreptate? 🙂 . Prin urmare, mai mult ca sigur că alimentele din casa voastră nu sunt bogate în săruri și zaharuri ascunse.

Consumul de sare este legat de tensiunea arterială, dar se pare că acum există mai multe controverse cu privire la această regulă care spune că aportul mare de sare = hipertensiune arterială. Această regulă se pare că ar fi valabilă pentru cei care consumă multă sare de care nu știu, adică mai mult de 12 g pe zi. Ceea ce este mult.

Acestea fiind spuse, dacă aveți hipertensiune arterială sau alte probleme de sănătate (în special probleme cu rinichii!), discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma mai mulți electroliți și înainte de a bea apă cu sare.

Revenind la Dr. Andrew Huberman, acesta a realizat un podcast întreg despre „Utilizarea sării pentru a optimiza performanța mentală și fizică”.

Recomandările sale generale sunt 3,2-4,8 g de sodiu și 4 g de potasiu pe zi. Aceste calcule sunt pentru persoanele fără afecțiuni și, ca întotdeauna, nu reprezintă un sfat medical. Căutați recomandări medicale personale personalizate. 

Sarea ajută la stres?

Ei bine, sarea și electroliții (săruri dizolvate precum sodiu, magneziu și potasiu) se pare că reprezintă soluția fascinantă pentru sănătatea creierului. Știai că creierul tău este compus în principal din grăsime și apă? Și că electroliții din fluidul care înconjoară creierul tău sunt ceea ce îți ajută creierul să funcționeze? Lichidul din jurul creierului nu este doar apă, este umplut cu electroliți. Acești electroliți (cu ioni pozitivi sau negativi) sunt folosiți de organism pentru multe procese metabolice care includ comunicarea de către neuronii din creier, dar și funcționarea corectă a nervilor și a mușchilor din organism.

Când te gândești la sănătatea creierului, probabil ca acesta să nu fie prima ta preocupare, dar… trebuie să ne hidratăm creierul în mod corespunzător, astfel încât să existe suficienți electroliți pentru ca acesta să funcționeze! Iată că există o relație directă între sistemul nervos și pofta de sare. Deci, dacă treci printr-o perioadă stresantă, creșterea aportului de electroliți ar putea fi o idee bună.

Cafeaua este un diuretic așa că, dacă bei cafea, vei urina mai mult, ceea ce înseamnă că vei pierde electroliții.

Dr. Huberman recomandă ca raportat cantitatea de cafea pe care o bei, să compensezi cu 1,5 ori mai multă cantitate de apă cu un vârf de sare. Și dacă ții o dietă săracă în carbohidrați este posibil să ai nevoie de mai mulți electroliți în dietă.

El a susținut că mulți oameni sunt deshidratați și că celelalte lichide pe care le consumăm, precum cafeaua, ceaiul și alcoolul, ne deshidratează și mai mult. Deshidratarea, crede el, este de vină pentru o serie de afecțiuni de sănătate.

Ca să concluzionez: apa cu sare poate să fie o soluție dacă simți că ai ceea ce se numește ”Brain Fog” – ceață pe creier, sau atunci când te doare capul poate fi pur și simplu o lipsă de sare. Personal am testat metoda aceasta în anumite momente și mi s-a părut WOW! La fel ca și mine mai sunt oameni care apelează la apă cu sare atunci când au nevoie să simtă cum le zbârnâie creierul. Nu rămâne decât să testezi și să vezi dacă funcționează și la tine.

See Also

Surse:

Episode 63: Using Salt To Optimize Mental & Physical Performance | Huberman Lab

 

Episode 63: Using Salt To Optimize Mental & Physical Performance | Huberman Lab

***

Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top