SFATUL SPECIALISTULUI: Autoexaminarea sanului este atat de simpla!
Cancerul la san este o boala care prezinta sanse de vindecare de peste 95%. Asta daca este diagnosticat din timp. Stiu asta pentru ca in septembrie 2014 am castigat o bursa pentru jurnalisti la congresul ESMO 2014 (European Society for Medical Oncology). A fost pentru mine o excelenta ocazie de a intra in contact direct cu tot ceea ce inseamna oncologia de ultima ora si de a fi informata.
Dar pentru a putea diagnostica din timp aceasta forma a bolii, este necesar ca noi insine sa gandim preventiv. Ce inseamna preventie in acest caz? Este simplu: autoexaminarea lunara a sanului. Am stat de vorba cu doamna doctor Brandusa Masoud si am aflat ce presupune examenul clinic al sanilor, care sunt factorii ce favorizeaza aparitia cancerului la san si care sunt primii pasi in tratarea acestuia.
1. Care sunt pasii pentru o autoexaminare corecta a sanilor si cat de des ar trebui sa facem asta?
Autoexaminarea sanilor o putem face cel mai usor la baie in fata oglinzii astfel:
– cu mainile in solduri ne privim in oglinda si observam daca exista o modificare a dimensiunilor sanilor, a culorii sau aspectului tegumentului sau daca mamelonul este retractat;
– ridicam apoi mainile deasupra capului si privim cu atentie sanii in oglinda observand cu atentie mai ales daca in aceasta pozitie exista retractii ale tegumentului;
– pastrand o mana ridicata, examinam cu mana opusa sanul contralateral, palpandu-l, cu buricele degetelor adunate, de jur imprejur si de la periferie spre centru, asa incat sa acoperim toata suprafata pentru a simti eventualii noduli.
Autoexaminarea sanilor ar trebui facuta o data pe luna pentru a ne familiariza cu structura si consistenta normala a lor. E de preferat sa facem aceasta examinare la cateva zile de la inceputul ciclului menstrual (3-5 zile), cand sanii nu mai sunt durerosi sau tumefiati.
2. Care este varsta la care ar trebui sa facem primul examen clinic al sanilor? Carui medic trebuie sa ne adresam pentru acest demers?
Primul exmen clinic al sanilor ar trebui sa il facem incepand cu varsta de 20 de ani, ulterior sa il repetam anual. Medicul la care trebuie sa ne prezentam pentru aceasta examinarea este medical de familie sau ginecolog.
3. In ce consta mai exact controlul de rutina al sanilor la medic?
Controlul de rutina al sanilor la medic consta in examinarea clinica a sanilor de catre medic completat de ecografie mamara la femeile cu varsta mai mica 40 de ani si de examen mamografic la femeile cu varsta peste 40 de ani.
4. Ar trebui sa ne facem mai multe examene clinice odata cu inaintarea in varsta? De ce?
Nu, numarul examenelor clinice la sani la pacientele asimptomatice nu se modifica cu inaintarea in varsta, aceasta examinare trebuie sa fie efectuata tot o data pe an. Dar, spre deosebire de pacientele sub 40 de ani la care examenul clinic trebuie completat cu cel ecografic, la cele peste 40 de ani, acesta trebuie completat cu examenul mamografic.
5. Care sunt semnele care ar trebui sa ne determine sa ne prezentam la un control al sanilor mai devreme de termenul obisnuit?
Simptomele sau semnele clinice care trebuie sa ne faca sa ne prezentam imediat la controlul clinic chiar daca nu a trecut intervalul de un an sunt:
– depistarea unui nodul la autoexaminarea sanilor;
– modificarea tegumentului: ingrosare localizata, aspect de “coaja de portocala”, tumefactie, schimbarea culorii;
– retractia mamelonului;
– durere localizata, unilaterala, fara legatura cu perioada menstruala;
– scurgeri mamelonare sangvinolente unilaterale;
– aparitia unor adenopatii axilare;
6. Ce antecedente au femeile care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la san? (cazuri de cancer la san in familie, alte probleme de sanatate si, eventual, care sunt acestea)
Trebuie retinut faptul ca 70% din cancerele mamare apar la femei fara factori de risc identificabili. Legat de antecedente, exista mai multe tipuri de factori de risc:
– istoric familial: existenta unor rude de gradul I (mama, sora) cu cancer de san sau de ovar. Riscul creste daca doua sau mai multe rude au fost afectate in premenopauza;
– istoric personal: exista un risc crescut de doua ori la femeile cu cancer mamar contralateral, cancer endometrial sau ovarian;
– mutatiile genetice sunt responsabile pentru 5-10% din cancerele mamare si anume mutatii pe genele BRCA 1 si BRCA 2 (exista un risc de 85% de a dezvolta cancer mamar);
– factori endocrini: menarha precoce (pana in 12 ani) si menopauza tardiva (dupa 45 de ani), nuliparitatea (absenta nasterilor) sau varsta primei sarcini dupa 30 de ani, absenta alaptarii, tratamentele hormonale estroprogestative, contraceptivele orale (riscul creste cu 35% la 5 ani de utilizare, dar scade constant dupa intreruperea lor);
– dieta: consumul de grasimi animale sau alcool;
– obezitatea;
– expuneri prelungite la radiatiile solare;
– sedentarismul;
Cei mai importanti factori de risc raman insa sexul feminin si varsta peste 50 de ani.
7. Care sunt primii pasi in tratamentul cancerului la san (in cazul unui diagnostic pus la timp)?
Tratamentul cancerului mamar consta in imbinarea in diverse moduri a procedurilor chirurgicale cu chimioterapia si radioterapia. Tratamentul chirurgical este, de obicei, primul, urmat de chimioterapie sau radioterapie sau, in anumite cazuri, de tratament hormonal. Tipul interventiei chirurgicale si al tratamentului urmat ulterior depinde de tipul histologic al cancerului mamar. Stabilirea protocolului terapeutic o va face o echipa multidisciplinara compusa din medicul chirurg, radiolog, histopatolog, radioterapeut si oncolog.
8. Care este statistica la nivelul tarii noastre in ceea ce priveste cazurile de cancer la san?
Incidenta cancerului de san in Romania a crescut de la 25/100.000 femei în 1988 la 50,56/100.000 de femei in 2006. Mortalitatea prin cancerul mamar a crescut de la 11,2/100.000 de femei în 1960 la 23,88/100.000 de femei în 2006. Conform unei echipe de cercetatori de la Institutul Francez de Cercetare si Prevenire, posibilele cauze ale progreselor reduse in ceea ce priveste scaderea mortalitatii sunt: “activitatile de screening dezorganizate, numarul redus de mamografe, adoptarea greoaie a medicamentelor chimioterapeutice si investitia sub media europeana in sistemul de sanatate.” Alte studii au aratat ca stilul de viata contribuie semnificativ la cresterea incidentei cancerului mamar (consumul de alcool, obezitatea, sedentarismul).
Asadar dragele mele, aveti grija de sanatatea voastra si includeti in ritualul vostru de rasfat si autoexaminarea sanilor. Este atat de simplu si atat de important!